Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

28.8.2011 

Všem nepohodlný don Escriva

Recenze filmu There be dragons

Vittorio Messori

Režisér Roland Joffé, francouzský žid narozený v Anglii, se prohlašuje za agnostika, sympatizoval s komunisty a je poněkolikáté ženatý. Je však velmi vnímavý pro spiritualitu, jak dosvědčuje i u nás dobře známý film Misie z roku 1986 s několika nominacemi na Oskara. Je patrně jediným radikálním laicistou ve filmovém průmyslu, který byl schopen vytvořit nepředpojatý film, jehož protagonistou je svatý Josemaria Escriva de Balaguer. Ano, zakladatel onoho hnutí zvaného Opus Dei, jež je vděčným tématem pro všechny stoupence konspirací a komplotů, kteří hledají zákulisní postavy tahající za nitky dějin: posedlé démony ve středověku, jezuity mezi osvícenci, aristokraty mezi jakobíny, buržuje mezi komunisty, zednáře mezi fašisty, židy mezi nacisty, magnáty mezi příslušníky rudých brigád… Běžný konformní liberál je již několik desetiletí přesvědčen, že mnozí z těch, kteří nás řídí ze zákulisí, hnízdí ve zmíněném hnutí, které nosí ve Španělsku tajemné jméno: La Obra. Nedůvěra k aragonskému knězi, který stojí u jeho počátků, je taková, že se v dějinách církve nikdy neobjevila taková zášť nejenom mezi laicisty, ale také mezi „zralými“ klerikály, když jej Jan Pavel II. prohlásil roku 1992 za blahoslaveného a v roce 2002 za svatého, jak jej o to ostatně žádala třetina světového episkopátu.

Joffé, laicista otevřený k duchovním dobrodružství tedy na svojí cestě našel dona Josemaria, El Padre pro 90 tisíc členů Opus Dei, z nichž 98% tvoří laici. Setkání jej podnítilo k důkladnému poznání, takže z toho vznikl film s názvem There be Dragons – Zde jsou Draci, který již byl s velkým rozruchem promítán ve Spojených státech a ve Španělsku měl za první tři týdny 300 tisíc diváků. V Itálii by se měl objevit v kinech na podzim.

Je zjevné, že se nehledělo na peníze při produkci a výběru herců, mezi nimiž jsou vynikající Charlie Cox, Wes Bentley, Dougray Scott a také Geraldine Chaplin. Je za oněmi 40 miliony dolarů investovaných do filmu také Obra. Anglo-francouzský režisér odpovídá na otázku bez vytáček: „Kdo zná Opus Dei ví, že nepracuje autoritativně, nepřikazuje a nefinancuje, ale ponechává svým členům svobodu v jejich profesních rozhodnutích. Španělský producent nalezl stovku investorů, z nichž někteří jsou členy Opus Dei. a kteří důvěřovali projektu.“ Vzhledem k prvním reakcím publika se opravdu zdá, že investice je plodná. Je užitečné trochu si přiblížit předem, kým je skutečně tento světec, který patří mezi nejvíce milované, ale zároveň je mnohými pokládán za běžného španělského kněze, ať už fanatika či frankistického sympatizanta.

Dovolím si být osobní. Na návrh Leonarda Mondadoriho, známého italského knižního nakladatelele, který se vrátil k víře také díky přátelství s několika tzv. numeráři, tedy celibátními členy Opus Dei, jsem v roce 1994 publikoval reportáž nazvanou Opus Dei, která je plodem důkladného zkoumání. Vím tedy dobře, jak zarputilá je „temná pověst“ tohoto muže, který byl povolán žít v době, kdy byli z řetězu puštěni oni the dragons ze zmíněného filmu, tedy draci nenávisti a násilí války, nejprve občanské mezi Španěly a pak té světové. Joffého film může být prvním krokem k lepšímu poznání této osobnosti. Zásluhou režiséra je podle mého názoru to, že neretušoval pokus španělské levice o genocidu kléru masakrovaného jenom proto, že je katolický. Slovo genocida není přehnané: v diecézi Barbastro, rodišti dona Escrivy, bylo v prvních týdnech občanské války zabito těmi nejbarbarštějšími způsoby 88% kněží, a toto řádění dopadlo i na věřící, kteří byli označeni za „přátele kléru“. Sestry byly znásilňovány často desítkami „soudruhů“ až k smrti. Salesiánky z Madridu byly zmasakrovány lůzou, které bylo namluveno, že sestry ve svých oratořích rozdávaly holčičkám otrávené karamely. A nakonec bilance: zabito bylo nejenom bez jakéhokoli soudu, ale často nevypověditelným mučením 4184 diecézních kněží, 2365 řeholních bratří, 2830 řeholních sester, jakož i 13 biskupů a kromě toho desítky tisíc věřících katolíků. Někteří z nich byli ukřižováni na branách kostelů, naráženi na kůl, přivázání před hlaveň děla, rozčtvrceni. I jejich rodiče byli trestáni, protože se provinili tím, že měli takové děti: matka jednoho jezuity byla uškrcena řetízkem, který nosila na krku, mnozí byli zaživa upáleni, jiní předhozeni býkům v aréně před vrahy v uniformách. Papež Wojtyła dovedl do konce masové beatifikace několika stovek těchto mučedníků. Žádný kostel v zónách, které patřily vládnoucím socialistům, neunikl ohni nebo alespoň rabování. Zmizela tak polovina uměleckých pokladů Španělska. Pokud jde o frankisty nebyli to jistě cherubíni, ani serafíni: i oni pracovali s popravčími četami (během války a ještě více po ní) a stříleli také kněze. Avšak z důvodů politických, nikoli náboženských, konkrétně několik baskických kněží, kteří podporovali baskické separatisty.

Židovský agnostik Joffé ukázal, jak jsou dnes zametány pod koberec tyto masakry, které byly nekrvavější od dob teroru francouzské revoluce, a v tom je jeho dílo politicky nekorektní, a tedy záslužné. Poctivě podává informace, když ukazuje, že mladý don Josemaria se nejenom neúčastnil války na žádné ze stran, ale sám byl pronásledován, o vlásek unikl smrti a nikdy nežádal pomstu, nevybízel ke křížové výpravě, ale snažil se všemi způsoby všude vnášet pokoj a toleranci. Nebylo v něm žádné stranictví, praktikoval pouze to, co don Bosco nazýval „politikou Otčenáše“. A Franko? V posledních letech měl ve své vládě několik ekonomů, členů Opus Dei, kteří přijali pověření jakožto odborníci, protože se tak sami svobodně rozhodli, a položili tak základy obrovského pozdějšího rozkvětu Španělska. Málo se však mluví o mnoha členech téhož Opus Dei, kteří byli donuceni odejít do exilu a někdy končili ve vězení. Jen jednou byl tento budoucí světec pozván kázat před generálem Frankem. Kázal o smrti, která čeká na každého, i na mocné, a o Božím soudu, který pro ně bude obzvláště přísný. Nikdy více už do generálova paláce pozván nebyl.

Z italského deníku Corriere della Sera z 19. srpna 2011
přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.9.20 Papež novokněžím z Opus Dei: Společně s Petrem k Ježíši skrze Marii
14.2.20 Před devadesáti lety – na svatého Valentýna – se Opus Dei otevřelo ženám
24.1.17 Zvolen nový prelát Opus Dei
13.12.16 Zemřel prelát Opus Dei Javier Echevarría
27.9.14 Papežův list u příležitosti beatifikace prvního preláta Opus Dei



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti