Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

9.7.2014 

EU a USA hlasovaly v OSN proti rezoluci za přirozenou rodinu

Ženeva. 25. června schválila Rada OSN pro lidská práva rezoluci na podporu rodiny chápané jako „přirozená a základní jednotka společnosti“. Text rezoluce byl schválen 26 hlasy, proti bylo 14 hlasů a 6 se hlasování zdrželo. „Rodina je přirozenou a základní jednotkou společnosti a má nárok na ochranu ze strany společnosti a státu“ praví se v rezoluci, která tak jen cituje Všeobecnou deklaraci lidských práv (čl.16,3). Radu OSN pro lidská práva tvoří 47 států. Zaráží fakt, že zmíněnou rezoluci schválili africké a arabské státy, Rusko, Čína a Venezuela. Naopak proti hlasovali s výjimkou Bosny-Hercegoviny a Makedonie všechny evropské státy, tedy i Česká republika, dále USA, z asijských zemí byli proti Korea a Japonsko a z Latinské Ameriky Chile. Pět dalších Latinsko-amerických států se spolu s Makedonií hlasování zdrželo. Co znamená toto rozdělení? Odpovídá profesor obojího práva Carlo Cardia z University Roma Tre:

Tato rezoluce je v dokonalé shodě s prohlášením Všeobecné deklarace práv člověka z roku 1948, která byla přijata na obranu rodiny před totalitními státy a totalitarismem a je přejata také Evropskou úmluvou o lidských, sociálních a občanských právech z roku 1966 a všemi mezinárodními deklaracemi. To stojí za zamyšlení, protože Evropa, která je kolébkou lidských práv, nyní hlasovala proti lidským právům formulovaným nejslavnější deklarací světových dějin.

Během nesnadného schvalovacího procesu se některým státům nepodařilo do rezoluce zařadit formulaci připouštějící různé druhy rodiny. Profesor Cardia k tomu poznamenává:

Když se tyto státy pokusily prosadit tuto širší formulaci rodiny, popřely jeden ze základních principů individualismu. Co říká individualistická kultura? Říká: Nechte nás tvořit i další typy rodiny; my nerušíme tradiční rodinu, jde nám o něco jiného; chceme jen stvrdit také jiná práva. Skutečnost je pak ale odlišná, opačná, protože se hlasuje proti právům přirozené rodiny. Znamená to, že když se reklamují práva jiných typů rodiny, jsou podkopávána a negována práva přirozené rodiny. Toto je slabé místo, před kterým není úniku, protože je to střet na světové úrovni. Nikdo nepopírá, že je třeba stvrdit práva jiných sociálních formací, ale nesmí to vést k negaci práv rodiny, kterou je ošklivé nazvat tradiční, protože rodina je přirozená.

Rezoluce nezavazuje členské státy k žádným právním krokům, ale otevírá kulatý stůl, na kterém se při dalším zasedání bude diskutovat o způsobech ochrany rodiny. Rezoluci schválenou Radou OSN pro lidská práva komentuje stálý pozorovatel Svatého stolce u tohoto úřadu OSN, arcibiskup Silvano Tomasi:

V křesťanské tradici a sociálním učení církve je manželství a rodina v souladu s přirozeným zákonem. Rodina je přirozeně spatřována ve stabilní jednotě muže a ženy kvůli dětem. Stojíme na kulturní křižovatce. Na jedné straně máme chápání rodiny, která může fungovat jako jednotka, a na druhé je důraz kladen pouze na jednotlivce. Zatímco tedy máme být vnímaví a zejména stát má být vnímavý vůči všem situacím, které nastávají v rodinném kontextu, je třeba prohlásit, což činí zmíněná rezoluce, která byla schválena 26. zasedáním Rady OSN pro lidská práva, že pro společnost a zejména dobro dětí, ale i všech členů rodiny je důležitá rodina jako vitální jednotka společnosti.

Říká arcibiskup Tomasi, stálý pozorovatel Svatého stolce při Radě OSN pro lidská práva.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.9.20 Vatikán proti zavádění interrupcí zadními vrátky
29.8.20 Poznámky vatikánského diplomata k revizi Úmluvy o lidských právech
4.7.20 Papež František podpořil Světový potravinový program
4.7.20 Kořeny krize jsou především morální
26.5.20 Generální sekretář OSN děkuje papeži za podporu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti