Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

1.5.2013 

Papež František: Společnost, která nenabízí práci všem, není spravedlivá

Vatikán. Dnes ráno, jako obvykle, začínal papež František den slavením eucharistie v kapli Domu sv. Marty, tentokrát za přítomnosti několika mladistvých a mladistvých matek, které bydlí v azylovém domu Il Ponte, založeném v roce 1979 v Civitavecchia. Od liturgické připomínky svatého Josefa se odvíjelo také téma dnešní homilie Svatého otce. „Společnost není spravedlivá, pokud nenabízí práci všem anebo vykořisťuje pracující,“ konstatoval dnes papež František. Evangelium z dnešní liturgie uvádí, že Ježíš byl nazván „synem tesaře“. Josef byl řemeslníkem a Ježíš se od něho této práci naučil. V prvním čtení je řeč o tom, že Bůh stvořil svět prací. Tento „obraz pracujícího Boha – řekl papež – nám říká, že práce je něčím víc než obživou“:

Práce nám dává důstojnost! Kdo pracuje má čest, má zvláštní důstojnost, osobní důstojnost. Pracující muž a žena mají důstojnost. Avšak ti, kdo nepracují, tuto důstojnost postrádají. Existují však mnozí, kteří chtějí pracovat a nemohou. Tíží to naše svědomí, protože, je-li společnost organizována takovým způsobem, že ne všichni mají možnost pracovat, být pomazáni důstojností práce, pak taková společnost nefunguje, není spravedlivá! Staví se proti samotnému Bohu, který chtěl, aby se naše důstojnost odvíjela odtud.

Důstojnost – pokračoval papež – nám není dána mocí, penězi, kulturou, nikoli! Důstojnost je nám dána prací, poctivou prací. Dnes se však mnohé „sociální, politické a ekonomické systémy rozhodly člověka vykořisťovat“:

Nedávat spravedlivou mzdu, nedávat práci, protože se sleduje pouze rozpočet a podnikatelské účty a hledí se jenom na to, co mohu využít pro sebe, to odporuje Bohu! Mnohokrát jsme to četli. V L´Osservatore Romano mne v den tragédie v Bangladéši upoutal jeden titulek: „Žít ze 38 euro na měsíc“ – taková byla výplata oněch lidí, kteří zemřeli při onom neštěstí… A toto je „otrocká práce“. Dnes ve světě existuje otroctví, do něhož je zapojeno to nejkrásnější, co Bůh člověku dal: schopnost tvořit, pracovat, osvojit si vlastní důstojnost. Kolik jen bratří a sester ve světě se nachází v této situaci vinou oněch ekonomických, sociálních, politických postojů…

Papež pak citoval jednoho středověkého rabína, který vyprávěl své židovské obci příběh o Babylonské věži: cihly byly tehdy velmi vzácné:

Když nějaká cihla omylem spadla dolů, byl to hrozný problém, skandál: »Podívej se, co děláš!« Pokud však spadl někdo z dělníků: »Requiescat in pace!« a nechali jej být... Důležitější byla cihla než člověk. To vyprávěl jeden středověký rabín ve středověku a děje se to dnes! Lidé jsou méně důležití než věci, které přinášejí zisk těm, kdo mají politickou, sociální a ekonomickou moc. Kam jsme to dospěli? Až k tomu, že si neuvědomujeme důstojnost člověka, důstojnost pracujícího. Dnes jsou nám však vzorem postavy pracujících: svatý Josef, Ježíš a Bůh nás učí cestě k důstojnosti.

Dnes – podotkl papež – nemůžeme říci víc než, co řekl svatý Pavel: „Kdo nepracuje, ať nejí“, ale musíme také říci: „Kdo nepracuje, ztratil důstojnost“, protože „nemá možnost pracovat“, ba dokonce „společnost odňala tomuto člověku důstojnost!“. Dnes – dodal Svatý otec – by nám prospělo poslechnout si znovu „hlas, kterým se Bůh obrátil ke Kainovi slovy“: „Kaine, kde je tvůj bratr? Kde je tvůj bratr, který je zotročen prací?“ „Modleme se, modleme se za všechny tyto bratry a sestry, kteří se ocitli v této situaci…“ – končil papež František svou dnešní homilii.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti