Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

27.11.2017 

Malá, ale silná církev Myanmaru

Yankoun. „Papež František přijíždí lámat chléb pokoje na Kalvárii rozporů“, komentuje návštěvu Svatého otce ve své vlasti rangúnský arcibiskup a první bangladéšský kardinál Charles Maung Bo (Avvenire, 26.11.2017; L´Osservatore Romano, 26.11.2017). Ocitá se v zemi, tradičně nazývané „zlatá“, která se vyznačuje pestrým etnickým složením a hovoří sto osmy jazyky. Osm hlavních kmenů a 135 menšinových etnik utvářejí dva tradiční proudy – většinový théravádový buddhismus a domorodou kulturu. Jde o stát s velmi mladým obyvatelstvem, jehož průměrný věk nedosahuje 27 let, přičemž téměř polovině populace je méně než třicet. Myanmar strategicky situovaný mezi dva asijské giganty, Čínu a Indii, si po šedesáti letech diktatur a státních převratů hledá své místo také na ekonomickém poli v rámci globální scény. Právě nadnárodní firmy ze dvou jmenovaných zemí, ale také Thajska, se od posledního desetiletí minulého století zaměřují na těžbu jeho ropných a nerostných zdrojů, stejně jako na dřevozpracující průmysl. Tradičně je však někdejší britská kolonie Myanmar pěstitelem rýže a svou prosperitu po staletí zakládala na vývozu této obiloviny.

Dnes se padesátimilionová země potýká s etnickými konflikty, nezaměstnaností mladé generace, nucené emigrovat, a extrémismem. K jednomu z hlavních buddhistických proudů Théraváda se v Myanmaru hlásí téměř devadesát procent obyvatel, z toho půl milionu mnichů a 75 tisíc mnišek. Duchovně mimo jiné usilují o pěstování dvou ctností, na které často upozorňuje také papež František – soucitu (karuna) a milosrdenství (metta). Buddhismus, který se úzce váže k národním dějinám a identitě hlavního – barmského – etnika, je státním náboženstvím a sehrál hlavní roli v boji o nezávislost na britském impériu. Mniši se poté kriticky stavěli vůči vojenským režimům šedesátých let a stali se protagonisty „šafránové revoluce“ v roce 2007. V posledních letech nabývají na politické moci vlastenecká buddhistická uskupení, sdružená v Patriotickém myanmarském sdružení (Ma Ba Tha) a hájící národní jednotu a náboženství.

V tomto nelehkém kontextu vyznává víru necelých sedm set tisíc myanmarských katolíků, za kterými papež přijíždí jako „vyslanec míru a pokoje“, jak zní motto třídenní návštěvy. Křesťanství do země vstoupilo v 16. století díky portugalským misionářům – oficiální začátek barmské misie se pak datuje rokem 1722, kdy se zde usazují barnabité, po kterých v době britské kolonizace v 19. století následovali italští a francouzští misionáři Papežských misijních děl. Poselství evangelia však nepřijali příslušníci největšího barmánského etnika, nýbrž v naprosté většině (z devadesáti procent) menšinové komunity Karenů, Kajčinů, Čjinů a Kajahů. Jsou zde také křesťané čínského a indického původu. Právě ze zmíněného etnika Karenů pocházel také první sídelní biskup Basseinu (dnes Pathein), mons. U Kyaw, který byl jmenován po ustanovení církevní hierarchie v polovině padesátých let minulého století (1955). Tehdy vznikly dvě církevní provincie, pro které vzápětí nastaly těžké časy po nástupu vojenského režimu počátkem šedesátých let, hlásajícího „barmskou cestu k socialismu“. Ze země byli vypovězeni zahraniční misionáři a kněžký seminář zůstal bez vyučujících. Navzdory tomu barmská církev nejenom přežila, nýbrž dokonce rozkvetla do dnešních šestnácti diecézí – z původních 160 kněží vzrostl jejich počet na dnešních 900 a počet řeholnic se zdesetinásobil z 200 na 2400.

Církev v Myanmaru je známa svou sociální službou – v její síti Charit pracuje 800 lidí, kteří se angažují zejména při přírodních katastrofách a v pomoci uprchlíkům, včetně oblastí, obývaných etnikem Rohingů, kterému Barmánci říkají „muslimové z Arakanského (Rakhinského) státu“. Od postupného otevírání země v devadesátých letech minulého století mohla katolická církev opětovně vysílat své pastorační pracovníky na krátkou zahraniční formaci. Před třemi lety se myanmarská katolická církev poprvé sjednotila na společných oslavách pěti set let evangelizace. A konečně v tomto roce její biskupové vypracovali pětiletý misijní plán, který zahrnuje pětici hlavních okruhů – výchova, integrální lidský rozvoj, podpora žen, ochrana přírody a mezináboženské iniciativy směřující k mírovému soužití.

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.12.17 Papež k jezuitům: Sociologie je důležitá, ale mnohem větší cenu má modlitba
4.12.17 Nesmlouval jsem o pravdě
2.12.17 Papež v Bangladéši - 6. den
1.12.17 Otevřenost srdce je žebřík vedoucí k Absolutnu
1.12.17 Papež v Bangladéši - 5. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti