Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

7.5.2011 

Nezapírat nic z evangelia a počínat si sympaticky

Promluva Benedikta XVI. na zasedání biskupů, Akvilejská bazilika

Česká sekce RV

Akvilej. Pane kardinále patriarcho,
ctihodní bratři v biskupské a kněžské službě,
drazí bratři a sestry!

Ve skvostném interiéru této historické baziliky, která nás tak slavnostně přijímá, co nejsrdečněji zdravím vás všechny, kteří zastupujete patnáct diecézí Triveneta. Velmi mne těší, že se s vámi mohu setkat uprostřed příprav Akvilejského církevního sympozia, které se bude konat příští rok. Srdečně zdravím kardinála a patriarchu Benátek a spolubratry v biskupské službě, zejména arcibiskupa Gorice, kterému děkuji za jeho slova na uvítanou, a arcibiskupa Padovy, který nám představil chystané sympozium. Stejně srdečně zdravím presbytery, řeholníky a řeholnice a početné věřící laiky. Spolu s apoštolem Janem rovněž opakuji: „Milost vám a pokoj od toho, který je, který byl a který přijde“ (Zjev 1,4). Duch svatý mluví skrze „synodální setkání“ k vašim milovaným církvím a ke každému z vás osobně, podporuje vás ve stále zralejším růstu společenství a vzájemné spolupráce. Toto „církevní setkání“ umožňuje všem křesťanským komunitám, které zde zastupujete, sdílet především původní zkušenost křesťanství, totiž osobní setkání s Ježíšem, který každému muži a každé ženě plně zjevuje význam a směr cesty života i dějin.

Příhodně jste chtěli uspořádat své církevní sympozium v mateřské církvi v Akvileji, z níž vyklíčily církve severovýchodní Itálie, ale i Slovinska, Rakouska, a některé církve Chorvatska, Bavorska a dokonce i Maďarska. Setkání v Akvileji je proto příznačným návratem ke „kořenům“, abyste mohli znovu shledat, že jste živými „kameny“ duchovní stavby, jejímž základem je Kristus a jejímž pokračováním jsou nejvýmluvnější svědkové církve v Akvileji: svatí Ermagora a Fortunát, Hilarius a Tacián, Chrysogon, Valerián a Chromácius. Vrátit se do Akvileje znamená především učit se od slavné církve, která vás zrodila, jak se dnes v radikálně změněném světě zapojit do nové evangelizace svých krajů a předat novým generacím vzácný odkaz křesťanské víry.

„Kdo má ucho, ať poslouchá, co říká Duch církevním obcím“ (Zjev 2,7). Vaši pastýři opakovali toto pozvání všem vašim jednotlivým církvím a různým církevním institucím. Povzbudili vás tak k objevu a „podání“ toho, co Duch svatý způsobil a působí ve vašich společenstvích, abyste nahlíželi očima víry probíhající hluboké proměny, nové výzvy a naléhavé otázky. Jak dnes zvěstovat Ježíše Krista, jak hlásat evangelium a jak vychovávat k víře? Rozhodli jste se v jednotlivých diecézích detailně se připravit na sympozium příštího roku a vyrovnat se také s výzvami, které překračují hranice jednotlivých diecézí v rámci nové evangelizace zakořeněné ve staleté a obnovené víře. Dnešní přítomnost diecézí, zrozených z Akvileje, v této nádherné bazilice, jakoby poukazovala na budoucí poslání Severovýchodu Itálie, které je otevřeno také okolním zemím i těm, s nimiž udržuje z různých důvodů kontakty. Severovýchodní Itálie je svědkem a dědičkou dějin bohatých vírou, kulturou a uměním, jejichž znamení jsou dosud patrná i v dnešní sekularizované společnosti. Křesťanská zkušenost utvořila lid vlídný, pracovitý, houževnatý a solidární, který je i přes pluralitu své kulturní identity do hloubi poznamenán Kristovým evangeliem. Dokazuje to vitalita vašich farních společenství, životnost sdružení i zodpovědné nasazení pastoračních asistentů. Horizont víry a křesťanské motivace daly a nadále nabízejí nové impulsy sociálnímu životu, inspirují záměry a nesou zvyklosti. Zřetelným znamením toho je otevřenost na transcendentní dimenzi života i navzdory rozšířenému materialismu; základní náboženské cítění, které sdílí prakticky veškeré zdejší obyvatelstvo; přilnutí k náboženským tradicím; obnova křesťanské iniciace; rozmanité projevy víry, charity a kultury; projevy lidové zbožnosti, solidární cítění a dobrovolnictví. Buďte hrdí na to, co tyto kraje učinilo a dosud činí velkými!

Prioritní misijní posláním, které vám Pán dnes obnovou osobního setkání s Ním svěřuje, spočívá v dosvědčování lásky Boha k člověku. Jste povolání činit tak především prostřednictvím skutků lásky a životních rozhodnutí ku prospěchu konkrétních osob, počínaje těmi nejslabšími, křehkými, bezbrannými, nesoběstačnými, chudými, starými, nemocnými, nemohoucími, těmi, které svatý Pavel označuje za nejslabší části těla církve (srov. 1 Kor 12,15-27). Ideje a uskutečňování dlouhověkosti, vzácných zdrojů lidských vztahů jsou krásným a novým svědectvím evangelní lásky pojaté v sociální dimenzi. Snažte se klást do středu svojí pozornosti rodinu, kolébku lásky a života, základní buňku společnosti i církevního společenství; toto pastorační nasazení se stává stále naléhavějším ve stále se šířící krizi manželského života a poklesu natality. Veškerá vaše pastorační činnost by měla zahrnovat zvláštní péči o mladé lidi, kteří dnes hledí do budoucnosti s velkou nejistotou, často žijí v neuspokojivé, nezřetelné a křehké situaci, ale nesou si v srdci velký hlad a žízeň po Bohu, jež vyžadují ustavičnou pozornost a odpověď!

Také v tomto vašem kontextu se dnes křesťanská víra musí vyrovnávat s novými výzvami, jakými je nezřídka přehnaná žádost po ekonomickém blahobytu ve fázi tíživé ekonomické a finanční krize, praktický materialismus a vládnoucí subjektivismus. Ve složitosti těchto situací jste pozváni prosazovat křesťanský smysl života výslovným hlásáním evangelia přinášeným s jemnou hrdostí a hlubokou radostí do nejrůznějších oblastí každodenní existence. Z víry odvážně žité pramení dnes stejně jako v minulosti plodná kultura tvořená láskou k životu od jeho početí až jeho přirozenému skonu, podpora důstojnosti osoby, povznášení významu rodiny, založené na manželství, které je věrné a otevřené vůči životu, úsilí o spravedlnost a solidarita. Probíhající kulturní změny po vás žádají, abyste byli přesvědčenými křesťany, „připravenými obhájit se před každým, kdo se vás ptá po důvodech vaší naděje“ (1 Petr 3,15), schopnými vyrovnávat se s novými kulturními výzvami v uctivé, konstruktivní a uvědomělé konfrontaci se všemi subjekty, žijícími v této společnosti.

Zeměpisná poloha Severovýchodu, která není už jen křižovatkou Východu a Západu Evropy, ale také Severu a Jihu (Jadran přivádí Středomoří k srdci Evropy), masivní fenomén turismu a imigrace, pohyb z místa na místo a proces homologace vyvolaný pronikavým působením massmédií – to vše posílilo kulturní a náboženský pluralismus. V tomto kontextu, jenž je v každém případě darem Prozřetelnosti, je nezbytné, aby křesťané byli neseni „věrohodnou nadějí“ a nabízeli krásu události Ježíše Krista, Cesty, Pravdy a Života, každému muži a každé ženě ve smělém a upřímném vztahu k nepraktikujícím, nevěřícím i věřícím jiných náboženství. Jste povoláni žít s postojem prostoupeným vírou, jak to líčí list Diognetovi: nezapírat nic z evangelia, v něž věříte, ale počínat si mezi ostatními lidmi sympaticky, sdělovat způsobem vlastního života onen humanismus, který koření v křesťanství, a být připraveni vytvářet společně se všemi lidmi dobré vůle lidštější, spravedlivější a solidárnější „obec“.

Jak to dosvědčuje dlouhá tradice katolictví v těchto krajích, vydávejte nadále energické svědectví lásce Boží také prosazováním „obecného dobra“: dobra všech a každého zvlášť. Vaše církevní společenství mají v zásadě pozitivní postoj k občanské společnosti i k různým institucím. Nadále nabízejte svůj přínos humanizaci prostoru občanského soužití. A nakonec doporučuji také vám, stejně jako ostatním církvím, které jsou v Itálii, abyste usilovali o probuzení nové generace mužů a žen schopných brát na sebe přímou odpovědnost v různých oblastech společnosti, zejména v politice. Ta obzvláště potřebuje lidi, zejména mladé, schopné budovat „dobrý život“ ku prospěchu a ve službě všech. Tohoto úsilí se totiž nemohou vzdát křesťané, kteří jsou poutníky ubírajícími se k Nebi, ale pozemským životem už předjímají věčnost.

Drazí bratři a sestry! Děkuji Bohu, který mi dal, abych zde v tuto tak významnou chvíli byl spolu s vámi. Svěřuji vás blahoslavené Panně Marii, Matce církve, a vašim svatým patronům, a ze srdce uděluji apoštolské požehnání vám i vašim drahým.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.19 František vydal apoštolský list o významu a hodnotě vánočních jesliček
30.11.19 Papež František v římské Charitě: Bláznovství lásky, služby a zranitelnosti
21.9.19 Prosme o milost nevidět v nikom nepřítele, kázal papež v Albanu
15.7.19 Petrův nástupce navštíví diecézi Albano
16.6.19 Papež navštívil Camerino: Bůh uzdravuje naši raněnou paměť



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti