Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

6.9.2017 

Papež František se vydal do Kolumbie

Vatikán. Papež František se dnes dopoledne vydal na 20. zahraniční apoštolskou cestu do Kolumbie. V předvečer Petrův nástupce podle svého zvyku soukromě návštívil římskou baziliku Panny Marie Větší, kde mlčky pobyl v kapli milostné mariánské ikony Salus populi romani a Matce Boží svěřil nadcházející pastorační návštěvu.

Z římského letiště Fiumicino odstartoval papežský speciál italských aerolinek A 330 v 11 hodin 10 minut. V Bogotě by měl přistát ve 23:30 našeho času, to znamená v 16:30 místního času. Na palubě se papež jako obvykle sešel s pracovníky médií, která hradí cestovní výlohy letů papežských zahraničních cest. S každým z nich se pak osobně pozdravil a ředitel tiskového střediska Svatého stolce, Greg Burke, jménem všech Svatého otce přivítal. Podotkl přitom, že se ho někdo ptal, zda bude tisková konference na konci i na začátku cesty. „Nemyslím, že byste dnes chtěl udělat nějakou změnu,“ poznamenal Burke, což papež František s úsměvem potvrdil několikerým záporem, ale na jeho prosbu o pár obvyklých slov na úvod, řekl:

Dobrý den a děkuji za doprovod a za práci, kterou budete dělat. Tato cesta je trochu speciální, protože má také pomoci Kolumbii učinit krok vpřed na její cestě k míru. I vás prosím, abyste se za to během této cesty modlili. A děkuji za vše, co děláte. Chtěl bych také říci, že poletíme nad Venezuelou. Tak se také pomodlete za Venezuelu, aby se tam mohl uskutečnit dialog a tato země nalezla hezkou stabilitu dialogem se všemi. Děkuji za vaši práci.

Poděkováním Svatému otci pak ředitel vatikánského tiskového střediska setkání ukončil a papež přešel do oddělení, které je určeno jemu a jeho nejbližšímu doprovodu.
Svatého otce hned po přistání na letišti v Bogotě přivítá kolumbijský prezident Juan Manuel Santos Calderón, někteří vládní představitelé a delegace kolumbijských biskupů. Z letiště se papež vydá v otevřeném voze na patnáctikilometrovou cestu do rezidence apoštolské nunciatury, čímž se dnešní program papežské návštěvy skončí.

Zítra, tedy ve čtvrtek, je naopak program velmi bohatý. Nejprve se ráno - u nás bude 16 h - uskuteční oficiální přivítání papeže Františka, který osloví politické a diplomatické představitele na náměstí v Bogotě, a navštíví prezidentskou rezidenci. Potom převezme od primátora symbolické klíče města a navštíví bogotskou katedrálu. Potom se vydá do přilehlé arcibiskupské rezidence, z jejíhož balkónu osloví shromážděné věřící. Tam se také – ještě před obědem - setká se sto dvaceti osmi kolumbijskými biskupy. Pronese k nim promluvu, která je ze všech papežských promluv nejdelší, jak je to na setkáních s biskupy při zahraničních cestách u papeže Františka zvykem. Po obědě na nunciatuře se tam papež setká se šedesátičlenným výkonným výborem Rady latinskoamerických episkopátů (CELAM), která sídlí právě v kolumbijském hlavním městě. K této instituci založené papežem Piem XII. pronese papež také obsáhlou promluvu. Čtvrteční program vyvrcholí mší svatou, kterou bude Petrův nástupce sloužit v bogotském parku Simona Bolívara.

Pár údajů o Kolumbii. Její rozloha je 14 krát větší než má Česká republika a žije v ní 50 milionů obyvatel. Katolíci tvoří 94%. Biskupů je 128 a kněží – diecézních i řeholních – je 9 560. I při tak vysokém počtu kněží připadá na jednoho z nich 4 734 praktikujících katolíků, což je přibližně třikrát více než v naší vlasti.
Papež během svého pobytu navštíví pět měst (Bogotu, Villavicencio, Rionegro, Medellín a Cartagenu).

Jedním z největších problémů, před nimiž stojí církev v Kolumbii a její společnost je obchod s drogami. Během své návštěvy papež zavítá také do Medellínu, kde tento obchod nabyl obrovských rozměrů. Vatikánskému rozhlasu řekl pomocný biskup medellínské arcidiecéze, mons. Elkin Fernando Álvarez Botero, jak církev přispívá k řešení tohoto problému:

Snažíme se o to především svoji aktivitou přímo ve farnostech. Ve čtvrtích, kde se soustředí násilí spojené s prodejem drog, existují různé smírčí programy sociální pastorace. Míří především k mládeži, která ohrožena nejvíce. Církev pomáhá především v navazování dialogu a nabídkou jiného a lepšího životního stylu. V některých farnostech se farář obrací přímo k příslušníkům skupin bojujících proti sobě a snaží se je přimět ke zřeknutí se násilí a k dialogu. Máme na tomto poli velmi mnoho zkušeností. Zorganizovali jsme setkání mezi skupinami, které byly dlouhou dobu proti sobě. Právě takovýto dialog církev usnadňuje

- dokresluje pomocný biskup Alvarez Botero z Medellínu situaci v Kolumbii, kde ode dneška do neděle 10. září pobývá Petrův nástupce.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.11.17 Papež napsal kolumbijskému válečnému invalidovi
11.9.17 Papež se vrátil do Říma
10.9.17 Papež v Kolumbii - 4. den
9.9.17 Upevnění v Kristu nám uděluje svobodu
9.9.17 Papež v Kolumbii - 3. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti