Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

19.9.2015 

Kuba má přirozené poslání být místem setkání

Promluva papeže Františka na uvítanou, Havana

Česká sekce RV

Pane prezidente,
Vážení představitelé,
Bratři v episkopátu,
Páni a dámy!

Mnohokrát děkuji, pane prezidente, za přijetí a za vaše slova na uvítanou pronesená jménem vlády a kubánského lidu. Zdravím rovněž členy diplomatického sboru, kteří jsou zde přítomni.

Děkuji za bratrské přijetí kardinálu Jaime Ortegovi y Alamino, havanskému arcibiskupovi, mons. Dionysiovi Guillermo Garcia Ibáñezovi, arcibiskupovi Santiaga de Cuba a předsedovi biskupské konference, dalším biskupům i celému kubánskému lidu.

Všem děkuji, že jste se ujali přípravy této pastorační návštěvy. Chtěl bych vás, pane prezidente, požádat, abyste předal projevy mé zvláštní pozornosti a úcty svému bratrovi Fidelovi. Kromě toho bych rád, aby můj pozdrav dosáhl zvláště k těm, s nimiž se z různých důvodů nebudu moci setkat, a ke všem Kubáncům ve světě.

Jak řekl pan prezident, na letošní rok připadá 80. výročí navázání nepřerušených diplomatických vztahů mezi Kubánskou republikou a Svatým stolcem. Prozřetelnost mi umožnila vstoupit do této milované země v nesmazatelných stopách pouti, kterou zahájily památné apoštolské cesty mých dvou předchůdců, sv. Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Vím, že vzpomínka na ně vyvolává vděčnost a sympatie u lidu i mezi kubánskými představiteli. Dnes tyto svazky spolupráce a přátelství obnovujeme, aby církev nadále provázela a povzbuzovala kubánský lid v jeho nadějích a námahách, a to svobodně a za pomoci všech prostředků nezbytných k tomu, aby zvěst o Království dosáhla až k existenciálním periferiím společnosti.

Tato apoštolská cesta se uskutečňuje také v rámci letošního stého výročí vyhlášení Panny Marie Caridad del Cobre patronkou Kuby Benediktem XV. Tehdejší veteráni války o nezávislost, pohnuti vírou a vlastenectvím, požádali, aby se Panna mambisa stala patronkou Kuby jakožto svobodného a svrchovaného národa. Od té doby provázela dějiny kubánského lidu, podporovala naděje, které chrání důstojnost lidí ve svízelných situacích, a hájila prosazování všeho, co skýtá důstojnost člověka. Rostoucí náboženská úcta k Panně Marii Caridad del Cobre je viditelným svědectvím její přítomnosti v duši kubánského lidu. V těchto dnech navštívím svatyni del Cobre jako syn a poutník, a budu prosit naši Matku za všechny její kubánské děti a za tento milovaný národ, aby se ubíral cestou spravedlnosti, pokoje, svobody a smíření.

Zeměpisně je Kuba ostrovem obráceným do všech stran, má zvláštní význam „klíče“ mezi severem a jihem, východem a západem. Být místem setkání je jeho přirozeným posláním, aby se všechny národy spřátelily, jak snil Jose Martí, „přes obtíže zemských úžin i mořských bariér“ (Měnová konference Republik Ameriky, in Obras escogidas II, La Habana 1992, 505). Totéž přání sdílel svatý Jan Pavel II. svou vroucí výzvou, „aby se Kuba otevřela všemi svými velkolepými možnostmi světu a svět se otevřel Kubě“ (Promluva na uvítanou, 21. ledna 1998).

Před několika měsíci jsme byli svědky události, která nás naplňuje nadějí: procesu normalizace vztahů mezi dvěma národy po dlouhých letech oddálení. Je to proces a znamení převahy kultury setkání, dialogu a „systému všeobecného doceňování... nad mrtvým systémem dynastií a skupin“, jak řekl Jose Martí (ibid.). Vybízím odpovědné politiky, aby pokračovali v této cestě a rozvinuli veškeré její možnosti jako důkaz vznešenosti služby, k níž jsou povoláni, podporou míru a blaha svých národů i celé Ameriky a jako příklad smíření pro celý svět. Svět potřebuje smíření v této atmosféře „rozkouskované“ třetí světové války, kterou prožíváme.

Svěřuji tyto dny přímluvě Panny Marie Caridad del Cobre, blahoslaveného Olallo Valdése a José Lopéz Pieteiry a ctihodného Félixe Varely, velkého podporovatele lásky mezi Kubánci a všemi lidmi, aby se rozrůstaly naše svazky pokoje, solidarity a vzájemné úcty.
Ještě jednou, pane prezidente, mnohokrát děkuji.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.9.15 Papež v USA - neděle
27.9.15 Papež v USA - sobota odpoledne
26.9.15 Různá náboženství mají společně odporovat povrchnímu úsilí o jednotu
26.9.15 Nejenom udržovat instituce, ale otevřít se možnostem Ducha
26.9.15 Papež v USA - pátek odpoledne a sobota dopoledne



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti