Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

13.2.2016 

Přicházím jako misionář milosrdenství a míru

Papež na uvítanou ke státním představitelům, prezidentský palác v Ciudad de Mexico.

Česká sekce RV

Pane prezidente,
členové vlády mexické republiky,
vážení státní představitelé,
představitelé občanské společnosti,
bratři v biskupské sluižbě,
pánové a dámy!

Děkuji vám, pane prezidente, za slova na přivítanou, s nimiž jste se ke mně obrátil. Je pro mne velkou radostí, že mohu kráčet po této mexické zemi, jež zaujímá v srdci obou Amerik tak zvláštní místo. Přicházím dnes jako misionář milosrdenství a míru, ale také jako syn, který chce vzdát hold své matce, P. Marii Guadalupské, a dovolit, aby na něm spočinul její pohled.

Ve snaze být dobrým synem a následovat stopy své matky, chtěl bych ze své strany vzdát hold tomuto lidu a této zemi, kterou její kultura, dějiny a různorodost činí tolik bohatou. Vaším prostřednictvím, pane prezidente, bych chtěl pozdravit a obejmout mexický lid v jeho mnohotvárných podobách a nejrůznějších životních situacích. Děkuji vám za to, že mne dnes přijímáte ve své zemi.

Mexiko je veliká země, požehnaná hojností přírodních zdrojů a velkou biodiverzitou na celém svém rozlehlém území. Jeho privilegovaná geografická poloha z něj činí křižovatku obou Amerik a domorodé kultury, míšenecká a kreolská, vytvářejí jeho zvláštní identitu, jež s sebou nese kulturní bohatství, jaké není vždy snadné nalézt a ještě obtížnější zhodnotit. Moudrost předků vetknutá v jeho multikulturnosti patří mezi jeho zdaleka největší lidské zdroje. Jeho identita, která se utvářela v různorodosti, představuje bezpochyby bohaté dědictví, které je třeba zhodnocovat, stimulovat a chránit.

Myslím a troufám si říci, že prvořadým bohatstvím Mexika je jeho mladá tvář; ano, jsou to jeho mladí lidé. O něco více než polovinu obyvatelstva tvoří mladí lidé. Je to skutečnost, která dovoluje pomýšlet na budoucnost a plánovat zítřek. Je v tom naděje a otevřenost budoucnosti. Národ bohatý na mladé lidi je národem, který se dokáže obnovovat a transformovat. Je to pozvání pozvednout s nadšením pohled k budoucnosti a pozitivní impuls pro přítomnost. Tato skutečnost nás nevyhnutelně vede k úvahám nad odpovědností každého jednotlivce za budování Mexika, jaké si přejeme, Mexika, které chceme předat budoucím pokolením. Stejně tak nás vede k vědomí, že budoucnost plnou naděje lze ukout jedině v přítomnosti utvářené spravedlivými a čestnými muži a ženami, kteří jsou připraveni zasazovat se o společné dobro, ono „společné dobro“, jež v tomto jednadvacátém století není příliš ceněno. Zkušenost ukazuje, že pokaždé, když vyhledáváme privilegia nebo výhody pro několik vyvolených na úkor dobra pro všechny, dříve či později se občanský život promění v úrodnou půdu pro korupci, narkoobchod, vyřazování jiných kultur, násilí a dokonce pro obchod s lidmi, únosy a smrtí, které jsou příčinou utrpení a brzdou rozvoje. Mexický národ posílil zkušenost své identity, ukuté v náročných a těžkých chvílích jeho dějin skrze velké svědectví občanů, kteří pochopili, že k překonání situací, jež se vyvinuly z individualistické uzavřenosti, je nezbytné přistoupit k dohodě mezi politickými, sociálními a hospodářskými institucemi a všemi muži a ženami angažovanými v hledání společného dobra a podpoře lidské důstojnosti.

Kultura zděděná po předcích a lidský kapitál otevřený naději, tak jako je ten váš, musí být zdrojem podnětů k hledání nových forem dialogu, vyjednávání a mostů, které by nás vedly po cestách solidárního úsilí. Úsilí, v němž se všichni, počínaje těmi, kdo se označují za křesťany, věnují budování „autenticky lidské politiky“ (Gaudium et spes, 73) a společnosti, v níž se nikdo necítí být obětí kultury odpisu.

Lidem zodpovídajícím za společenský, kulturní a politický život přísluší zvláštním způsobem úkol pracovat tak, aby se všem občanům nabízela příležitost být důstojnými protagonisty vlastních osudů, v rodině a ve všech prostředích, v nichž se rozvíjejí mezilidské vztahy, a napomáhat jim v nacházení efektivního přístupu k nezbytným hmotným i duchovním dobrům, jako je přiměřené bydlení, důstojná práce, výživa, skutečná spravedlnost, opravdová bezpečnost, zdravé a pokojné prostředí.
Není to pouze otázka zákonů, které vyžadují nové úpravy a – vždy nezbytná – zlepšení, nýbrž jde o naléhavý úkol formovat osobní zodpovědnost každého člověka v plné úctě k druhému, jako k tomu, kdo je spoluzodpovědný za společnou věc, totiž za podporu rozvoje celého národa. Je to úkol, který se týká všech mexických občanů, na všech instancích, ať jsou veřejné či soukromé, kolektivní či individuální.

Pane prezidente, chci vás ujistit, že mexická vláda může v tomto úsilí počítat se spoluprací katolické církve, která doprovázela život tohoto národa a která obnovuje své nasazení a svoji vůli vstoupit do služeb šlechetné věci, kterou je budování civilizace lásky.

Připravuji se na to, že navštívím tuto velkou a krásnou zemi jako misionář a poutník, který si přeje spolu s vámi znovu zakusit zkušenost milosrdenství, jako nového horizontu možností, jenž je nevyhnutelně nositelem spravedlnosti a míru.
Svěřuji se pohledu P. Marie z Guadalupe a prosím, aby na mne shlédla, kéž nám na její přímluvu milosrdný Otec dopřeje, aby se tyto dny a budoucnost této země staly příležitostí k setkání, společenství a míru.

Přeložila Johana Bronková

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.2.16 Otec Lombardi o guadalupské cestě
18.2.16 Pohyb kapitálu nesmí určovat pohyb a životy lidí
18.2.16 Bez Panny Marie Guadalupské nelze pochopit Mexiko
18.2.16 Papež František ve Spojených státech mexických - 6.den
17.2.16 Papež František ve Spojených státech mexických - 5.den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti