Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

13.12.2010 

Třídení, jež změnilo duši Nového světa

O zjevení P. Marie Guadalupské

Johana Bronková

Dvacet milionů poutníků ročně přichází vzdát hold patronce Mexika a Latinské Ameriky, P. Marii z Guadalupe. Téměř polovina z nich právě v těchto dnech, kdy si připomínáme její příběh, který změnil duši Nového světa.

Psalo se 9. prosince 1531. Juan Diego Cuauhtlatoatzin, pětapadesátiletý aztécký Indián vystoupal na kamenitý pahorek, přes který vedla cesta do kostelíku sv. Jakuba na předměstí města Mexika. Křesťanem byl už sedm let a chodíval tudy často. Toho rána se však stalo něco neočekávaného: uslyšel hlas a spatřil zářící postavu mladé ženy, která se mu představila jako Panna Maria Neporušená a dala mu úkol jít za biskupem a požádat ho, aby u paty pahorku Tepeyac dal postavit kostel.

Pokračování příběhu připomíná mnohé další. Biskup se nejprve zdráhá a pak žádá důkaz o zjevení. Maria slibuje pomoc. Mezitím však onemocní Indiánův strýc. Juan Diego spěchá vyhledat kněze a nepřichází včas na schůzku se svým Zjevením. Mariin hlas jej ale znovu najde, přislíbí uzdravení nemocného a namísto spěšného vyřizování pozemských starostí žádá po Indiánovi, aby na kopci natrhal kytici květů. Je prosinec, přesto Juan Diego nachází kamenitou stráň rozkvetlou. Nasbírá květy do svého pláště a nese je biskupovi. Když pak ten hrubě utkaný plášť z vláken agáve před biskupem rozvine, objeví se na látce obraz Madony, tak jak ji Indián spatřil: v modrém plášti posetém hvězdami. Biskup padá na kolena a začíná historie mariánské úcty doprovázená bezpočtem zázraků. Bylo 12. prosince 1531.

Zázračné objevení obrazu na hrubém plášti Juana Diega neuniklo zájmu vědců a badatelů, zkoumala je dokonce i NASA. Výsledky bádání jsou ohromující. Předně látka z vláken agáve nemá obvykle větší životnost než 20-30 let. Plátno nenese žádné stopy barvy, jak určil už v roce 1936 držitel Nobelovy ceny za fyziku, Richard Khun, potvrdilo ultračervené záření v roce 1979 a později laserový výzkum NASA. Obraz tedy patří mezi tzv. Acheropita, zobrazení nevytvořená lidskou rukou, podobně jako turínské plátno. Stužka uvázaná na Mariině hrudi byla typická pro indiánské ženy v očekávání. A ? jakkoliv neuvěřitelně to může znít ? lékař, který přiložil stetoskop na Mariino lůnu slyšel jasně bušení srdce, 115 úderů za minutu, typických pro dítě v matčině lůně. Největší ohromení ale přišlo v roce 1951, když fotograf José Carlos Salinas Chávez prohlásil, že v Mariiných zorničkách je po zvětšení vidět obraz Juana Diaga. Peruánský inženýr José Aste Tonsmann pak v roce 1977 zvětšil zorničky dva a půl tisíckrát. Výsledek byl šokující. Na oněch osmi milimetrech je čitelná celá scéna zázraku: Juan Diego, rozvíjející svůj plášť před biskupem za přítomnosti dalších lidí, z velké části identifikovatelných.

Latinskoameričtí domorodci nepotřebovali tato fantastická zjištění umožněná moderní vědou. P. Maria z Guadalupe se stala jejich paní a proměnila jejich životy. Jak řekl Jan Pavel II., když 31. července 2002 kanonizoval Juana Diega:

?Guadalupská událost znamenala počátek evangelizace s vitalitou, jež překročila veškerá očekávání. Kristovo poselství, skrze jeho Matku, vzalo hlavní prvky domorodé kultury, očistilo je a dalo jim definitivně spásný význam. Guadalupe a Juan Diego nesou hluboký eklesiální a misijní význam a jsou vzorem dokonale inkulturované evangelizace.?

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti