Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.11.2011 

Benedikt XVI. přijal členy Rady představitelů náboženských vyznání působících v Izraeli

Vatikán. Každý z nás je povolán zasazovat se o větší spravedlnost a důstojnost, aby náš svět dostal plně lidské dimenze, řekl Benedikt XVI. v promluvě k členům Náboženské rady Izraele, které přijal dnes před polednem v Sále papežů Vatikánského paláce.

Rada představitelů náboženských vyznání státu Izrael, která působí při izraelském ministerstvu zahraničních věcí, zahrnuje představitele pestrého spektra náboženských vyznání působících v Izraeli. Kromě představitelů židovské obce, zahrnuje také imámy, jakož i biskupy starobylých křesťanských církví. Návštěva této instituce u Svatého stolce byla jakousi oplátkou setkání s Benediktem XVI. během jeho návštěvy ve Svaté zemi.

Papež ve své dnešní promluvě připomněl rostoucí roli mezináboženského dialogu , vedeného v atmosféře porozumění a úcty, které mohou vést k přátelství a vzájemné důvěře. Platí to zejména pro náboženské představitele ze Svaté země, každodenně konfrontované s obtížným úsilím o harmonické soužití.

V dnešním světě jsme konfrontováni s dvěma druhy násilí. Na jedné straně násilí ve jménu náboženství a na straně druhé násilí, které je důsledkem popření Boha, zopakoval Benedikt XVI. v návaznosti na svou nedávnou promluvu v Assisi a dodal:

V této situaci jsme my, jakožto náboženští představitelé, povoláni zdůrazňovat, že správně prožívaný vztah člověka k Bohu je silou vedoucí k pokoji. Je to pravda, která se musí stávat stále viditelnější ve způsobu našeho každodenního života s druhými.

Svatý otec povzbudil izraelské náboženské představitele k posílení atmosféry dialogu a vzájemné důvěry a ke spolupráci mezi lidmi různých náboženských tradic. Kromě vzájemného respektu je podmínkou trvalého míru spravedlnost, zdůraznil papež:

Spravedlnost spojená s pravdou, láskou a svobodou je základním předpokladem trvalého a jistého míru ve světě. Cesta směřující ke smíření vyžaduje odvahu a vizi, stejně jako důvěru, že Bůh sám je tím, kdo nám ukáže cestu. Nedosáhneme svých cílů, pokud nám k tomu nedá sílu Bůh.

Promluvu k členům Náboženské rady Izraele zakončil Benedikt XVI. citací z modlitby za mír u Zdi nářků při návštěvě Jeruzaléma v květnu roku 2009.

„Kéž Pán vyslyší nyní tuto moji modlitbu,“ loučil se Svatý otec. „Kéž vyslyší modlitbu všech mužů a žen, kteří jej prosí o pokoj pro Jeruzalém.“

V souvislosti s dnešní audiencí u Svatého otce vydali členové rady společné prohlášení, se kterým seznámili novináře při tiskové konferenci v sídle Vatikánského rozhlasu.
Hlásí se v něm k víře ve Stvořitele vesmíru, který řídí svůj svět se shovívavostí a soucitem a požaduje po lidech, aby mezi sebou žili ve vzájemné úctě a míru. Náboženští vůdci odsuzují násilí, zejména je-li zašťítěno náboženskými motivy, a zasazují se o posvátnost lidského života. Zavazují se k ochraně svatých míst v Izraeli, jejich přístupnosti pro všechny věřící a jejich obraně před jakoukoliv formou zneuctění ve jménu společného religiózního a kulturního dědictví.

Izraelští náboženští vůdci shodně hovořili o setkání se Svatým otcem jako o historickém okamžiku a označili existující problémy ve Svaté zemi za otázku jednotlivců, a nikoliv náboženských komunit. Vrchní aškenázký rabín Izraele, Yonah Metzger, vyzval přítomné novináře, aby namísto zpráv o extremistických činech informovali o převažujícím mírovém soužití v zemi. Mohamad Kiwan, zastupující 340 immámů izraelských muslimských obcí, zdůraznil víru v jednoho Boha a společnou vizi pokoje. Melchitský galilejský arcibiskup mons. Elias Chacour, realisticky nezastíral trvající nespravedlnost a násilí, avšak podpořil projekt mírového soužití.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti