Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.4.2010 

Benedikt XVI.: Výpady světa, jenž mluví o našich hříších, připomínají hodnotu pokání

Vatikán. Primát poslušnosti Bohu a pravý význam pokání a odpuštění v životě křesťanů, to byla témata homilie Benedikta XVI. při koncelebrované mši svaté v Paulinské kapli apoštolského paláce se členy Papežské biblické komise, která má tento týden plenární zasedání.

?Poslušnost Bohu má primát?, připomněl papež slova sv. Petra před veleradou o tom, že je třeba více poslouchat Boha než lidi (Sk 4,19). Poslušnost Bohu dává Petrovi svobodu postavit se proti nejvyšší náboženské instituci, poznamenal Benedikt XVI., a poukázal v té souvislosti na Sokrata, jenž před Athénským tribunálem, který mu nabízel svobodu pod podmínkou, že již nebude hledat Boha, tyto soudce neposlechl, neprodal svůj život a hledal, jak poslouchat Boha, hledal poslušnost vůči Bohu, který dává svobodu. Naproti tomu v moderních dobách ? pokračoval Benedikt XVI. ? se zrodila teorie o osvobození člověka také od poslušnosti vůči Bohu: člověk by tak prý byl svobodný, autonomní a nic jiného:

?Tato autonomie je však lží, ontologickou lží, protože člověk neexistuje sám od sebe a pro sebe; je to lež politická i praktická, protože spolupráce a sdílení svobod je nezbytné, ale pokud Bůh neexistuje, pokud Bůh není člověku dostupnou instancí, zůstává nejvyšší instancí pouze konsens většiny. Potom má poslední slovo shoda většiny, kterou je třeba poslouchat a tento konsens ? jak víme z dějin minulého století ? může být také konsensem ve zlu. Z toho je zřejmé, že takzvaná autonomie člověka neosvobozuje.?

?Diktatury byly vždycky proti této poslušnosti Bohu?, zdůraznil dále papež.

?Nacistická, stejně jako marxistická diktatura nemohou připustit, že nad ideologickou mocí je Bůh. Svoboda mučedníků, kteří uznávají Boha? jejich hrdinské vyznání víry bylo vždycky úkonem svobody, v níž dostáváme svobodu Kristovu.
Dnes díky Bohu nežijeme v diktatuře, ale její subtilní formy existují. Konformismus, podle něhož se stává povinností myslet tak, jako všichni, jednat tak jako všichni, a více či méně subtilní agrese proti církvi dokazují, že se tento konformismus může skutečně stát opravdovou diktaturou.
?

Pro křesťany ? dodal Benedikt XVI. ? však poslušnost vůči Bohu spíše než vůči lidem, předpokládá opravdové poznání Boha a ochotu opravdu se mu podřídit, aby Bůh nebyl zástěrkou vlastní vůle, ale aby byl skutečně Bohem, který v případě nutnosti vyzývá i k mučednictví.

?My máme dnes spíše trochu strach mluvit o věčném životě. Mluvíme o věcech, které jsou užitečné pro svět, ukazujeme, že křesťanství pomáhá také zlepšovat svět, ale že jeho cílem je život věčný a že kritéria života vycházejí z tohoto cíle, to se neodvažujeme říci.?

Musíme se proto osmělit ? povzbuzoval dále papež ? musíme najít odvahu, radost a velkou naději v tom, že věčný život existuje a že je to opravdový život a že z tohoto života vychází světlo, které osvěcuje i tento svět.

V této perspektivě se také ?pokání jeví jako milost?. Je to milost, že rozpoznáváme svůj hřích, že přiznáváme potřebu obnovy, změny a proměny našeho bytí.

?Musím říci, že my křesťané jsme se v poslední době vyhýbali často také slovu pokání, které nám připadá příliš tvrdé. Nyní pod výpady světa, který mluví o našich hříších, vidíme, že možnost konat pokání je milost a vidíme, jak je důležité konat pokání, tedy uznat to, co je v našem životě pomýlené, otevřít se k pokání, připravit se na odpuštění a nechat se proměnit. Bolest pokání, tzn. očišťování a transformace, tato bolest je milost, protože je to obnova, je to dílo božského milosrdenství.?

?Modleme se tedy, aby naše jméno vstoupilo do jména Božího a náš život, aby se stal životem opravdovým, věčným, láskou a pravdou,? uzavíral Benedikt XVI. svou homilii při dnešní ranní mši svaté spolu se členy Papežské biblické komise a Paulinské kapli apoštolského paláce ve Vatikánu.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
16.12.19 Kdo je člověk? Papežští teologové vysvětlují Biblické odpovědi
13.4.15 Papežská biblická komise bude studovat otázky biblické antropologie
21.4.12 Papežská biblická komise připravuje nový dokument o Bibli
13.4.12 Papežská biblická komise se bude zabývat inspirací a pravdou v Písmu
5.5.11 Benedikt XVI.: Není-li brána v potaz inspirace, nelze rozumět Písmu svatému



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti