Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

25.9.2015 

S rozdíly i diskrepancemi je možné žít v pokojném světě

Promluva papeže na mezináboženském setkání, Ground Zero - New York

Česká sekce RV

Různé pocity a dojmy ve mně vyvolává návštěva tady, na Ground Zero, kde byly skutkem nesmyslné destrukce skoseny tisíce životů. Bolest je tady hmatatelná. Voda, kterou vidíme stékat do tohoto prázdného středu, nám připomíná životy všech, kdo se ocitli v moci těch, kdo věří, že destrukce je jediný způsob řešení konfliktů. Je to mlčenlivý křik všech, kdo na svém těle bolestně pocítili logiku násilí, nenávisti a pomsty. Logiku, která umí způsobit jenom bolest, utrpení, zmar a slzy. Tato stékající voda je také symbolem našich slz. Slzy ze včerejších destrukcí se mísí s těmi, které způsobily destrukce dneška. Toto je místo, kde pláčeme, pláčeme bolestí, kterou vyvolává pocit bezmoci tváří v tvář nespravedlnosti, bratrovraždě a neschopnosti řešit naše diference dialogem. Na tomto místě pláčeme nad nespravedlivým a nezaslouženým skonem nevinných, protože nedokážeme nalézt řešení sloužící obecnému blahu. Voda nám připomíná pláč včerejší i ten dnešní.

Před několika minutami jsem se setkal s několika rodinami prvních záchranářů, kteří padli ve službě. Při tomto setkání jsem mohl opět zakusit, že ničení není nikdy neosobní, abstraktní anebo pouze materiální, ale má tvář a dějiny, je konkrétní a má jména. V těchto rodinných příslušnících lze vidět tvář bolesti, bolesti, která nás omračuje a křičí k nebi.

Dokázali mi však ukázat druhou tvář tohoto atentátu, druhou tvář svojí bolesti: moc lásky a paměti. Paměti, která nás nevyprazdňuje. Jména mnoha drahých lidí jsou zapsána zde, kde byly základy mrakodrapů, a můžeme je tak vidět, dotýkat se jich a nikdy na ně nezapomenout.

Tady uprostřed drásavé bolesti se můžeme rukama dotknout hrdinství, kterého je člověk také schopen, skryté síly, které se musíme stále dovolávat. Ve chvíli největší bolesti a největšího utrpení jste byli svědky největších skutků oddanosti a vzájemné pomoci. Podané ruce, obětované životy. V metropoli, která se může zdát neosobní, anonymní a plná samoty, jste dokázali projevit mocnou solidaritu vzájemné pomoci, lásky a osobní obětavosti. V té chvíli to nebyla otázka krve, původu, čtvrti, náboženského vyznání či politické volby, byla to otázka solidarity, kritické situace a bratrství. Byla to otázka lidství. Newyorští požárníci vstoupili do padajících mrakodrapů, aniž by příliš dbali o svůj vlastní život. Mnozí ve službě padli a svojí službou zachránili život mnoha jiným.

Toto místo smrti se mění také na místo života, zachráněných životů, zpěvu, který nás přivádí k uznání, že život je vždycky předurčen k vítězství nad proroky destrukce a nad smrtí, že dobro má vždycky převahu nad zlem a že smíření a jednota zvítězí nad nenávistí a rozdělením.

Na tomto místě bolesti a paměti mi dává naději příležitost přidružit se k představitelům mnoha náboženských vyznání, která obohacují život tohoto města. Doufám, že naše zdejší účast bude mocným znamením našich vůlí sdílet a utvrzovat přání, abychom byli silami smíření, silami pokoje i spravedlnosti v této komunitě a v každé části světa. S rozdíly i diskrepancemi je možné žít v pokojném světě. Tváří v tvář každému pokusu o zavedení uniformity je možné i nezbytné shromáždit se v různosti jazyků, kultur a náboženských vyznání a dát hlas všemu, co zabraňuje takovému pokusu. Společně jsme dnes zváni postavit se na odpor každé uniformující snaze a přitakat akceptované a smířené diferenci.

K tomu je zapotřebí, abychom odstranili každé puzení k nenávisti, pomstě a zášti. A víme, že to umožní pouze dar z nebe.

Tady, na tomto místě paměti, navrhuji, abychom se každý svým způsobem, ale společně, na chvíli ztišili a modlili se. Vyprosme si z nebe dar snahy o pokoj. Pokoj v našich domovech, v našich rodinách, v našich školách, v našich komunitách. Pokoj v místech, kde se zdá, že válka neskončí. Pokoj oněm tvářím, které nepoznaly nic jiného než bolest. Pokoj v tomto širém světě, který nám Bůh daroval jako dům všech a pro všechny. Jedině pokoj.

Život našich drahých tak nebude životem padajícím do zapomnění, ale vždycky bude přítomen v našem zápase za to, abychom byli proroky obnovy, proroky smíření a proroky pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
28.9.15 Papež v USA - neděle
27.9.15 Papež v USA - sobota odpoledne
26.9.15 Různá náboženství mají společně odporovat povrchnímu úsilí o jednotu
26.9.15 Nejenom udržovat instituce, ale otevřít se možnostem Ducha
26.9.15 Papež v USA - pátek odpoledne a sobota dopoledne



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti