Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

6.2.2011 

Iritováni neomylností Božího zjevení

O manifestu německých teologů

Milan Glaser

Evropským tiskem proběhla zpráva, která stojí za zamyšlení. Více než jedna třetina profesorů (143 z 400) vyučujících na katolických teologických fakultách v německy mluvících zemích podepsala manifest pod názvem Církev 2011 ? nezbytná změna (Sueddeutsche Zeitung, 3.2.2011, Kirche 2011: Ein notwendiger Aufbruch). Podle signatářů musí být letošní rok časem změny pro církev, která prochází hlubokou vnitřní krizí, jež nemá obdoby. Řešení spatřují tito profesoři v zavedení následujících změn: ?zrušení kněžského celibátu, svěcení žen, uznání homosexuálních svazků? a vůbec je třeba, aby se církev, jak píší, ?zbavila morálního dogmatismu? a ?osvobodila se od svých fosilních struktur?. To prý ?vrátí církvi její věrohodnost?. Není náhoda, že autoři manifestu se ozývají právě nyní, kdy se připravuje návštěva Benedikta XVI. v Německu.

Nic nového pod sluncem, stará písnička, pokud jde o myšlenkový obsah a styl zmíněného manifestu, který na své signatáře prozrazuje jen jediné, že totiž zcela ztratili ze zřetele realitu života z víry. Spíše než stokrát omleté požadavky oněch 143 německy mluvících profesorů teologie proto stojí za zmínku několik jiných, pozoruhodných souvislostí. Vychází totiž najevo, že katolická teologie je patrně jediná disciplina, ve které lze dosáhnout akademických titulů a přitom ignorovat její principy i metodu. A nejen to. Ani takováto mizerná úroveň poznání podstaty katolické teologie není v případech zmíněných profesorů na překážku tomu, aby ji vyučovali na církevní půdě a pobírali za to mzdu. Toto zjištění samo o sobě není právě povzbudivé, ale konstatuje ho již v roce 1993 Jan Pavel II. v encyklice Veritatis splendor (č.4): ?Obzvláště je třeba zdůraznit nesoulad mezi tradiční církevní odpovědí a některými teologickými stanovisky, která se šiří i v seminářích a na teologických fakultách a týkají se nanejvýš důležitých otázek pro církev i pro křesťanský život podle víry a dokonce i pro samo lidské soužití.? Tolik Jan Pavel II.

Na druhé straně však manifest německých teologů také jasně ukazuje, že církev jako společenství víry dokáže takovouto situaci unést, nežije z literárních pojednání těch, kteří úspěšně předstírají teologické vzdělání. Řadový věřící a praktikující účastník katolické liturgie se nijak neznepokojuje eskapádami těchto teologů, rozpoznatelných jen podle jejich akademického titulu, a ve svých modlitbách je objímá také, byť ne vždycky dovede nalézt správný racionální argument na jejich světské mytologie. Ponechává jej v klidu i fakt, že tito takzvaní teologové se většinou těší nemalému mediálnímu věhlasu. Není na tom ostatně nic divného. Tento druh teologů totiž dovede velmi přesně vycítit, co od nich chce slyšet tento svět v osobě konkrétního žurnalisty či žurnalistky a umějí to pěkně říci. Hlavně na tom totiž stojí jejich věhlas a samozřejmě případné honoráře.

Požadavky zmíněného manifestu 143 německých katolických teologů jsou natolik zvláštní, že by jejich původ jen s mírnou nadsázkou bylo možno označit za mimozemský. Bývají vznášeny víceméně cyklicky už po několik desetiletí, třebaže učitelský úřad církve již několikrát vysvětlil, že nejsou slučitelné s řádným a všeobecným učením víry. I když je sečtělost signatářů zmíněného manifestu nepochybně veliká, jak vidno, nestačí k tomu, aby neupadli do omylů, které si už nejsou schopni připustit. Velmi totiž záleží na tom, co člověk čte? Z toho, co oni sami píší, vyplývá, že je to asi zejména produkce denního tisku a kvapného internetového zpravodajství. Proto je jejich argumentace tak tristně povrchní a děravá. Irituje je neomylnost Božího zjevení, a zdá se, že v ní spatřují spíše konkurenci, protože na neomylnost zjevně aspirují oni sami. Jde o krizi víry.

Když roku 1989 protestovalo několik desítek německých a holandských teologů proti pontifikátu Jana Pavla II. odpovědělo církevní magisterium dokumentem Donum veritatis O církevním povolání teologa. Tehdejší ani dnešní signatáři podobných manifestů takové dokumenty zřejmě nečtou, stejně jako všichni, kdo se ohánějí titulem teolog a zároveň ohrnují nos nad Katechismem. Ve zmíněném dokumentu Kongregace pro nauku víry z roku 1990 O církevním povolání teologa, čteme: ?Úkony přilnutí a poslušnosti vůči Slovu, které bylo svěřeno církvi pod vedením učitelského úřadu, se nakonec vztahují na Krista samotného a přivádějí do světa pravé svobody? (č.41)

Věřící se dnes musí neustále probíjet z obklíčení subjektivismu, který vládne v médiích a který ostatně ohrožuje každého jedince uvnitř jeho vlastního nitra. Neustále je proto třeba překračovat totalitní nárok egocentrického myšlení, které si zpupně snaží podrobit veškerou realitu, bytí jako takové. Tato úchylka novověkého myšlení, jehož kreativita jakoby se snažila konkurovat výsostně božské činnosti Stvořitele, není nic jiného než zárodkem možného zhroucení lidské duše do sebe samé na způsob imploze hvězdného tělesa do stadia černé díry.

Bůh, v něhož věříme, existuje skutečně a nezávisle na tom, že v Něho věříme. Ba naopak, věříme-li v Boha, je to možné jenom proto, že skutečně existuje, dává se nám poznat a k této víře nás osobně inspiruje.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti