Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

16.2.2017 

Modlitba za mír není formalita

Vatikán. Válka začíná v lidském srdci a proto jsme všichni zodpovědní za mír – zdůraznil papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Poukázal na soužení národů zatažených do válek, které si přeji mocní a obchodníci se zbraněmi, a zavzpomínal na okamžik, kdy se jako devítileté dítě dozvěděl, že skončila druhá světová válka.

Holubice, duha a smlouva. Papež se pozastavil u těchto třech znamení vzatých z dnešního čtení z knihy Geneze (9,1-13). Noe po potopě vypustil holubici, která se vrátila s olivovým listem, „znamením toho, co si Bůh přeje pro celé lidstvo, totiž mír. Holubice a duha jsou křehké – řekl papež. - Duha, která přijde po bouři, je krásná, ale brzo zmizí. Také holubice je slabá.“ František pak připomněl, jak před dvěma roky během polední promluvy před Anděl Páně, dvě holubice vypuštěné dvěma dětmi z okna apoštolského paláce před očima poutníků na Svatopetrském náměstí padly za kořist dvěma rackům.
„Smlouva, kterou uzavírá Bůh, je mocná – pokračoval – ale my, kteří ji přijímáme, jsme slabí. Bůh s námi uzavřel mír, ale střežit jej, není snadné. Je to každodenní úsilí, protože je v nás stále ono sémě prvotního hříchu, Kainův duch, který ze závisti, žárlivosti a touhy po vládě, rozpoutává válku.“

Dnes se ve světě prolévá krev. Svět je dnes ve válce. Mnozí bratři a sestry umírají, i nevinní, protože ti velcí a mocní chtějí kus půdy, chtějí trochu více moci a přejí si mít trochu větší zisk z obchodů se zbraněmi. A Pánovo Slovo je jasné: »Budu žádat krev – praví kniha Geneze - od každého zvířete, tím spíše budu žádat život člověka od člověka, který je druhému bratrem« (Gen 9,4). Také od nás, kterým se zdá, že je mír, bude tady Pán žádat počet z krve našich bratří a sester, které sužuje válka.

„Jak chránit holubici?“ – tázal se dále papež. „Co učiním, aby mne stále vedla duha? Co učiním, aby už nebyla ve světě prolévána krev. My všichni jsme do toho vtaženi. Modlitba za mír není formalita, úsilí o mír není formalita. Válka totiž začíná v lidském srdci, začíná doma, v rodinách, mezi přáteli a potom se šíří dál. Co učiním já, když cítím, že v mém srdci dochází k něčemu, co chce zničit pokoj?“ – tázal se papež.

Tady začíná a končí válka. V novinách a televizi pak sledujeme zprávy. Mnoho lidí dnes umírá, a to sémě války, které v mém srdci působí závist, žárlivost a chamtivost, roste a stane se stromem, je pak bombou, která dopadá na nemocnici či školu a zabíjí děti. Je to stejné sémě. Vyhlášení války začíná tady, v každém z nás. Proto ona otázka: »Jak střežím pokoj ve svém srdci, ve svém nitru, ve své rodině?« Nejenom střežit pokoj, ale tvořit jej. Rukama, rukodělně, denně. Takto jej dokážeme vytvořit na celém světě.

„Krev Kristova – zdůraznil dále papež – je tím, co tvoří pokoj, nikoli krev bratra, kterou prolévám já, obchodníci se zbraněmi nebo mocní této země ve velkých válkách“, a přidal potom osobní vzpomínku z dětství na to, jak se dozvěděl o konci druhé světové války.

Vzpomínám si, že se rozezněly požární sirény, a potom přišli kameloti s novinami... Siréna přitahovala pozornost většinou k nějaké tragédii. Vzápětí jsem uslyšel sousedku, která volala na moji maminku: »Paní Regino, paní Regino, pojďte sem, pojďte sem!«. Maminka trochu polekaně vyšla a ptala se: »Co se děje?«. A ona žena na druhém konci zahrady zvolala: »Je konec války!« a rozplakala se.

„Následovalo objetí obou žen, pláč a radost, protože skončila válka“ – dodal papež a kázání zakončil prosbou: „Kéž nám Pán udělí milost říci »Je konec války« a plakat. Je konec války v mém srdci, skončila válka v mojí rodině, skončila válka v mojí čtvrti, na mém pracovišti, je konec války na světě. Ať sílí holubice, duha i smlouva.“

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti