Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

30.4.2017 

Papež ke členům Italské Katolické akce: Zapojte se do politiky s velkým P

Vatikán. Italská Katolická akce oslavila letošní 150. výročí svého vzniku neobvyklou nedělní audiencí u papeže Františka, který se teprve včera večer vrátil z apoštolské cesty do Egypta. Svatopetrské náměstí se již od rána plnilo lidmi všech věkových kategorií, většinou bylo vidět celé rodiny. Sešlo se jich zde na 70 tisíc. Mezi účastníky byla rovněž primátorka Říma, Virginie Raggi. Svatého otce oslovil v úvodu předseda Katolické akce Matteo Trufelli a její generální asistent mons. Gualtiero Sigismondi. Po nich se ujal slova Petrův nástupce, jehož promluvu – mnohokrát přerušovanou potleskem - přinášíme:

Drazí přátelé z Katolické akce, dobrý den!
Jsem opravdu šťasten, že se dnes mohu setkat s vámi a v takovém počtu na oslavách 150. výročí založení vašeho sdružení. Všechny vás srdečně zdravím, počínaje generálním asistentem a národním předsedou, kterým děkuji za jejich úvodní slova. Vznik Italské Katolické akce byl sen, zrozený ze srdce dvou mladých, Maria Faniho a Giovanni Acquaderniho, a časem se pro mnohé generace stal cestou víry, povoláním ke svatosti pro chlapce, děvčata i dospělé, kteří se stali Ježíšovými učedníky a proto dokázali žít jako radostní svědkové Jeho lásky ve světě. I pro mne je tu jakási rodinná atmosféra, protože můj tatínek, moje babička byli členy Katolické akce! Je to krásná a významná historie, za kterou máte důvod být vděční Pánu a za kterou je vám vděčná církev. Je to historie lidu tvořeného muži a ženami každého věku a stavu, kteří vsadili na touhu plně žít svoje setkání s Pánem: maličcí i velcí, laici i pastýři společně, nezávisle na sociálním postavení, kulturní přípravě a místě původu. Věřící laici, kteří v každé době společně hledali cesty ke hlásání krásy Boží lásky svým životem a přispívali svým nasazením a svojí kompetencí k vytváření spravedlivější, bratrštější a solidárnější společnosti. Je to historie nadšení pro svět a církev - již dříve jsem zmiňoval knihu napsanou v Argentině roku 1937 s názvem Katolická akce a katolické nadšení! V průběhu její historie povstaly zářivé příklady věřících mužů a žen, kteří velkodušně a odvážně sloužili vlasti.

Mít za sebou krásnou historii však není k tomu, aby se šlo kupředu s očima obrácenýma dozadu; není k tomu, abychom se prohlíželi v zrcadle, stejně jako ne k tomu, abychom se uvelebili na pohovce. Nezapomeňte: nechoďte s očima upřenýma dozadu nebo narazíte! Nezhlížejte se v zrcadle! Stejně nejsme nějak zvlášť pohlední. A neuvelebujte se na pohovce! Vede to k tloustnutí a zvyšování cholesterolu. Pamatovat si vlastní životní trasu však napomáhá k uvědomění, že jsme putující lid, který pečuje o všechny, každému pomáhá růst v lidství a ve víře a sdílí shovívavost, kterou nás hladí Pán. Buďte nadále lidem učedníků-misionářů, kteří žijí a dosvědčují radost z poznání, že je Pán má rád nekonečnou láskou, a spolu s Ním hluboce milují dějiny, ve kterých žijeme. Tak nás to učili velcí svědkové svatosti, kteří vytyčili cestu vašeho sdružení. Rád bych z nich zmínil Giuseppeho Toniola, Armida Barelliho, Piergiorgia Frasattiho, Antoniettu Meovou, Teresia Olivelliho a Vittoria Bacheleta. Katolická akce, žij na výši své historie! Žij na výši těchto žen a těchto mužů, kteří šli před námi.

Katolická akce se během těchto sto padesáti let vždycky vyznačovala velkou láskou k Ježíši a církvi. Také dnes jste povoláni pokračovat ve svém zvláštním povolání, dávat se k dispozici diecézím, být vždycky s biskupy a vždycky ve farnostech mezi lidmi, tam, kde vždycky církev přebývá. Veškerý Boží lid se těší z plodů tohoto vašeho nasazení, žitého v souladu všeobecné a místní církve. V tomto typicky laickém povolání k denně prožívané svatosti můžete nalézat sílu a odvahu k životu víry a přitom zůstávat tam, kde jste. Přívětivým a dialogickým stylem se jedni druhým stávejte bližními a zakoušejte krásu sdílené odpovědnosti. Neúnavně procházejte cesty, na kterých je možné růst v autentické synodalitě, takovém způsobu bytí Božího lidu, ve kterém každý může přispívat k pozornému, meditativnímu a rozjímavému čtení znamení doby, abyste chápali a žili Boží vůli v jistotě, že Duch svatý působí a každý den tvoří všechno nové.

Neste dál svoji apoštolskou zkušenost a mějte kořeny zapuštěné ve farnosti, která „není zastaralá struktura“ – Rozuměli jste správně? Farnost není zastaralá struktura! – protože „představuje přítomnost církve na daném území, je prostředím, kde se naslouchá slovu a kde roste křesťanský život, dialog, hlásání, velkodušná láska, adorace a bohoslužba“ (Evangelii gaudium, 28). Farnost je prostor, kde lidé mohou pocítit, že jsou přijímáni takoví, jací jsou, dostává se jim pomoci při lidském a duchovním zrání a mohou růst ve víře a lásce ke stvoření a k bratřím. To však platí pouze tehdy, není-li farnost uzavřena sama do sebe, a pokud Katolická akce, která v této farnosti žije, není uzavřena do sebe, nýbrž pomáhá jí zůstávat „v kontaktu s rodinami a životem lidu, aby se nestala těžkopádnou strukturou oddělenou od lidí, nebo skupinou vyvolených, kteří se starají sami o sebe“ (tamt.). To prosím vás ne!

Drazí společníci Katolické akce, každá vaše iniciativa, každý návrh, každá cesta ať je misijní zkušeností určenou pro evangelizaci, nikoli pro sebezáchovu. Vaše příslušnost k diecézi a k farnosti ať je vtělena do ulic vašich měst, čtvrtí a obcí. Stejně v těchto sto padesáti letech silně vnímejte svoji odpovědnost za rozsévání dobrého zrna evangelia do života světa ve službách činorodé lásky, v politickém nasazení – zapojte se prosím do politiky, do velké politiky s velkým P – s nadšením se zapojte také do výchovného procesu a podílejte se na kulturní konfrontaci. Rozšiřte svoje srdce, aby se rozšířilo srdce vašich farností. Buďte poutníky víry, abyste potkali všechny, přijímejte všechny, naslouchejte všem, objímejte všechny. Každý život je život milovaný Pánem, každá tvář nám ukazuje Kristovu tvář, zejména ta, která patří chudému, tomu, kdo je raněný životem a cítí se opuštěn, kdo utíká před smrtí a hledá útočiště v našich domech, v našich městech. „Nikdo se nemůže cítit zproštěn starostí o chudé a o sociální spravedlnost“ (tamt., 201).

Zůstávejte otevření realitě, která vás obklopuje. Bez bázně usilujte o dialog s tím, kdo žije vedle vás, i s tím, kdo smýšlí jinak než vy, ale přeje si stejně jako vy pokoj, spravedlnost a bratrství. V dialogu je možné projektovat společnou budoucnost. Dialogem vytváříme pokoj, pokud pečujeme o všechny a rozmlouváme se všemi.

Drahá mládeži i dospělí z Katolické akce: jděte a dosáhněte všech periferií! Jděte a buďte tam církví v síle Ducha svatého.
Ať vás mateřsky ochraňuje Neposkvrněná Panna, provází vás povzbuzení a vážnost biskupů jakož i moje požehnání, které ze srdce uděluji vám a celému sdružení. A prosím vás, nezapomeňte se modlit za mne!

Končil Svatý otec promluvu ke členům Italské Katolické akce během nedělní dopolední audience, která končila těsně před polednem.

Dříve než vyzval přítomné ke společné velikonoční mariánské modlitbě Regina Caeli, obrátil papež pozornost k několika mezinárodním událostem.

Nepřestávají přicházet dramatické zprávy o situaci ve Venezuele, kde dochází k vyostřování střetů, při nichž bývá mnoho lidí zabito, zraněno a uvězněno. Spojuji se s rodinnými příslušníky obětí v jejich bolesti, modlím se za duše zemřelých a důrazně apeluji na vládu a všechny složky venezuelské společnosti, aby se zamezilo každé další formě násilí, byla respektována lidská práva a hledala se smluvní řešení této vážné humanitární, sociální, politické a ekonomické krize, kterou je sužováno obyvatelstvo. Svěřme Nejsvětější Panně Marii tento úmysl o pokoj, smíření a demokracii v této drahé zemi. A modleme se za všechny země, které procházejí vážnými těžkostmi, v těchto dnech mám na mysli zejména Makedonskou republiku.

Potom papež připomněl postavu nové italské blahoslavené Leopoldiny Naudet (1773-1834):

Včera byla ve Veroně blahořečená Leopoldina Naudet, zakladatelka řeholní Kongregace sester Svaté rodiny. Vyrůstala na habsburském dvoře, nejprve ve Florencii, potom ve Vídni a měla již od dětství silné povolání k modlitbě a také k vychovatelské službě. Zasvětila se Bohu a po různých zkušenostech založila ve Veroně novou řeholní komunitu pod ochranou Svaté rodiny, která působí v církvi dodnes. Připojme se k její radosti a děkujme spolu s ní.

Papež dále zmínil v Itálii probíhající Den milánské Katolické univerzity Nejsvětějšího srdce a v Polsku probíhající „biblickou neděli“, při níž jsou na veřejných místech a v médiích čteny úryvky z Písma svatého.
Nakonec se papež František vrátil ke včera zakončené apoštolské cestě do Egypta:

Děkujme zejména za apoštolskou cestu do Egypta, kterou jsem právě zakončil. Pán ať žehná celému – tolik pohostinnému - egyptskému národu, jeho představitelům, křesťanským i muslimským věřícím a daruje oné zemi pokoj!

Po společné velikonoční mariánské modlitbě Regina Caeli udělil Petrův nástupce apoštolské požehnání.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.2.21 Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu
30.1.21 Katecheze je ozvěnou Božího slova
30.1.21 Papež promluvil k Římské rotě ohledně anulace církevních sňatků
20.1.21 Papež: Rád vidím sportovní nasazení mladých lidí
21.12.20 Papež: Bůh se stal člověkem, abychom se mohli stát Jeho dětmi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti