Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

12.6.2016 

Petrův nástupce: Slabost nás může posilovat

Vatikán. V rámci probíhajícího Svatého roku byla dnes zakočena pouť postižených a nemocných eucharistickou bohoslužbou na Svatopetrském náměstí. Přibližně 30 tisíc lidí se účastnilo této papežské mše, při níž bylo evangelium vůbec poprvé podáno kromě čtení také formou scénické dramatizace pro sluchově a mentálně postižené (foto). Spolu s Petrovým nástupcem koncelebroval o. Cyril Axelrod, hlucho-slepý redemptorista, který se ve své pastorační službě věnuje právě těmto lidem. Ve své homilii Svatý otec mimo jiné řekl:

Lidská přírozenost raněná hříchem v sobě nese realitu omezení. Známe námitku, která se zvláště v této době vynořuje tváří v tvář životu stiženému velkými fyzickými omezeními. Má se za to, že nemocný či postižený člověk nemůže být šťastný, protože není s to realizovat životní styl, který ukládá kultura zálib a zábav. V době, kdy se určitý druh péče o tělo stal masovým mýtem a tedy ekonomickým podnikem, musí se nedokonalost zastírat, protože útočí na štěstí a klid privilegovaných a zpochybňuje panující model. Je lépe tyto lidi separovat a nechat v nějaké „ohradě“ – popřípadě pozlacené – anebo v „rezervacích“ pietismu a dobročinnosti, aby nenarušovali rytmus falešného blahobytu. V některých případech se dokonce uvažuje o tom, jak se jich co nejrychleji zbavit, aby se v dobách krize nestali neudržitelnou ekonomickou přítěží. Ve skutečnosti však dnešní člověk žije v obrovské iluzi, když zavírá oči před chorobou a postižením! Nechápe pravý smysl života, který musí zahrnovat také utrpení a omezení. Svět se nestane lepší, bude-li složen jenom ze zdánlivě „dokonalých“, ne-li přímo nalíčených, nýbrž poroste-li mezi lidmi solidarita, vzájemné přijetí a respekt. Jak pravdivá jsou apoštolova slova: „Ty, kteří jsou ve světě bezmocní, vyvolil si Bůh, aby zahanbil mocné“ (1 Kor 1,27)!

Homilii pak papež zakončil slovy:

Způsob, kterým prožíváme nemoc a postižení, je ukazatelem lásky, kterou jsme ochotni prokázat. Způsob, jímž čelíme utrpení a omezení, je kritériem naší svobody dávat smysl životním zkušenostem, i když se nám zdají absurdní a nezasloužené. Nenechme se proto zviklat souženími (srov. 1 Sol 3,3). Víme, že ve slabosti můžeme sílit (srov. 2 Kor 12,10) a přijímat milost, abychom na sobě doplňovali to, co zbývá vytrpět do plné míry Kristových útrap ku prospěchu Jeho těla, to je církve (srov. Kol 1,24); těla, které k obrazu toho Pánova – vzkříšeného - uchovává rány, jež jsou znamením tuhého boje, ale jsou navždy proměněny láskou.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Na závěr bohoslužby Petrův nástupce věnoval krátce pozornost několika aktualitám: připomněl dva nové blahoslavené – dona Giacoma Abbonda a sestru Karolinu Santocanale – oba z Itálie; pozdravil účastníky mezinárodního sympozia o lidech nakažených malomocenstvím pořádaného ve Vatikánu; zmínil kalendářní připomínku OSN Světového dne proti dětské práci a vyzval k „odstranění příčin tohoto moderního otroctví, které zbavuje miliony dětí základních práv“ a nakonec řekl:

Srdečně zdravím všechny poutníky, kteří dnes přišli z Itálie a dalších zemí v rámci probíhajícího Svatého roku. Zvláště děkuji vám, kteří jste chtěli být přítomni i přes svoji nemoc a postižení. Hluboký dík patří také lékařům a zdravotníkům, kteří jsou k dispozici u všech papežských bazilik, aby nabízeli specializovanou pomoc stovkám lidí, kteří žijí na okraji společnosti města Říma. Panna Maria, k níž se nyní obrátíme v modlitbě, ať nás provází na naší cestě.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně Petrův nástupce všem požehnal.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
6.4.18 Petrův nástupce se setká s misionáři milosrdenství z celého světa
19.1.17 Boží všemohoucnost se vyjevuje zejména v milosrdenství
21.11.16 Misericordia et misera
20.11.16 Papež: Největším pokušením lidu je odmítnutí božského způsobu kralování
18.11.16 Bude zveřejněn Apoštolský list k závěru Svatého roku



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti