Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

2.12.2016 

První adventní kázání otce Cantalamessy: Ducha Svatého plně pochopíme teprve v ráji

Vatikán. Papež František dnes slavil ranní eucharistii v soukromí a v devět hodin dopoledne se odebral do Apoštolského paláce, aby si v kapli Redemptoris Mater spolu s římskou kurií a vikariátem vyslechl první adventní kázání o. Raniera Cantalamessy. Jak kazatel Papežského domu již dříve předeslal, jeho adventní rozjímání budou věnována Duchu svatému jako nejvýznamnější pokoncilové teologické a duchovní novince a zároveň největšímu zdroji naděje pro celou církev. Nikoli náhodou si tedy italský kapucín pro svůj cyklus meditací o třetí božské osobě vypůjčil slova jednoho z hymnů sv. Ambrože: “S radostí pijeme střízlivou opojnost Ducha”, Laeti bibamus sobriam ebrietatem Spiritus.

Jak vysvětlil v úvodu , II. Vatikánský koncil ve svých dokumentech zmiňuje sice často působení Ducha svatého v církvi, avšak aniž by upozornil na jeho ústřední postavení. Intuice Jana XXIII. o koncilu jako “nových Letnicích pro církev” se tak naplnila až později, upozornil o. Cantalamessa, a sice v hnutí Charismatické obnovy, dokumentech vatikánského Mezinárodního kongresu pneumatologie (1982) a encyklice Jana Pavla II. Dominum et vivificantem (1986). Současně se projevila v rozvoji tzv. “teologie třetího článku” (third-article theology), nazývané podle článku vyznání víry, věnovaného Božímu Duchu.

”Duch svatý v jejím pojetí není předmětem učených pneumatologických pojednání, nýbrž takříkajíc atmosférou a pomazáním, ve kterých se odehrává veškerý život církve a jakékoli teologické bádání. Chce z Parakléta učinit “světlo článků víry”, jak říká jeden církevní otec, pomazat veškeré naše konání Duchem svatým.”

Papežský kazatel se pak zaměřil na nicejsko-cařihradské vyznání víry a doporučil jeho četbu odzadu. Někdy může být užitečná, abychom si uvědomili, jak se vyznání církve formovalo.

”V nynějším Krédu se začíná od Boha Stvořitele, potom se přechází k Synu a konečně k Duchu svatému, který působí v církvi. Ve skutečnosti se však víra ubírala opačným směrem. Vylití Ducha o Letnicích přivedlo církev k tomu, aby poznala, kdo Ježíš skutečně byl a jaké bylo jeho učení. S svatými Pavlem a zejména Janem se pak od poznání Syna dostáváme k poznání Otce. Západní tradice církve to vše synteticky vyjadřuje v poslední sloce hymnu Veni Creator: S tebou dej, ať známe Otce, ať poznáváme též Syna, a věříme vždy v tebe, z obou vycházejícího Ducha.”

Vyznání víry o Duchu svatém uvádí tři významná tvrzení – je to Pán a dárce života, který vychází z Otce i Syna a mluví ústy proroků. Právě jim o. Cantalemessa věnoval další úvahy:

”Pán – v původním textu to kyrion ve středním rodě – zde označuje přirozenost, nikoli osobu. Říká tedy, co je Duch svatý, nikoli kým je. Pojem “Pán” tu označuje podíl na Božím panování. Duch nestojí na straně stvoření, nýbrž Stvořitele, tedy jinými slovy má božskou přirozenost. Církev k této jistotě dospěla nejenom na základě Písma, nýbrž také vlastní zkušeností spásy. Jak píše sv. Atanáš Alexandrijský, Duch nemůže být tvorem, protože když se nás ve svátostech, Slovu a modlitbě dotýká, zakoušíme kontakt s Boží osobou, nikoli jeho prostředníkem. Pokud jsou ti, ve kterých Duch přebývá, zbožštěni, znamená to, že sám Duch je Bůh.”

Duch nám tudíž dává božský život, tedy život v Kristu skrze křest, svátosti, Boží Slovo a utrpení přijímané v jednotě s Kristem. Jak nám tento život dává?, ptal se papežský kazatel, aby si lakonicky odpověděl: Tím, že ničí záludnosti těla (Řím 8,13). Duch je dechem Božské trojice, není však pouhým způsobem Božího konání, nýbrž vztahem, přešel pak o. Cantalamessa k dalšímu tvrzení Kréda.

”Je to řečeno se sv. Tomášem a ještě dříve se sv. Augustinem vztah subsistence, tedy jedné osoby. Není tu tedy na místě užívat třetí osobu jednotného čísla, nýbrž první osobu množného čísla: Duch svatý je ono “My” Otce a Syna, je to pouto jednoty mezi Otcem a Synem.”

Navzdory tomu všemu však Duch svatý zůstává skrytým Bohem a je nejméně známou a milovanou osobou z Trojice, byť sám je ztělesněná Láska, pokračoval papežský kazatel. Neexistují lidské kategorie, které by nám pomohly chápat Ducha jako osobu. Samo Písmo o něm mluví za užití přírodních symbolů – oblak, ohně, světla, vody, vůně a holubice. Teprve v ráji plně pochopíme, kdo je Duch svatý – tedy nikoli pouze Ten, kdo kdysi “mluvil ústy proroků”, což je pouze jeden z Jeho darů. Aniž bychom měnili znění Kréda, je nutné si uvědomit, že Duch “k nám promluvil také skrze svého Syna” (Žid1,1-2).

”Kdybychom v článku Kréda o Duchu svatém chtěli najít všechno, či pouze to nejlepší z biblického zjevení na toto téma, dovedlo by nás to jenom ke zklamání. Ozřejmuje se tu povaha a omezenost jakékoli dogmatické definice. Jejím účelem totiž není vypovědět vše o nějaké skutečnosti víry, nýbrž vymezit její rozsah, který nelze vyvrátit žádným protikladným tvrzením”.

Teologie, liturgie a křesťanská zbožnost nicméně v průběhu dějin jak na Východě, tak na Západě oděly strohé vyjádření Kréda “tělem a krví”. A tak kupříkladu ve svatodušní sekvenci vyniká důvěrný a osobní vztah Ducha svatého s každou jednotlivou duší, zakončil o. Cantalamessa první adventní meditaci pro římskou kurii.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
19.12.20 Cantalamessa: Klíč k pochopení Vtělení dává pokora
14.12.20 Cantalamessa: Naším pevným bodem je věčnost
5.12.20 Cantalamessa: Memento mori - S pandemií přišel čas znovu mluvit o smrti
30.11.20 Otec Raniero Cantalamessa – kardinál, který zůstává kapucínem
27.11.20 Adventní meditace pro římskou kurii tentokrát o “věčných pravdách” v čase pandemie



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti