Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

25.5.2016 

Hle, člověk. Začal stý německý Katholikentag

Německo. V Lipsku dnes večer začal Katholikentag, největší katolické setkání na německé půdě, které letos slaví sté jubileum a v rámci pestrého čtyřdenního programu nabízí více než tisícovku různých iniciativ, od bohoslužeb přes politické či ekologické diskuse a dílny až po divadlo a koncerty (programová brožurka čítá 640 stran!). Probíhá ve znamení Pilátova výroku „Ecce homo“ („Hle, člověk!“, Jan 19,5) a podle organizátorů – z Ústředního výboru německých katolíků (Zentralkomitee der deutschen Katholiken, ZdK) – je pozvánkou k novému pohledu na člověka, který vychází z člověka. Možná právě na tomto všeobecně lidském základě lze najít styčný bod pro desetitisíce účastníků, mezi kterými jsou nejenom němečtí katolíci, nýbrž také křesťané ostatních vyznání, věřící jiných náboženství i ateisté, navíc v kontextu silně sekularizované východoněmecké drážďansko-míšeňské diecéze.

Německé Katolické dny vyrostly z laických hnutí a dodnes žijí zejména díky laikům. Konají se od roku 1848 – nejprve každoročně a později v dvouletých intervalech, přičemž hostitelem je vždy jiné biskupství. Nezanedbatelný je samozřejmě státní příspěvek – město Lipsko po ostrých diskusích poskytlo milion euro z celkového téměř desetimilionového rozpočtu Katholikentagu, kromě osmdesáti budov a prostranství, kde se bude setkání odehrávat. Starosta Burkhard Jung už před půldruhým rokem vyzval reptající občany k velkorysosti s náboženskou menšinou – tedy katolickou církví, ke které se v Lipsku hlásí o málo více než čtyři procenta obyvatel. „Tady začíná tolerance“, napsal tehdy Jung, který dnes prohlašuje, že „to byly dobře vydané peníze“. Organizátorům akce navíc přiznává jistou odvahu, či opovážlivost – určitě bylo mnohem jednodušší setkání nasměrovat do některé z bašt katolicismu v Porýní či Bavorsku, nikoli do centra německé reformace.

„Katolické bašty v Německu již neexistují. Už dávno nejsme lidovou církví – s takovou představou se musíme rozloučit a pohlédnout skutečnosti do očí“, soudí však kard. Rainer Maria Woelki. Někdejší berlínský a nynější kolínský arcibiskup popisuje svůj vztah k německým Katolickým dnům v knize, kterou organizátoři setkání sestavili z rozhovorů se stovkou známých osobností z církevního i mimocírkevního prostředí. Kardinál Woelki nicméně poukazuje na možnou sílu církve v diaspoře, která jedince mnohem častěji vyzývá k osobnímu vyznání víry. Souhlasí s ním šéfredaktor německé sekce Vatikánského rozhlasu, o. Bernd Hagenkord, SI: „Tuto zvláštní diasporní situaci sdílejí východoněmečtí katolíci spolu s věřícími někdejšího východního bloku, kupříkladu s Českou republikou, Slovenskem či Slovinskem. Za dvacet či třicet let už křesťanství nebude v Německu většinovým náboženstvím. Jak lidé na tuto situaci zareagují? A jak se bude vyvíjet hledání Boha?”, ptá se v téže knize německý jezuita.

Snad i kvůli popsaným okolnostem zažil letošní Katholikentag při svém zahájení premiéru – na lipském hlavním náměstí zaznělo videoposelství Petrova nástupce v němčině.

„Těší mne, že jste přišli v tak hojném počtu. Chcete ukázat lidem v Lipsku i celém Německu, že žijete radostí, kterou dává evangelium.”

Oslovil papež František shromážděné a přešel k mottu setkání: “Hle, člověk. Ukazuje velmi pěkně, na čem záleží – nikoli na vnějším úspěchu či aktivismu, nýbrž na schopnosti zastavit se, upřít pohled, věnovat druhým pozornost a dávat jim to, co jim opravdu chybí”, řekl dále.

„Každý člověk touží po společenství a pokoji, potřebuje mírové soužití. To vše však může vyrůst pouze tehdy, pokud pečujeme o vnitřní pokoj srdce. Mnozí lidé naopak žijí v trvalém spěchu a mají tendenci smést všechno kolem sebe.”

To se projevuje na našem vztahu ke stvořenému, ale také ke Stvořiteli. Dopřejme si proto čas, abychom opětovně vstoupili do klidného souladu se světem a jeho Tvůrcem, doporučil Svatý otec. V modlitbě a kontemplaci hledejme důvěrnost s Bohem.

„Důvěrný vztah k Bohu je oporou našeho milosrdenství. Jak miluje Otec, tak milují i jeho děti. (…) Povolme Božímu milosrdenství, aby se nás dotklo v dobře vykonané zpovědi, abychom dokázali být stále milosrdnější, jako Otec!”

Motto stého Katholikentagu však odkazuje také ke zmučenému a trpícímu Kristu, kterého můžeme zahlédnout v trýzněném člověku dnešní společnosti, pokračoval papež:

„Všímáme si, že okolí posuzuje hodnotu jeho života a ve stáří či nemoci jej nutí k rychlé smrti. Lidé jsou hanobeni, obíráni o důstojnost, smýkáni sem a tam, protože nemají práci anebo jsou uprchlíci.”

Papež proto v závěru požádal všechny věřící v Německu, aby ve svém životě dávali stále větší prostor hlasu chudých a zdrcených lidí. “Vzývejme božského Utěšitele, Ducha svatého, aby nám dal odvahu a sílu k svědectví o naději, kterou je Bůh pro celé lidstvo”, zakončil Petrův nástupce videoposelství na lipský Katholikentag.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.5.18 Poselství papeže Františka na 101. Katholikentag
30.5.14 Papež píše německým katolíkům : pravý dialog je modlitba
22.5.12 Biskup Müller: reforma neznamená destrukci
21.5.12 Berlínský kardinál Woelki: Nedaří se nám předávat víru
17.5.12 Benedikt XVI. : Nesmíme manipulovat hlavou církve



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti