Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

20.9.2015 

Sloužit druhým, nikoli sloužit si druhými

Homilie papeže Františka při mši sv., Havana - Kuba

Česká sekce RV

Ježíš klade svým učedníkům zdánlivě indiskrétní otázku: „O čem jste cestou rozmlouvali?“ (Mk 9,33). Takovou otázku může položit také nám dnes: O čem spolu denně mluvíte? Jaká jsou vaše očekávání? „Oni mlčeli – praví evangelium – protože cestou mezi sebou rozmlouvali o tom, kdo z nich je největší (nejdůležitější)“ (Mk 9,34). Učedníci se styděli říci Ježíšovi, o čem mluvili. Mezi učedníky včerejška i dneška lze narazit na stejnou diskusi: „Kdo je nejdůležitější?“.

Ježíš nenaléhá a nevynucuje si, aby mu řekli, o čem cestou mluvili. Otázka však přesto zůstává nejenom v mysli, ale i v srdci učedníků.

„Kdo je nejdůležitější?“ Tato otázka nás provází po celý život a v různých fázích svého života na ni musíme odpovědět. Nemůžeme před ní utéci, protože tkví v srdci. Nejednou jsem slyšel na rodinných setkáních, jak je dětem kladena otázka: „Koho máš raději, tatínka nebo maminku?“. Je to jako ptát se, kdo je pro vás důležitější. Je tato otázka opravdu jenom hříčkou pro děti? Dějiny lidstva jsou poznamenány odpověďmi na tuto otázku.

Ježíš se nebojí otázek lidí; nemá strach z lidství, ani z různých otázek, které kladou. Naopak, On zná zákoutí lidského srdce a jako dobrý pedagog je vždycky ochoten nás provázet. Věrný svému stylu si přivlastňuje naše otázky a naše očekávání a dává jim nový horizont. Ježíš, věrný svému stylu, dovede dát odpověď schopnou klást nové výzvy, otřásat „očekávanými odpověďmi“ anebo zdánlivými danostmi. Ježíš, věrný svému stylu, používá vždycky logiku lásky. Logiku, kterou mohou žít všichni, protože je pro všechny.

Ježíšův horizont je daleký jakémukoli typu elitářství, není jen pro pár vyvolených, kteří jsou s to dosáhnout „vytouženého poznání“ anebo vybraného stupně spirituality. Ježíšův horizont je vždycky nabídkou pro všední život, také zde, na „našem“ ostrově; nabídkou, která dodává všednosti vždycky určitou chuť věčnosti.

Kdo je nejdůležitější? Ježíšova odpověď je jednoduchá: „Kdo chce být první, tedy nejdůležitější, ať je ze všech poslední a služebníkem všech“ (Mk 9,35). Kdo chce být velký, ať slouží druhým, nikoli ať si druhými slouží!

To je velký Ježíšův paradox. Učedníci rozmlouvali o tom, kdo z nich by měl zaujmout nejdůležitější místo, kdo bude privilegovaný. Byli Ježíšovými učedníky, byli Ježíšovi nejblíže a diskutovali o tom, kdo bude stát nad obecným zákonem, všeobecnou normou, dali průchod své touze po nadřazenosti. Kdo půjde rychleji nahoru, aby se chopil pozic, které by měly přinášet určité výhody?

Ježíš otřese jejich logikou a říká, že autentický život se prostě žije v konkrétním nasazení pro druhé, to znamená službou.

Pozvání ke službě je charakteristickým rysem, kterému musíme věnovat pozornost. Sloužit většinou znamená pečovat o křehkost, starat se o křehkost. Sloužit znamená starat se o ty, kteří jsou křehcí v našich rodinách, v naší společnosti, v našem lidu. Jsou to tváře trpících, bezbranných a sklíčených, a Ježíš je doporučuje naší pozornosti a konkrétní lásce. Lásce, která se konkretizuje skutky a rozhodnutími. Lásce, která se projevuje v různých úkolech, které jsme jako občané povoláni plnit. Lidi z masa a kostí, s jejich životem, historií a zvláště s jejich křehkostmi nám Ježíš doporučuje, abychom je hájili, pomáhali jim a sloužili. Být křesťanem totiž znamená sloužit důstojnosti bratří, zápasit o důstojnost bratří a žít pro důstojnost bratří. Proto je křesťan vždycky zván, aby odkládal stranou svoje požadavky, očekávání a svoje tužby po všemohoucnosti tváří v tvář konkrétnímu pohledu těch nejkřehčích.

To je služba, která slouží druhým, ale musíme se mít na pozoru před jinou službou, před pokušením služby, která si slouží druhými. Existuje forma vykonávání služby, jejímž zájmem je odměňovat „naším“ jménem ty „svoje“. Taková služba vždycky ponechává stranou ty „tvoje“ a plodí dynamiku exkluze.

Všichni máme křesťanské povolání ke službě, která slouží, a ke vzájemné pomoci, abychom neupadli do pokušení „služby, která slouží sobě“. Všichni jsme Ježíšem zváni a podněcováni ujímat se jedni druhých z lásky. A to bez toho, že bychom se dívali kolem, abychom zjistili, co dělá či nedělá bližní. Ježíš nám říká: „Kdo chce být první, ať je ze všech poslední a služebníkem všech“ (Mk 9,35). Neříká: „Pokud tvůj bližní chce být první, ať slouží“. Musíme se varovat pohledu, který soudí, a povzbuzovat se ve víře v proměňující pohled, kterým nás zve Ježíš.

Ujímat se druhých z lásky nevede k podlézavosti, ale naopak, dává ústřední postavení otázce bratra. Služba se vždycky dívá bratrovi tváře, dotýká se jeho těla, cítí jeho blízkost - někdy až do té míry, že tím „trpí“ - a usiluje o jeho povznesení. Z tohoto důvodu není služba nikdy ideologická, poněvadž neslouží idejím, ale lidem.

Svatý Boží lid žijící na Kubě má rád slavnosti, přátelství a krásu. Je to lid, který putuje, zpívá a chválí. Je to lid zraněný, jako každý lid, ale dovede mít otevřenou náruč a kráčet s nadějí, neboť jeho povoláním je velikost. Vybízím vás dnes, abyste opatrovali toto povolání a pečovali o tyto dary, které jste obdrželi od Boha, avšak zejména vás chci vybídnout, abyste se starali a pečovali o křehkost svých bratří. Neopomíjejte je kvůli plánům, které mohou vypadat svůdně, ale nezajímají se o tvář toho, kdo je vedle tebe. My známe a dosvědčujeme „sílu, která nemá obdoby“, vzkříšení, které „vzbuzuje zárodky nového světa“ (Evangelii gaudium, 276,278).

Nezapomínejme dnes na tuto dobrou zvěst: velikost lidu, národa, velikost člověka se vždycky zakládá na tom, jak slouží křehkosti svých bratří. V tom nalézáme jeden z plodů pravého lidství.

Protože kdo nežije pro službu, drazí bratři a sestry, nehodí se pro život.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti