Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

15.11.2009 

Mimozemšťané a Immanuel Kant

Milan Glaser

Immanuel Kant ve svém raném a po celý život dotvářeném spisu Všeobecné dějiny přírody a teorie nebes zkoumá - mimo jiné - mimozemšťany a tvrdí, že „Venušané jsou méně inteligentní než Marťané, kteří jsou však zase chytřejší než pozemšťané“, jež jsou „ze všech rozumných bytostí nejvíce známí a jsou tedy základem i srovnávacím bodem? pro jeho zkoumání“ (srov. Allgemeine Naturgeschichte, str.310, 355).

Není divu, že tato Kantova tvrzení nejsou příliš známá. Přece jenom trochu neladí s image rigorózního vědce, za jakého je vydáván již více než dvě století. Vybavila se mi však v mysli v souvislosti s nedávným sympoziem Papežské akademie věd o astrobiologii, tedy o zkoumání života ve vesmíru, nebo přesněji v souvislosti s mediálními hláškami typu „Vatikán věří na mimozemšťany“, jimiž bylo o tomto sympoziu referováno.

Nesoulad mezi hlásaným vědeckým renomé a poněkud podivínskou slovesnou tvorbou, jež existuje u Immanuela Kanta, lze ovšem najít i jinde. Například vědecká reputace jeho krajana Georga Wilhelma Friedricha Hegela začíná habilitací na univerzitě v Jeně v oboru astronomie roku 1801 a to dílem Orbity planet, kde mladý docent podal důkazy o tom, že ve sluneční soustavě neexistuje, ba dokonce nemůže existovat více než šest planet. Nepostřehnul přitom, že sedmou planetu - Uran - objevil Herschel již roku 1781.

Tyto příklady flagrantní ignorance, absence sebekritiky a racionální neserióznosti u dvou sloupů novověkého myšlení by bylo možné rozšířit ve vztahu k dalším průkopníkům moderní mentality, jejichž díla vykazují tytéž vady. Podobná historická fakta ovšem nepatří mezi ta, která jsou publikována často a stále dokola až do omrzení. Trochu totiž narušují poklidný obraz našeho osvíceného věku.

Prozrazují navíc jednu důležitou a rovněž opomíjenou skutečnost, že totiž právě v novověku se přírodní vědy na jedné straně a filosofie na druhé vyvíjejí mimoběžně. Je velikým omylem známé paradigma neboli klišé, které sugeruje, že středověk bránil rozvoji přírodních věd, zatímco novověk jejich rozvoj konečně umožnil. I v novověku se totiž vyskytuje a, bohužel, stále rozšiřuje propast mezi přírodovědeckým a filosofickým přístupem k realitě. Tato mimoběžnost či vzájemné přezírání obou oblastí stále trvá a je jednou z největších hrozeb rozvoje, jak o tom píše Benedikt XVI. v encyklice Caritas in veritate. Lze se ptát, co je příčinou této situace. Italský filosof Cornelio Fabro se domnívá, že příčinou je vskutku originální inspirace, která charakterizuje novověkou filosofii a která spočívá v chybném přístupu lidského rozumu k realitě.

Základní charakteristikou novověku kupodivu není nevěra nebo dokonce ateismus, nýbrž pocit prvořadosti a nadřazenosti lidské mysli ve vztahu k realitě jako takové, včetně reality lidského bytí. Toto popírání transcendence bytí a popírání primátu bytí před myšlením je řecko-římské filosofické tradici zcela cizí anebo stojí zcela na jejím okraji. Z této přezíravosti vůči dvou tisícileté filosofické tradici se rodí to nové. Vzdělanost je postupně nahrazována verbální kreativitou. Jinými slovy, počátkem novověku našly domýšlivost či pýcha - jak lze tento duchovní postoj označit - svůj výraz v různých, často vzájemně se přezírajících filosofických postojích. A kolem nich se dějiny lidského myšlení točí až do dnešní doby.

Ujal se jakýsi druh kreativního přístupu k myšlení, ve kterém přestává být důležitá realita, a lidská mysl začíná přikládat přednostní význam sobě samé, bez ohledu na to, o čem přemýšlí, bez ohledu na pravdu. Myslím, tedy jsem; mýlím se, tedy jsem; lžu, tedy jsem. Na tom prvním nezáleží, důležitá je pouze druhá část známého Descartesova výroku. Takto začíná moderní doba, na jejímž konci jsou ideologie, jejichž nenápadné a většinou i demokratické uplatnění v lidské společnosti přineslo bolest, zmar a děs v míře, kterou minulost nepoznala.

Rozumová reflexe reality zkrátka nesmí opomíjet přirozenost člověka, zejména omezenost lidského rozumu. A právě vytříbené sebechápání rozumu a jeho mezí, které je vrcholným přínosem dlouhodobé inspirace křesťanské víry, se přestalo odrážet v novověké filosofii, která ztratila kontakt s vědou. Od středověkého setkání mystické kontemplace víry a rozumové reflexe reality začalo se lidské myšlení postupně odpoutávat a hroutit do sebeklamu či přesněji do kreativní domýšlivosti, do slovesné tvořivosti, vydávané za vědecký obraz reality.

Tomu dnes musí čelit rozumová reflexe, inspirovaná vírou, nemá-li člověk podlehnout úplnému rozředění základních životních jistot.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti