Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Seriály

 Společné dědictví aneb Židovské kořeny eucharistie 

4.10.2005 

Synagoga

K židovským kořenům

Aleksander Kowalski

V roce zasvěceném eucharistii stojí za to připomenout, že Pán Ježíš ustanovil tuto svátost v židovském náboženském prostředí. Účastníky první mše svaté v historii byli Židé ? nejen v etnickém smyslu, jako lidé židovské národnosti, ale také ? a to je v tomto případě důležitější ? v náboženském významu, jako vyznavači judaismu. Syn Boží se stal konkrétním člověkem, patřil ke konkrétnímu národu a konkrétnímu náboženství. V tom spočívá tajemství vtělení. Kristus byl Žid, praktikující své náboženství, řídil se Mojžíšovým zákonem ? jak to lapidárně říká sv. Pavel v listu Galaťanům: ?Poslal Bůh svého Syna, narozeného z ženy, podrobeného zákonu? (Ga 4,4). Připomínaná žena a sv. Josef dali Božímu Synu lidskou - a rovněž náboženskou - výchovu. Snadno si můžeme představit, jak ho učili modlitebním textům a vodili do synagogy ? domu modlitby židovské komunity.

První synagogy vznikly v době babylónského zajetí, to znamená v 6. století před Kristem. Po návratu z vyhnanství je Židé začali budovat i ve Svaté Zemi. V dobách Pána Ježíše a apoštolů existovaly už v samotném Jeruzalémě, přestože tam se ještě shromaďovali ve svatyni. Jak víme z Evangelií, Kristus navštěvoval galilejské synagogy často. Souviselo to s účastí na synagogálních obřadech, které se skládají s biblického čtení, jejich výkladu a z modlitby. Sv. Lukáš popisuje, jak Ježíš v Nazaretě ?sobotní den vešel podle svého zvyku do synagogy a povstal, aby četl z Písma? (srov. Lk 4,16-30). Setkal se tam s odmínutím ze strany obyvatel města, ve kterém vyrostl. Ale i později ještě nejednou učil v jiných synagogách. Řeč zapsanou u sv. Jana, ve které přislíbil svátost eucharistie, pronesl v synagoze v Kafarnaum (J 6,59). Sv. Pavel na svých apoštolských cestách nejednou hlásal v domech modlitby židovské diaspory v oblasti Středozemního moře. Křesťané převzali ze synagogy liturgii slova a doplnili ji o texty z Nového zákona ? tak jako Kristus a apoštolové připojovali ke čtením synagogální bohoslužby hlásání Radostné zprávy. Církev navždy spojila eucharistii s liturgií slova a nikdy v ní nepřestala využívat Starého zákona ? ne vždy ve formě čtení, ale přinejmenším sahala po starozákonních žalmech.

Také v architektuře lze postřehnout jisté analogie mezi židovskými domy modlitby a kostely. V synagoze není oltář, protože po zboření jeruzalémského chrámu Římany už neexistuje v judaismu kult oběti. Na místě, kde v katolických a pravoslavných kostelech stojí tabernákl, v synagogách je arón ? ha ? kódeš ? ?svatá archa?, neboli skříň na svaté knihy. Před ní se klade ner tamíd ? ?věčné světlo (lampa)?. O sobotě ? kdy se nesmí křesat oheň, aby se neporušilo přikázání odpočinku ? slouží k zapalování dalších světel, ale hoří přes celý týden, i za nepřítomnosti věřících. V judasimu se mluví o přítomnosti Boha v synagoze ? o Jeho Šechiná, neboli ?přebývání? ve světě, ve vyvoleném lidu a na místech modlitby. K vytvoření synagogálního shromáždění je potřeba deseti mužů, i když podle rabínů Boží Šechiná je přítomna v synagoze i tehdy, kdy se tam modlí pouze jeden člověk. V centru domu modlitby stojí béma (?bima) ? pódium, ze kterého se čte Písmo a vedou modlitby. Před pulpitem chazana, tedy kantora, je umístěna tabulka se slovy žalmu: Šivíti Adonáj le-negdí tamíd ? ?Hospodina stále před oči si stavím? (Ž 16,8). Připomíná se tak, že Bůh je stále přítomen ve svém slově, i když se k Němu obrací modlitby.

V židovské liturgii je také obřad, který lze do jisté míry přirovnat k eucharistickému procesí. Na zakončení podzimního Svátku Stánků, který trvá osm dní, se slaví Simchát Torá ? ?Radost zákona?. Ze ?svaté archy? se vyjme všech Pět Mojžíšových knih a v ozdobných rámech se nosí kolem synagogy. Torá ? Mojžíšův zákon, tedy pět prvních knih Bible ? je slovo Boží. Proto mu patří zvláštní úcta. Triumfálního, radostného procesí se účastní mnoho dětí. ?Veselte se a radujte se ve svátek Radosti zákona ? zpívá se v ten den ? vzdejte chválu (knize) Zákona.?

Další články z podrubriky Společné dědictví aneb Židovské kořeny eucharistie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.10.19 Proč mezi katolíky upadá víra v reálnou přítomnost Krista v eucharistii?
11.4.16 Eucharistický zázrak v Polsku
11.9.11 Benedikt XVI. v Anconě
28.6.07 Přípravy na mezinárodní eucharistický kongres v Kanadě
1.12.06 Nedělní Eucharistie je pilířem života církve



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti