Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.8.2013 

Papež František se setkal se skupinou mládeže z diecéze Piacenza

Vatikán. Svatý otec se dnes odpoledne setkal se skupinou zhruba pěti set mladých lidí z italské diecéze Piacenza-Bobbio. Mládež vedená svým biskupem mons. Giannim Ambrosiem uskutečnila pouť do Říma v rámci probíhajícího Roku víry.

Naše pouť v Roce víry se členila do více etap a setkání se Svatým otcem ve Svatopetrské bazilice je jejím vrcholným okamžikem. Mladí lidé mi navrhli, abych se na Svatého otce za nás všechny obrátil oslovením : Nejdražší papeži Františku. Chtějí tak vyjádřit svou synovskou lásku k němu a sounáležitost s církví. V tomto okamžiku obracíme zrak k nebi, k Pánu Ježíši, který je ve své církvi přítomen v postavě papeže, biskupů, či světců...V nedávné době jsem se spolu s některými z těchto mladých poutníků zúčastnil Světových dní mládeže v Riu a také další mladí se sešli k modlitební vigilii a společné nedělní eucharistii. Dnešním setkáním se Svatým otcem se pro nás tedy Světové dny uzavírají.

soudí biskup Gianni Ambrosio, který vedl diecézní pouť italské mládeže. Papež František mladé poutníky pozdravil spontánní promluvou:

Děkuji vám za vaši návštěvu. Váš Otec biskup před chvílí řekl, že můj příchod je velkým gestem. Já jsem ale přišel zcela egoisticky – jsem totiž s vámi rád. Jsem rád s mladými lidmi, protože máte ve svém srdci příslib naděje, jste nositeli naděje. Žijete sice v přítomnosti, ale díváte se do budoucnosti a jste jejími tvůrci, jste jejími řemeslníky. (...) Když slyším – Otče, jaké jsou to dnes zlé časy, nedá se proti tomu nic dělat – odpovídám: Jak to, že se nedá nic dělat? Ale když slyším, jak si mladý člověk stěžuje – Časy jsou zlé, Otče, co proti tomu zmůžeme – tak ho rovnou pošlu na psychiatrii. Nemůžu pochopit, že mladý člověk nechce udělat něco velkého, vsadit na velké ideály budoucnosti. Potom uskuteční to, co může, ale ta sázka na krásné a velké věci tu musí být! Jste tvůrci budoucnosti, protože v sobě máte tři touhy: touhu po kráse. Krása se vám líbí – když muzicírujete, hrajete divadlo, malujete obrazy, hledáte v tom krásu. Jste hledači krásy. To je první bod. Za druhé, jste proroky dobroty. Dobrota vás těší, líbí se vám být dobří. A tato dobrota je nakažlivá, pomáhá druhým. Třetí touha – žízníte po pravdě a hledáte ji. Řeknete-li: Otče, já mám pravdu, odpovím: Ne, mýlíš se, pravdu nelze mít, pravdu je možné potkat. Je to setkání, nikoliv vlastnictví. Setkání s Pravdou, kterou je Bůh. Toto setkání je však třeba hledat. Tyto tři touhy vašeho srdce musíte nést dále a utvářet budoucnost skrze krásu, dobro a pravdu. K tomu jste dnes zváni. Jestliže jste ale líní nebo smutní – jak nehezké je vidět smutné mladé lidi – krása nebude krásou, dobrota nebude dobrotou a pravda bude jen něco. Myslete na to, abyste vsadili na velký ideál – učinit svět z dobroty, krásy a pravdy. Jste schopni to udělat. Máte moc to učinit. Neuděláte-li to, jen to jen kvůli lenosti. To jsem vám dnes chtěl říci a povzbudit vás, abyste šli dál a halasili. Mladí lidé musí být slyšet. Věkem se to upraví. Ale sny mladého člověka vždy musí působit rozruch. Jděte dál!

Ve vašem životě se budou stále vyskytovat lidé, kteří vás budou odrazovat od vaší cesty. Prosím vás, jděte proti proudu! Buďte odvážní, buďte odvážné! Jít proti proudu! Někdo řekne – ale jen trochu alkoholu, sem tam drogy, a pak se jde dál. Ne! Jděte proti této civilizaci, která nám velmi škodí. Pochopili jste? Jděte proti proudu! Znamená to hlučet a pokračovat v cestě – ale s jinými hodnotami – krásou, dobrotou a pravdou. Chtěl bych vám popřát vše dobré, pěknou práci a radost v srdci – mám rád radostnou mládež. K tomu všemu bych vám chtěl požehnat. Ale ještě předtím se všichni pomodlíme k Matce Boží, která je matkou krásy, dobroty a pravdy, aby nám dala milost odvahy. Panna Maria byla totiž odvážná žena – skutečně udatná. Prosme svou nebeskou Matku, aby nám dala milost odvahy, abychom šli kupředu a proti proudu. Pomodleme se nyní všichni společně (Zdrávas Maria, požehnání)...
A prosím vás, abyste za mne modlili. Práce, kterou dělám, totiž škodí zdraví, neprospívá mi...
(smích) Modlete se za mne!

Svatý otec pak mladé poutníky osobně pozdravil. Zdržel se s nimi asi hodinu a poté se odebral do centra Říma, kde slavil mši svatou v bazilice sv. Augustina.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.9.19 Nikdo nemůže nikomu říci: nepotřebuji tě
6.10.18 Pravá moc slouží, jinak je sobectvím
13.8.18 Papež: Církev, která nevydává svědectví, je pouhým dýmem
11.8.18 Církev potřebuje váš rozlet, vaše intuice, vaši víru
7.4.18 Papež František: Zapřít sám sebe znamená zapřít „starého člověka“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti