Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

16.12.2006 

Na mnogaja ljeta

Otci kardinálovi Tomáši Špidlíkovi

Richard Čemus

Když Tomáš kardinál Špidlík vedl v roce 1995 exercicie ve Vatikáně, mohl už sotva stát na nohou, a svěřil se svým blízkým ho Pán už asi volá. Uplynulo víc jak deset let, otec Špidlík se stal kardinálem a jeho aktivity se zmnohonáslobily. 17. prosince se dožívá v plné svěžesti 87 let. Je to málo, je to hodně, nebo je to náhoda? Či může to bý pravda že by ho tu na zemi, jak On sám žertovně rád říká, Prozřetelnost zapoměla?

Co je to vlastně čas? Docela nedávno se sám otec kardinál nad touto filosoficko-teologickou otázkou na vlnách vatikánského rozhlasu zamýšlel. Jistě se na nás nebude zlobit, vztáhneme-li jeho vlastní slova na něj samého. Čas, stejně jako život, řekl tehdy otec Špidlík, dává Bůh. A ten nedává nikomu prázdný čas, aby si ho sám zaplnil. Prozřetelnost určila každému od věků jistý úkol. Záleží ovšem na jeho svobodném souhlasu s vůlí Boží spolupracovat; nesmí si ji ovšem vymýšlet, musí ji hledat. Dal by se rozdíl mezi profánním a biblickým využitím času osvětlit tímto přirovnáním. Zavolají někoho, aby promluvil do rádia. Řeknou mu: ?Dáme vám k dispozici čtvrt hodiny.? ? ?A o čem mám mluvit?? ? ?Vyberte si sám téma, které se vám hodí. Ale počítejte s tím, že nesmíte překročit čtvrt hodiny. Ať tedy nezůstane váš proslov nedokončený!? Ale můžeme si představit i jinou situaci. Ti, co zavolali mluvčího do rádia, mu řeknou: ?Slyšeli jsme, že jste byl na světovém kongresu.. Byli bychom rádi, abyste o jeho tématu podal obsažný referát našim posluchačům.? ? ?Obsažný referát! A kolik času mi dáte, abych o tom mluvil?? ? ?Tolik, kolik budete potřebovat k tomu, aby byl váš doklad skutečně obsažný a úplný.?
Ten první případ je symbol pojetí profánního, ten druhý nás uvádí do myšlení biblického.

Světci se často těšili na smrt. Přáli si být co nejdříve s Bohem. Ale neodpírali poslání. Je známá episoda z života sv. Ignáce z Loyoly. Jeho společník P. Laynez se vrátil velice unavený z cesty. Ignác mu dal otázku: ?Představte si, že by vám dal Bůh na vybranou: buď hned zemřít a jít do nebe anebo tu na zemi zůstat s nadějí, že ještě něco dobrého uděláte, ale bez záruky nebe. Co byste si vybral?? ?Samozřejmě to první? zněla odpověď. Sv. Ignác pokýval hlavou a dodal: ?Já myslím, že bych si vybral to druhé i s velkým rizikem pro mne samého. Vždyť moci udělat něco dobrého, něco pro Boží slávu je cíl života.?

Něco podobného čteme i v životopise sv. Martina z Tours. Už byl na prahu smrti. Ale jeho učedníci plakali: ?Proč nás, otče, opouštíš? Co si bez tebe počneme?? Sv. Martina to dojalo a modlil se: ?Jsem-li ještě potřebný, neodpírám pracovat.? Co lepšího tedy můžeme i my očekávat od času, který máme před sebou, než vědomí, že jsme potřební, že máme úkol, že naplníme čas, který dostáváme jako velký Boží dar?.

Když si lidé připíjejí na zdraví, obyčejně přidávají: ?A ještě na mnoho dalších let!? Mladí to berou jako samozřejmé. Staří se zamyslí a odhadují, s kolika léty se dá ještě rozumně počítat. Otázka však není úplně správně položená. Lepší by bylo ptát se následovně: ?Jakou práci ode mne Pán Bůh ještě čeká? Jaký úkol mám v životě ještě splnit?? Je-li to opravdu Boží vůle, pak léta nepochybí. Čas budeme mít k dispozici jistě.

Tolik slova samotného autora, otce Špidlíka. Co dodat? Henry Nouwen kdysi napsal, že potřebujeme, kdo by nás duchovně doprovázel a nám pomohl se zakořenit v hloubi vlastního já, kde sídlí Bůh. Kdo kardinála Špidlíka zná, byť třeba jenom z knih, ví jaký má dar, přivést člověka do kontaktu s Bohem, probudit v něm chuť věřit a vůli žít. To je smysl duchovního otcovství. A tak Vám tedy otče kardinále Špidlíku vyprošujeme ještě mnoho dalších let ?mnogaja blagaja ljétá!?. Pro Vás samého, ale jistě nám prominete, že víc ještě ? kvůli nám!

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
17.12.19 Srdce, Hvězda a Kříž
19.4.15 Kardinál Tomáš Špidlík
5.7.10 K cyrilo-metodějské dimensi návratu otce Špidlíka na Velehrad
7.5.10 Spiritualita pro globalizující se svět
30.4.10 Jeden z dalších důvodů, proč budeme na Velehrad rádi putovat



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti