Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

10.5.2004 

Rozhovor s ředitelem Papežských misijních děl P. J. Šlégrem

Česká sekce RV

Pomoc církvím, které žijí v obtížné situaci a posílení misionářských aktivit, to jsou priority, které povstaly z plenárního zasedání Papežských misijních děl. Setkání, probíhající v Římě do 14. května má především seznámit národní ředitele misijních děl s činností čtyř hlavních mezinárodních sekretariátů. Jsou to sekce pro šíření víry podporující všechny místní církve, dále sv. Petra apoštola, zaměřená na formaci kléru, misijní dílo dětí pro výchovu dětí v misijním duchu a konečně misijní unie, zaměřená na stálou formaci řeholníků a řeholnic. Podrobnosti nám poví ředitel papežských misijních děl v České republice otec Jiří Šlégr, který se setkání účastní.

Jsem velice rád, že tady v Římě mohu opět být. Je to už moje šesté setkání s národními řediteli z celého světa. Na setkání se zaobíráme různými otázkami, týkajícími se života církve na celém světě. První věcí, kterou jsme tady společně řešili bylo Opus securitatis. Je to vlastně fond, který by měl zajistit všem kněžím staršího věku, vlastně misionářům, kteří sloužili na misiích řadu let a nejsou schopni dále pokračovat, naši finanční pomoc. Proto jsme společně řešili způsob, jak tuto pomoc zajistit, protože peněz ze sbírek je málo a je třeba zapojit do této oblasti také místní biskupy a biskupské konference. To bylo Opus securitatis.

Zatím jsme nehovořili o rozdělování peněz do všech kontinentů, to je na pořadu příští týden, ale mluvilo se také o nových stanovách pro Papežská misijní díla, protože ty původní je potřeba trošku zaktualizovat, přizpůsobit stávajícím potřebám. Pro tuto věc byla utvořena správní komise tady v Římě již na našem setkání v loňském roce a letos nám vlastně představili koncept nových stanov. Představil nám ho sám kardinál Sepe, který je prefektem kongregace pro evangelizaci národů a diskutovali jsme nad tímto konceptem celý den. Ze všech kontinentů přicházely připomínky a návrhy, jak to všechno udělat, takže s těmi našimi návrhy, které budou zapracovány do nového konceptu, budou seznámeny opět biskupské konference z celého světa, aby měly i ony možnost se k tomuto důležitému dokumentu vyjádřit. Včera a předevčírem jsme dělali také manuál pro práci v Papežských misijních dílech. Nejsou to stanovy, ale spíše taková praktická pomoc, příručka pro nové ředitele, kteří tady přicházejí a každým rokem jsou jich desítky. Když jsem na to celosvětové setkání přišel poprvé já, a byla mi předávána ta práce, tak jsem potřeboval vědět jak to funguje, co se má dělat, jak to zapadá do celé té církevní struktury. A tak jsem rád, že je pracovní manuál na světě a zrovna teď jsme ho připomínkovali. Tu práci měla na starosti jedna specielní komise vytvořená z národních ředitelů. Komise nám téma představila a myslím, že si ho odvezeme už s těmi připomínkami každý domů.

Možná by také zajímalo posluchače v České republice, co připravujeme v té misijní oblasti pro Českou republiku. Nejbližší akce, kterou plánujeme, je návštěva ugandských dětí v České republice. My jsme se v loni, přesně před rokem, s národním ředitelem z Ugandy, s paterem Augustinem Lukenge domluvili, že by bylo hezké na oslavu 160. výročí vzniku Papežského misijního díla dětí, uspořádat společnou aktivitu a oslavit to s našimi a s ugandskými dětmi. Domluvili jsme se, že 22. května do České republiky přiletí skupinka 23 dětí se sedmičlenným doprovodem dospělých, v jehož čele bude národní ředitel Papežských misijních děl z Ugandy a národní ředitel Papežského misijního díla dětí sestra Mary Forchinett Makito s dalšími spolupracovníky. Tyto děti jsou vybrány jako zástupci mnoha ugandských diecézí. Nepřijedou tady k nám na výlet, nebo na dovolenou, ale svědčit o své víře, o tom, co v jejich papežském misijním díle dětí dělají a až se vrátí zpátky, roznesou všechny informace mezi děti ve svých diecézích. Poněvadž jejich návštěva bude trvat zhruba dva týdny, od 22. května do 5. června, je pro děti připraven bohatý program. Začne v Praze, kde bude mše svatá na Strahově ve strahovském klášteře. Máme také pozvání do Černínského paláce od pana ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody a pak je naplánovaná také tisková konference. Následující pondělí proběhne setkání v různých školách a dále už to všechno nebudu jmenovat, protože bych to ani nestihl.

K dalším plánovaným aktivitám v České republice patří například První misijní symposium, které bude probíhat na konci října. Ještě se to musí potvrdit, ale měl aby se ho zúčastnit také kardinál Josef Tomko, bývalý prefekt kongregace pro evangelizaci národů a také generální sekretář papežského misijního díla dětí pater Patrick Bein z Říma. Na začátku října plánujeme druhý celostátní Misijní kongres dětí, což je aktivita, na kterou zveme všechny děti z celé České republiky. Bude tam i dost hostů ze zahraničí, mají přijet z národního sekretariátu papežských misijních děl, specielně z díla dětí z Francie, potom z Irska, z Anglie a jak jsem se již zmínil, má přijet i generální sekretář misijního díla dětí z Říma. Chceme se sejít ve Vilémově u Žďáru nad Sázavou. Dále bych se chtěl zmínit o společné oslavě Misijní neděle, na které se spojíme s národním sekretariátem misijních děl z Rakouska a z Německa specielně v tom místě, kde se naše země stýkají, v našich diecézích. Připravujeme společné oslavy, má k nám přijet skupina mladých lidí ze Srí Lanky, kteří nám zatancují, zazpívají a pak jsme pozvali i další osobnosti z Asie, kteří obohatí tuto atmosféru. Cílem Misijní neděle nejsou jenom modlitby na mír na celém světě, ale také je třeba se trošku informovat o problémech a starostech, které jinde mají a jak se k tomu dá stavět. Chtěla bych poděkovat všem těm, kteří nám pomáhají, kteří se za nás modlí a jak nám tady neustále připomínají ze všech kontinentů, ten kdo někomu pomůže, je sám také obohacen a všichni ti chudí, kteří od nás dostávají pomoc, se za nás modlí a každý den je všude ve světě sloužená mše svatá a lidé, kteří nemají čím platit, tak nám pomáhají. Ještě jednou děkuji za vaše modlitby, za vaši podporu a spoléhám na ní dál a věřím, že společnými silami se nám podaří budovat boží království stále lépe, a že budeme ve světě čím díl více pomáhat tam, kde je to nejvíce zapotřebí. Pánbůh zaplať.

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.10.20 Otec Maccalli: My misionáři jsme nebezpeční…
22.5.20 Z otroka misionářem
13.7.16 Italský misionář Argese čestným občanem Keni
18.12.15 Misijní agentura Misna má ukončit činnost
24.3.15 Za posledních 35 let ve světě zemřelo 1062 misionářů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti