Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   25. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

10.9.2016 

S českými poutníky připutovala do Vatikánu socha svaté Anežky

Vatikán. Socha sv. Anežky České, kterou přivezli poutníci v rámci Svatého roku milosrdenství a kterou na Svatopetrském náměstí požehnal papež František, byla vytvořena v kamenické a sochařské škole v Hořicích podle návrhu sochařky Aleny Kubcové a bude umístěna v kryptě Vatikánské baziliky v Kapli evropských patronů. Pískovcovou plastiku sv. Anežky doprovodil do Říma kardinál Miloslav Vlk, královéhradecký biskup Jan Vokál, českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, plzeňský biskup Tomáš Holub a rovněž početná vládní delegace, v jejímž čele stál ministr kultury Daniel Herman. Patřila do ní dále také místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, hejtman královéhradeckého kraje a senátor Lubomír Franc, senátor Petr Gawlas či policejní prezident generál Tomáš Tuhý.

Kardinála Vlka jsme se zeptali, o čem mluvil s papežem Františkem při osobním pozdravu (foto) po skončení audience:

Měl zřetelnou radost. Řekl jsem mu, že sv. Anežka je zakladatelkou jediné české řehole, jejímž posláním je péče o nemocné a chudé, a proto její socha přichází do Vatikánu v tomto Svatém roce milosrdenství.

Jak vznikla idea přivést sochu sv. Anežky České do Vatikánu nám vysvětlil královéhradecký biskup, Jan Vokál:

Socha vznikla v kamenické škole v Hořicích, jejíž ředitel pan Moravec byl na generální audienci také přítomen. Iniciativu zaštítila paní senátorka Miluše Horská, která má kancelář v Pardubicích, takže vlastně celá ta iniciativa se zrodila na území královéhradecké diecéze. Mám proto radost, že mohu z pověření ČBK tuto skupinu poutníků doprovodit. Shodou okolností je tady také skupina seminaristů z mojí diecéze. Máme zde takové setkání, které konáme každoročně v nějakém poutním místě, a letos jsme měli v plánu Řím, takže se to všechno sešlo při této příležitosti. Myslím, že je to veliká věc, protože svatá Anežka zapadá do kontextu Svatého roku milosrdenství a může být poselstvím pro náš národ také v té evropské krizi migrantů. Rozhodně nám dává významné poselství: ti, kteří zastávají zodpovědné úřady a mají moc, by se měli starat o potřebné. Ona z královské rodiny se zřekla všeho, protože objevila poslání, radost a krásu ve službě těm nejnepatrnějším. To je tedy poselství našemu národu a mám radost z toho, že je zde přítomno mnoho politiků a podporují tak poselství svaté Anežky.

Jak nám řekl ministr kultury Daniel Herman, dnešní událost vnímá jako důležité utvrzení evropské identity, potřebné k překonání strachu z jinakosti:

Dnešní slavnost donace sochy svaté Anežky byla zároveň poutí poutníků z různých diecézí a regionů České republiky. Bylo krásné a takové solidární setkání na Svatopetrském náměstí a jsem přesvědčen, že takováto gesta mají velký význam. Tady totiž opravdu jsme u kořene evropské identity. To je třeba si uvědomit a české země jsou plnohodnotnou součástí této evropské tradice a poselství Svatého otce o otevřenosti a pobídka ke zbavení se strachu z jiných kultur, ale k dialogu s nimi, patří k této identitě. Tam je svatá Anežka Přemyslovna velkým příkladem.

O svém osobním vztahu ke svaté Anežce mluví místopředsedkyně Senátu Miluše Horská:

Já mám sochu sv. Anežky i ve své senátní kanceláři v Pardubicích, protože jsem si říkala, že mi v té tvrdé mužské energii, ona Přemyslovna, která se vzdala trůnu a šla sloužit, že mi v tom mém politickém postu pomůže. Když přijel kardinál Parolin do Prahy k 25. výročí sametové revoluce a já jsem měla možnost se s ním sejít, tak jsem začala ten příběh sv. Anežky vyprávět, jaký odkaz má pro současnost a jak se má stát prostřednictvím svých institucí a spolu s nestátními organizacemi starat o své potřebné. My čeští politici to sice slibujem, ale nekonáme, kdežto Anežka byla královna a jednala tak. Kardinálovi Parolinovi se to moc líbilo, což byl krok k tomu, abychom její sochu přivezli do Vatikánu. Jsem šťastná, že se nám to povedlo a doufám, že si kus pozitivní energie odvezeme k nám domů a že se v Čechách přestaneme hádat a budeme sloužit lidem dobré vůle.

Program poutníků z České republiky neskončil účastí na papežské audienci. V 15.30 měli možnost zúčastnit se mše svaté v chrámu sv. Jana Florenťanů, kterou sloužil kardinál Miloslav Vlk. Odtud pak zamířili v procesí do Svaté brány baziliky sv. Petra. Pouť zakončili u oltáře sv. Václava v pravém transeptu Vatikánské baziliky.

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti