Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   24. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

24.11.2015 

Ugandský biskup: potřebujeme rekonstrukci morálních vláken společnosti

Uganda. „Jsme hrdí na to, že Uganda bude jedinou africkou zemí, kterou navštívili tři papežové,“ připomíná biskup Giuseppe Franzelli z Liry na severu země návštěvu Pavla VI. v roce 1969, Jana Pavla II. v roce 1993 a připravovanou cestu papeže Františka. Uganda přivítá Svatého otce v pátek 27. listopadu. „Mnoho lidí by se chtělo vydat do Kampaly na setkání s papežem, vidí v něm Petra, který je Ježíšem pověřen upevňovat ve víře své bratry,“ říká biskup Franzelli:

Tématem návštěvy je citát ze Skutků apoštolů “Budete mými svědky“, a odvolává se přímo k události, kterou oslavujeme, totiž k 50. výročí kanonizace 22 ugandských mučedníků. Mučedník, „martyr“ znamená „svědek“, jsou to svědkové, kteří nás vybízejí zamyslet se nad kvalitou a silou naší víry dnes, v Ugandě. Zamyslet se nad tím, zda jsme stejně jako oni schopni stát pevně ve své víře, bez kompromisů a beze strachu.

Uganda oslavila 53 let nezávislosti poznamenané vnitřními nepokoji, státními převraty, pomstou. Naše země je tedy zraněná, říká biskup Franzelli. Jeho region právě vyšel z revolty tzv. Armády Pánova odporu Josepha Konyho, která devastovala ugandský sever téměř dvě desetiletí, zničila na co přišla a rozdělila rodiny, dodává biskup z Liry:

Potřebujeme tedy velkou rekonstrukci, nejen materiální, nejen obnovu zničených staveb a silnic, které zanikly, ale rekonstrukci morálních vláken společnosti a také křesťanských hodnot, které byly zapomenuty nebo potřeny násilím, mrzačením, únosy a touhou po pomstě. Alespoň u nás na severu je potřeba vzpamatovat se z traumatu, který naše lidi poznamenal a myslím, že na to bude potřeba alespoň dvou generací.

Papežská pouť do Afriky opět postaví před světovou veřejnost problém dětských vojáků, chlapců a děvčat, kteří po silné indoktrinací působí jako špehové, sexuální otroci i vojáci. Na světě jich je více než čtvrt milionu. Navzdory úsilí vykořenit tento hanebný trend, jsou dětští vojáci využíváni v Iráku, v Sýrii, Somálsku, Jižním Súdánu, v Afghánistánu i v Mali. Dlouhá léta válčili nezletilí také v oddílech ugandské tzv. Armády Pánova odporu. „Rány, které tyto děti utrpěly, není snadné zacelovat, ale je možné je zachránit“ – říká biskup Giuseppe Franzelli:

Problémem jsou rány, které nosí ve svém nitru, trauma, které jim společnost přinesla, celá léta v atmosféře násilí a konfliktu. V současnosti procházíme obdobím jak morální tak psychologické obnovy. Církev se v této věci velmi angažuje. Vybízíme k péči o dětské vojáky, k pomoci. Právě toto jsou první oběti války, ze které se nyní pozvedáme. Přestože jsou to hluboké a těžko se hojící rány, mnoho těchto dětí se s naší pomocí pokouší začít normální život. Příkladem pro mě je Katharine, která byla otrokyní vojáků na jejich bázi v buši. Ze znásilnění porodila dcerku. Když získala svobodu, bylo jí velmi těžko, ale posléze dokončila gymnázium a nyní se připravuje na univerzitní studia.“ – říká biskup Franzelli z Liry v severní Ugandě.

Podle zdrojů OSN v poslední době povstalci z Jižního Súdánu odvedli ze škol téměř 90 chlapců, kteří nebyli starší 13 let. Odhaduje se, že během poslední občanské války bylo využíváno nejméně 12 tisíc dětí. Navzdory neustálému ujišťování o skoncování s touto hanebností, obě strany s verbováním dětí do války pokračují.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
1.12.15 Papež k novinářům: Války nejsou od Boha
30.11.15 Kdo říká, že věří v Boha, musí prosazovat mír
30.11.15 Papež v Africe - Středoafrická republika, šestý a poslední den
29.11.15 Svědectví vydávané Kristu vytváří jednotu
29.11.15 Papež v Africe - Středoafrická republika, pátý den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti