Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   17. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

2.8.2015 

Strach je špatný rádce

K otázce vztahu k migrantům

Petr Havlíček

Na začátku července vydali naši biskupové prohlášení k velmi aktuální otázce migrace do Evropy. Pod tímto prohlášením jsou podepsáni i zástupci Ekumenické rady církví. Vyjadřují v něm společnou ochotu českých křesťanů aktivně se podílet na pomoci lidem, kteří jsou ve své vlasti pronásledováni a hledají nový domov na našem kontinentě. Je to zatím hlavně deklarativní gesto, po kterém však již následovaly některé konkrétní kroky v jednání s českou vládou. Už v této první fázi si ovšem zaslouží širokou podporu.

Slovo této iniciativy totiž zaznělo do atmosféry v naší společnosti, která je v posledních měsících často velmi rozjitřená, naplněná obavami a strachem, někdy i vysloveně nenávistnými postoji. I někteří křesťané mají dojem, že nastal čas k bojovně znějícím výrokům, které se dají shrnout do slov: „Migranty tady nechceme. Ohrožují naši bezpečnost.“ Je to situace, ve které je přímo životně užitečné připomenout si rčení, že strach je špatný rádce. Tak špatný, že nás v této souvislosti dokáže zaslepit, abychom neviděli, že jsme vystaveni zkoušce, zda skutečně věříme slovům našeho Pána: „Cokoliv jste udělali pro jednoho z těchto nejposlednějších bratří, pro mne jste udělali.“ (Mt 25,40) Pokud bychom dopustili, aby náš strach z neznámého zvítězil nad tímto Ježíšovým apelem ujmout se lidí v nouzi, právě tím bychom ztratili jádro své křesťanské identity. Nepřipravil by nás o ni nárůst migrantů, jak si to někteří myslí, ale připravili bychom se o ni sami.

To je tedy první věc, kterou může dělat každý z nás, a podpořit tak gesto našich biskupů – totiž nepodléhat strachu a panice. Je důležité nepřipojovat se k nenávistným slovním projevům, ale naopak uklidňovat vášně a obavy – ve svém srdci i kolem sebe. Druhá věc, kterou můžeme dělat, je modlit se za uprchlíky a za jejich úctyplné přijetí v naší vlasti. Modlitba je nejúčinnější prostředek, jak učinit těmto lidem skutečně místo v našem srdci. A o to nyní v první řadě jde – vidět v nich naše bližní.

Nezastírám, že situace s přílivem uprchlíků je složitá. Je ale řešitelná. A schopnost přijmout pronásledované, vyhnané, před válkou či bídou prchající běžence je jedním z těchto řešení.

V této souvislosti bych chtěl poukázat na to, jak řeší otázku uprchlíků na Maltě, kde jsem prožil tři měsíce na počátku tohoto roku. Je to země mnohonásobně menší než naše, uprchlíci patří k jejímu každodennímu životu už dvacet let. Někteří z nich na Maltě zůstávají, jiní se snaží už legálně dostat do dalších zemí Evropy. Hlavně ale maltská společnost před jejich nouzí nezavírá oči. Stát, nevládní organizace a církevní iniciativy jim ve vzájemné spolupráci nabízejí jednak bezprostřední pomoc, snaží se ale i v dlouhodobém horizontu o to, aby se do maltské společnosti úspěšně zařadili.

Osobně jsem měl na Maltě příležitost spolupracovat s Jezuitskou službou pro uprchlíky (JRS) a hovořil jsem s desítkami běženců. A poznal jsem, že naprostá většina z nich upřímně usiluje o to, postavit se na vlastní nohy. Viděl jsem, že se dokáží postarat nejen o sebe, ale i o své krajany v nouzi. A maltská společnost v tom dokáže být vůči nim vstřícná.

Buďme tedy jako Kristovi učedníci ochotní dát podobnou naději na lepší život i těm, kdo by chtěli žít v naší zemi, a podpořme v rámci svých možností ty vládní i církevní iniciativy, které budou pomáhat těmto lidem v nouzi.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.1.21 Italský program pro návraty migrantů
23.9.20 Kardinál Czerny: Den migrantů věnován také těm, kdo trpí důsledky pandemi
7.7.20 Papežská mše připomene 7. výročí návštěvy na Lampeduse
15.5.20 Množí se deklarace, vytrácí se naslouchání – píše papež v poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků
20.8.19 Kard. Bassetti: Hledět na migraci z různých perspektiv



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti