Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

10.5.2009 

3.den Papeže ve Svaté zemi

Jordánsko. Třetí den papežovy návštěvy Jordánska vyvrcholil dopolední mší svatou na stadionu v Ammánu. Po společném obědě s patriarchy a biskupy Blízkého východu pak v podvečer Benedikt XVI. požehnal základní kameny kostelů latinského a melchitského ritu u řeky Jordán, v místech kde působil sv. Jan Křtitel.

Mše na stadionu v Ammánu
V Ammánu se konala první mše svatá na otevřeném prostoru v arabském světě. Navíc křesťané, kterých je v Jordánsku asi 3 %, měli poprvé příležitost slavit mši svatou v neděli dopoledne. V muslimském Jordánsku je totiž neděle normálním pracovním dnem. Vláda proto vyhlásila mimořádné pracovní volno, aby umožnila křesťanům účast. První věřící sem začali přicházet již v půl páté ráno. Přestože se dovnitř vzhledem ke kapacitě 25 tisíc míst k sezení nedostali úplně všichni, přítomno jich nakonec bylo podle oficiálního odhadu kolem 30 tisíc. S arabským temperamentem a nadšením, které tu ostatně papeže provází již od jeho příjezdu, přivítali věřící v půl desáté dopoledne Benedikta XVI., jenž přijel na stadion ve známém papamobilu ze 7 kilometrů vzdálené nunciatury a objel nejprve celý atletický stadion.
Spolu s Benediktem XVI. koncelebrovali všichni patriarchové Svaté země. Eucharistii v latinském ritu s použitím zejména arabštiny, angličtiny a latiny, pokud jde o samotnou bohoslužbu oběti, provázela liturgická hudba v podání sboru a orchestru dirigovaného muslimským dirigentem. Jednotlivé zpěvy odrážely tradice všech v Jordánsku přítomných ritů. Svatého otce nejprve v úvodu pozdravil anglicky a arabsky latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal.

Úvodním liturgickým pozdravem Božího lidu v arabštině zahájil Benedikt XVI. liturgii slova, která pak vyvrcholila evangeliem a homilií Svatého otce.

?Jako nástupce svatého Petra, jemuž Pán svěřil péči o své stádce (srov. Jan 21,15-17), jsem dlouho čekal na příležitost, kdy před vámi stanu jako svědek vzkříšeného Spasitele a povzbudím vás k vytrvalosti ve víře, naději a lásce, ve věrnosti starobylým tradicím a jedinečným dějinám křesťanského svědectví, které vás spojuje s dobou apoštolů. Zdejší katolické společenství je hluboce zasaženo těžkostmi a nejistotami, které jsou společné všem obyvatelům Blízkého Východu. Nikdy nezapomeňte na onu velkou důstojnost, která vyplývá z vašeho křesťanského dědictví, a neztraťte nikdy smysl pro láskyplnou solidaritu vůči všem svým bratřím a sestrám v církvi na celém světě.?

V Jordánsku se tuto neděli slavil Den modliteb za povolání. Papež se v souvislosti s tím obrátil přímo k mladým lidem: ?Vybízím dnes zde přítomný zástup mládeže, aby uvažovali nad tím, jak je Pán povolává, aby ho následovali a budovali jeho církev. Ať už skrze kněžskou službu, zasvěcený život nebo svátost manželství si Ježíš přeje, abyste naslouchali jeho hlasu a pracovali pro růst jeho království.?

Benedikt XVI. se pak zastavil u tématu rodiny v souvislosti s Rokem rodiny, který na letošek vyhlásila katolická církev ve Svaté zemi.

?Během slavení letošního Roku rodiny přemýšlela církev v celé Svaté zemi o rodině jako o tajemství lásky, která dává život, tajemství, obsaženém v Božím plánu s jeho povoláním a posláním: vyzařovat božskou lásku, která je zdrojem a dovršením každé jiné lásky našeho života. Kéž každá křesťanská rodina roste ve věrnosti svému vznešenému povolání být pravou školou modlitby, kde se děti učí upřímné lásce k Bohu, kde zrají v sebekázni a pozornosti k potřebám druhých a kde jsou utvářeni moudrostí plynoucí z víry, aby přispívali k budování spravedlivější, bratrské společnosti. Silné křesťanské rodiny zdejších zemí jsou velkým dědictvím předešlých generací. Kéž jsou dnešní rodiny tomuto velkému dědictví věrné a nikdy jim nechybí hmotná ani morální podpora, kterou k uskutečnění své nezastupitelné role ve službách společnosti potřebují.?

Velkou pozornost papež věnoval důstojnosti, povolání a poslání ženy v Božím plánu:

?Jak musí být církev v těchto krajích vděčná za svědectví trpělivosti, lásky a víry nesčetných křesťanských matek, řeholních sester, učitelek, lékařek a ošetřovatelek! Za kolik toho vaše společnost vděčí právě všem těm ženám, které různým způsobem věnovaly svůj život budování pokoje a šíření lásky! Již od prvních stránek Bible vidíme, jak se muži a ženy, stvoření k obrazu Božímu, vzájemně doplňují jako správci Božích darů a jeho spolupracovníci při předávání daru jak fyzického, tak duchovního života našemu světu. Tato Bohem darovaná důstojnost a role žen nebyla naneštěstí vždycky dostatečně chápána a doceněna. Církev a společnost ve svém celku si musí být vědoma toho, jak naléhavě potřebujeme to, co můj předchůdce papež Jan Pavel II. nazýval ?prorocké charisma? žen (srov. Mulieris dignitatem, 29) jako nositelek lásky, učitelek milosrdenství a tvůrkyň pokoje, šiřitelek něhy a lidství ve světě, který často posuzuje hodnotu osoby podle chladných kritérií zisku a užitečnosti. Církev ve Svaté zemi může svým veřejným svědectvím úcty k ženám a obranou vrozené důstojnosti každé lidské osoby významně přispět k rozvoji kultury pravého lidství a k vytváření civilizace lásky.?

Potom Svatý otec s odvoláním na dnešní evangelium o dobrém pastýři, který dává za ovce svůj život, řekl:

?Odvaha Krista, našeho pastýře, kéž inspiruje a podporuje vaši každodenní snahu svědčit o křesťanské víře a uchovávat přítomnost církve ve změnách společenského tkaniva těchto starobylých zemí. Věrnost vašim křesťanským kořenům, věrnost poslání církve ve Svaté zemi po vás žádají zvláštní druh odvahy: odvahu k přesvědčení, zrozenému z osobní víry a ne pouhé společenské konvence či rodinné tradice; odvahu vstupovat do dialogu a pracovat společně s ostatními křesťany ve službách evangelia a solidarity s chudými, utečenci a oběťmi hlubokých lidských tragédií; odvahu budovat nové mosty a umožnit tak plodné setkání národů různých náboženství a kultur, které obohatí společenské tkanivo. To také znamená svědčit o lásce, která nás inspiruje k ?obětování? vlastního života ve službách druhým a tak odporuje myšlení těch, kteří ospravedlňují ?odnímání? nevinných životů.?

Tolik podstatná část papežovy homilie.
PLNÉ ZNĚNÍ HOMILIE Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení mše svaté pak následovala obvyklá polední promluva před modlitbou Vesel se, nebes Královno, během níž papež řekl:

?Nejvyšším příkladem ženských ctností je blahoslavená Panna Maria, Matka milosrdenství a Královna pokoje. Když se k ní nyní obracíme, prosme o její mateřskou přímluvu pro všechny rodiny v těchto zemích, aby se staly skutečnými školami modlitby i školami lásky. Prosme Matku církve, aby milosrdně shlédla na všechny zdejší křesťany a oni se skrze její přímluvnou modlitbu skutečně sjednotili ve víře, kterou vyznávají, a ve svědectví, které vydávají. Prosme tu, která tak velkoryse odpověděla na andělovo slovo a přijala povolání stát se Matkou Boží, aby dala odvahu a sílu všem mladým lidem dneška, hledajícím své povolání, aby se i oni dokázali velkoryse zasvětit konání Boží vůle.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. před Regina coeli je ZDE

Po mši svaté se pak Svatý otec odebral na latinský vikariát, kde následoval společný oběd s patriarchy a biskupy Svaté země. Odtud se pak přesunul zpět na nunciaturu.

Betánie za Jordánem
Posledním bodem nedělního papežova programu v Jordánsku byla návštěva 50km vzdálené Betánie, o které sv. Jan v evangeliu říká, že je ?za řekou Jordán?, a kde uděloval křest Jan Křtitel. Místo se nachází 350 m pod hladinou Středozemního moře několik kilometrů do místa, kde se řeka Jordán vlévá do Mrtvého moře, které je v arabských rukopisech nazýváno jako ?Lotovo moře?. Papeže zde neplánovaně přivítal král Abdallah a královna Ranja spolu s princem Ghazi bin-Muhammad bin-Találem. Spolu s královským párem se pak Benedikt XVI. vydal ve speciálním voze na elektrický pohon na obhlídku rozsáhlého archeologického areálu v Betánii. Svatý otec požehnal základní kameny dvou kostelů latinského a melchitského ritu. Spolu s nimi povolila Jordánská vláda stavbu i dalších tří kostelů, aby tak každý liturgický ritus, působící v Jordánsku, mohl mít na tomto místě svůj vlastní chrám. Vybudován bude rovněž poutní dům.

?Do církve vstupujeme skrze křest. Právě zde se oživuje vzpomínka na křest samotného Krista. Ježíš se postavil do zástupu hříšníků a přijal Janův křest pokání jako prorocké znamení svého utrpení, smrti a vzkříšení na odpuštění hříchů. Během staletí přicházeli k Jordánu mnozí poutníci, aby hledali očištění, obnovili svou víru a přiblížili se Pánu. Tak učinila i poutnice Egerie, která o své návštěvě sepsala na konci čtvrtého století zprávu. I v těchto nových kostelech bude svátost křtu, jež čerpá svou sílu z Kristovy smrti a zmrtvýchvstání, chráněna místními křesťanskými společenstvími s obzvláštní péčí. Kéž vám Jordán stále připomíná, že jste byli obmyti vodou křtu a stali jste se členy Ježíšovy rodiny. Vaše životy jsou v poslušnosti jeho slovu přetvářeny k jeho obrazu a podobě. Při úsilí zůstat věrní svým křestním závazkům obrácení, svědectví a misijního poslání pamatujte na to, že jste posilováni darem Ducha Svatého.

Drazí bratři a sestry, kéž vás rozjímání těchto tajemství obohatí duchovní radostí a mravní odvahou. Spolu s apoštolem Pavlem vás vybízím, abyste rostli v ušlechtilých postojích, které nesou souhrnné označení agapé, křesťanská láska (srov. 1 Kor 13,1-13). Podporujte dialog a porozumění v občanské společnosti, zejména když se dožadujete svých legitimních práv. Na Blízkém východě, poznamenaném utrpením, léty násilí a nevyřešenými problémy, jsou křesťané povoláni, aby nabízeli svůj přínos, inspirovaný Ježíšovým příkladem, smířením a pokojem, odpuštěním a velkorysostí. Buďte i nadále vděčni těm, kteří vás vedou a věrně vám slouží jako Kristovi služebníci. Děláte dobře, když jejich vedení ve víře přijímáte a víte, že přijetím apoštolského učení, které podávají, přijímáte Krista i toho Jediného, který jej poslal.?

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. u řeky Jordán v místě, kde křtil a kázal Jan Křtitel.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. v Betánii ZDE

Arabský tisk o papežově návštěvě
Arabská média sledují průběh papežovy návštěvy velmi detailně. Jak televize Al Arabiya, tak Al Jazeera přenášejí veřejná vystoupení Benedikta XVI. Zejména sobotní návštěva papeže v mešitě a setkání s muslimskou obcí se pochopitelně těšila velkému zájmu. Arabský tisk tuto událost široce komentuje. Jordánský tisk kritizoval islámské radikály, kteří vyzývali k bojkotu papežovy návštěvy. Libanonský deník An-Naghar píše: ?Papež vstupuje do mešity na znamení otevřenosti vůči muslimům?. Podobně to komentuje Jordánský Al-Rai: ?jasný signál vzájemné respektu mezi náboženstvími?. Panarabský deník Hayat zdůrazňuje papežovo úsilí ?upevnit mír v Iráku a chránit tamější křesťany?. Saúdskoarabský deník Asharq al-Awsat dokonce napsal, že odmítnutí papežské návštěvy v Jordánsku extrémistickou organizací Muslimských bratří je ?znamením politického oportunismu, jež je srovnatelné s odmítnutím, které vyjádřili extrémní izraelští rabíni?.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.5.09 Rabín Eckstein hodnotí návštěvu Benedikta XVI. pozitivně
16.5.09 Benedikt XVI. bilancuje cestu do Svaté země
15.5.09 Závěr pouti Benedikta XVI. do Svaté země - 8.den
15.5.09 Srdečně děkuji všem za přijetí
15.5.09 Vážím si úsilí arménské církve o teologický dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti