Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.11.2012 

V Římě zahájena výstava Diktatura versus naděje

Vatikán. Výstava, kterou v rámci Roku víry uspořádaly Velvyslanectví ČR u Svatého stolce, Archiv Kanceláře prezidenta republiky a Ústav pro studium totalitních režimů, je pro veřejnost otevřena do konce ledna 2013. Velvyslanec České republiky Pavel Vošalík přečetl na úvod list předsedkyně parlamentu ČR Miroslavy Němcové. Přítomni byli také velvyslanci Polska a Slovenska, dále předseda Akademie věd ČR, prof. Jiří Drahoš. Vernisáž výstavy proběhla za poměrně velkého zájmu veřejnosti, účastnila se jí česká komunita v Římě, do níž patří také bývalý apoštolský nuncius v České republice kardinál Giovanni Coppa.
Kardinál Dominik Duka na vernisáži výstavy Vatikánskému rozhlasu sdělil:

Jsem opravdu rád, že se tato výstava koná v hlavním městě křesťanstva, které je dodnes také určitou světovou metropolí, a že zde může vyprávět o tom, kolik statečných mužů a žen, nejenom církevních hodnostářů, ale řadových kněží, řeholních sester a prostých věřících dokázalo svoji věrnost. Najednou si uvědomujeme, že ten prostý věřící není prosťáček, ale je často hrdinou, který nese přítomnost i budoucnost církve na svých ramenou, a to je něco, na což v současné době zapomínáme, protože se chtě nechtě stále více stáváme institucí. Je mi také tak nějak smutno, že tyto osobnosti nejsou mezi námi. Určitě by nás občas napomenuly a určitě by byly schopny také říci, jak dál. Je to jistě také určitá metafora a spekulace, ale myslím, že je to také výzva, protože jsem mohl poznat také osobně část z nich nebo z jejich přátel a spolubratří. O to více si této výstavy také vážím a jsem za ni opravdu vděčný.

Kurátorka výstavy Vladimíra Vaníčková popsala pro Vatikánský rozhlas vznik a smysl této iniciativy takto:

Výstava, kterou jsme s týmem historiků a archivářů připravili, je výsledkem dlouhodobého projektu, jehož prvním výsledkem byla v roce 2009 výstava pro středoškolskou mládež. Tento projekt se snaží zmapovat perzekuci římsko katolické církve v Československu v celé periodě komunistické nadvlády a ukázat jednotlivé metody, které komunistická moc vůči věřícím, vůči svým občanům používala. Považujeme to za zásadní z toho důvodu, že komunisté církev považovali za svého hlavního ideového protivníka. Církev, ať už kněží, ale také laici, byli po celou dobu v centru zájmu státní bezpečnosti, protože cílem režimu bylo ukrást lidem jejich duše.
Tuto dobu sleduje výstava jednak v tématických celcích a jednak na příkladech lidí, kteří tento režim prožili a kterým nezlomil páteř, udrželi si svou identitu, svou víru. Má ukázat sílu vnitřního přesvědčení člověka, které je důležité i pro dnešní dobu.

Další účastník vernisáže emeritní pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk nám řekl:

Výstava je důležitým počinem a řekl bych, že je také splácením určitého dluhu. Udělali jsme zkušenost s evangeliem, s pronásledováním, s křížem a tuto svou zkušenost i tímhle způsobem můžeme prezentovat a sdílet. Především je to však slovo do dnešní situace - té naší i té církevně politické - že totiž evangelium je platné a nelze budovat společenský systém na nenávisti a lži. Ty režimy, které na tom budovaly, se zhroutily. Je to pro nás výzva, že musíme také v přítomnosti, pokud jsme to v minulosti zanedbali, dávat do základů společnosti zásadní hodnoty: pravdu, právo, spravedlnost a také oběti.

V čem spatřuje význam této výstavy nám řekl také ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, Daniel Herman:

Pokládám tuto výstavu za velice důležitou, protože je to kamínek v celkové mozaice pronásledování občanské společnosti. Role církve byla nesmírně důležitá, protože to byla jedna z destinací velice brutálního pronásledování ze strany komunistického režimu. A nezapomínat, ukazovat tyto věci, ukazovat konkrétní jména a tváře, je velmi důležité, protože neexistovaly žádné bezejmenné oběti. Myslím, že památka těchto osob, které často na vlastním těle nesly fyzickou i psychickou bolest, je naší povinností, a jsem rád, že se tato výstava může konat právě zde v Římě na půdě Papežské univerzity, aby i lidé, kteří třeba nemají tuto osobní zkušenost s totalitou, si mohli uvědomit, co to znamená, a abychom mohli společně spojovat síly i v boji proti totalitám novým, které bohužel v budoucnu mohou přijít třeba i z úplně jiných částí světa.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.1.19 Velvyslanec Václav Kolaja: 30. výročí pádu železné opony připomene národní pouť do Říma
6.9.18 Nový velvyslanec ČR při Svatém stolci předal pověřovací listiny
27.4.18 Svatovojtěšská mše s velvyslanci Visegrádské skupiny
26.1.18 25 let diplomatických vztahů, bilaterální smlouva, kardinál Beran a jazzman Peter Lipa
10.6.17 75. výročí Lidic



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti