Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

31.5.2004 

Trpící perla Afriky a její děti

Rozhovor se spolupracovnicí Papežských misijních děl V. Faistauerovou

Česká sekce RV

Na pozvání ředitele Papežských misijních děl v České republice, pobývají u nás na návštěvě děti z Ugandy. U našeho mikrofonu je spolupracovnice Papežského misijního díla dětí Václava Faistauerová.

Jak došlo k zorganizování této návštěvy a co mají ugandské děti na programu?

Na pozvání národního ředitele Papežského misijního díla pátera Jiřího Šlégra, do České republiky přijelo 22. května celkem 22 ugandských dětí a 7 dospělých. K dospělým patří i národní ředitel Papežského misijního díla v Ugandě páter Augustin Lukenge a dokonce také odpovědná osoba za Papežské misijní dílo dětí, sestra Maria Fortunate Nakito. Děti budou v naší republice až do 7. června a měly by během této doby navštívit 6 diecézí. Budou to arcidiecéze pražská, diecéze královehradecká, litoměřická, na Moravě pak arcidiecéze olomoucká, diecéze ostravsko-opavská a brněnská.

Jak je vidět, program mají bohatý. Co z toho programu už mají za sebou a co je u nás zaujalo?

Pro děti je připravený jak program oficiální, tak takový volnější, neoficiální. Z toho oficiálního samozřejmě navštívily Prahu. Tam je na letišti přivítala rada apoštolské nunciatury mons. Jude Thaddeus Okolo a jak vím, provází toto setkání i duchovně. Poté si děti prohlédly Prahu, navštívily např. Černický palác, dále navštívily i základní církevní školu sester Voršilek, zúčastnily se v kostele Nanebevzetí panny Marie na Strahově mše svaté. Měly také vystoupení, na kterém seznamovaly se životem v jejich zemi, tančily, zpívaly, během vystoupení bylo možno shlédnout misijní výstavu a některé další materiály, byl promítán videodokument a samozřejmě nechybělo obeznámení účastníků s konkrétními projekty Papežských misijních děl v Ugandě, které Česká republika podporuje. Děti pak navštívily například Hostinné, kde také měly své vlastní vystoupení a dokonce děti z Hostinného si pro ně připravily takovou scénku, ve které jim představily naše čtyři roční období.

Tak například v zimním období jim umožnily nazout si brusle a lyže a vyzkoušet si je. Ve čtvrtek 27. května se setkaly v mons. Dominikem Dukou a s arcibiskupem Karlem Otčenáškem v Hradci Králové, další den, v pátek 28. května, se setkaly se světicím biskupem královehradeckým, Josefem Kajnekem a dokonce v saleziánském středisku mládeže v Pardubicích pro ně byl připraven táborák. Tentýž den se také v Pardubicích mohly podívat na dostihovou dráhu, svézt se kočárem a vyzkoušet si i jízdu na koni. Vím, že se také zúčastnily prohlídky královédvorské ZOO a velmi se jim líbilo i to, že zvířata, se kterými se setkávají doma, viděly v bezprostřední blízkosti. V sobotu 29. května se zúčastnily celostátní misijní pouti, která se konala v Jablonném v Podještědí, za přítomnosti královehradeckého biskupa mons. Dominika Duky a i v tento den bylo připraveno vystoupení ugandských dětí v místním kině.

Co ugandské děti na té pouti českými zeměmi nejvíce překvapilo?

Myslím si, že milým překvapením pro ugandské děti byla sněhová nadílka o minulém víkendu, kdy možná poprvé v životě viděly a zažily sníh. Myslím, že bylo pro ně zajímavé také setkání se zimním oblečením, které prakticky neznají.

Jaký vztah má Papežské dílo dětí u nás právě k Ugandě a jaké projekty tam podporuje?

Na jaře letošního roku ředitel Papežských misijních děl dětí navštívil se svými spolupracovníky Ugandu a přímo na místě vznikl krátký, asi 28 minutový film, nazvaný Uganda ? trpící perla Afriky. Je to dokument o životě místních lidí, o situaci v zemi, o únosech, o brutálním násilí na dětech, o problematice dětí vojáků? Na druhé straně však, takovým světlem, je právě spolupráce Papežských misijních děl dětí a víra tamních lidí. Tento projekt pro Papežská misijní díla připravilo studio Telepace. Dalším takovým bodem je misijní kalendář pro rok 2005, nazvaný stejně jako film: Uganda ? trpící perla Afriky, který tradičně obsahuje samozřejmě pohlednice a informuje o projektech Papežského misijního díla dětí na pomoc trpícím dětem v Ugandě.

Pokud bych měla zmínit konkrétní projekty, kterých se Česká republika na pomoc Ugandě účastní, tak finanční prostředky vybrané v České republice putují do dvou diecézí. V první diecézi Kasana Luweero, zajišťuje Česká republika zvláštní domácí péči a vzdělání necelým čtyř stům sirotkům ve školním věku, z nichž tři postihlo AIDS. Dále je kryto stravování a výdaje na pořízení knih, školních uniforem a zdravotních potřeb. Další finanční prostředky jdou do druhé diecéze Lira, a zde se jedná o zajištění prostředků na nákup jídla, oblečení, lůžkovin a dalších nezbytných věcí pro jesle, kde pracují řeholní sestry a starají se o bezmála padesát chudých sirotků bez domova. V podstatě se jedná o záchranu chudých dětí, ze kterých se, kvůli válce a šířící se epidemii AIDS, staly sirotci. Tento projekt, o kterém právě hovořím, je zaměřený na zajištění výchovy a vzdělání 23 dětí, jež se v této naléhavé situaci nachází.

Ugandu známe zpravidla z poplašných zpráv o útocích často spojených právě s únosy dětí ze strany tzv. Armády pánova odporu, fanatického vůdce Konyho. Mohla by jste našim posluchačům tuto zemi rovníkové Afriky trochu přiblížit?

Ugandská republika je zhruba třikrát větší, než Česká republika a žije v ní jednou tolik obyvatel. Hovoří se zde anglickým jazykem, svahilštinou, ugandštinou a dalšími místními jazyky. Starobylá království na území dnešní Ugandy byla r. 1896 spojena do britského protektorátu, a tím Uganda zůstala až do své nezávislosti v r. 1962. V této době si země vybudovala značný blahobyt, který byl založen na vývozu bavlny, kávy a na rozvoji vnitřního obchodu. V roce 1962 došlo k etnickým rozbrojům, které vyvrcholily krutými represemi za hrůzovlády presidenta Amina. Ten dal ze země vyhnat asijskou menšinu a její majetek zkonfiskoval. V 80-tých letech byly podniknuty první váhavé kroky k obnově ekonomiky i společnosti, ale skutečný pokrok nastal až o 10 let později. Značná část ugandského území, zejména v okolí Viktoriina jezera je úrodná a má dostatek srážek. Rovněž je bohatá na zásoby mědi, zlata a kobaltu. Turisty samozřejmě přitahují velkolepé Viktoriiny vodopády a další přírodní reservace. Problematická je, podle odhadu světové zdravotnické organizace, očekávaná pandemie AIDS, jelikož velké množství, zejména mladých lidí, je touto nemocí postiženo. Myslím si, že to je takový temný stín právě nad budoucností této země.

O Ugandě a o návštěvě ugandských dětí u nás hovořila spolupracovnice Papežských misijních děl v České republice Václava Faistauerová.

Připravila Johana Bronková

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.10.20 Otec Maccalli: My misionáři jsme nebezpeční…
22.5.20 Z otroka misionářem
13.7.16 Italský misionář Argese čestným občanem Keni
18.12.15 Misijní agentura Misna má ukončit činnost
24.3.15 Za posledních 35 let ve světě zemřelo 1062 misionářů



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti