Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.4.2013 

Papež František slavil eucharistii u příležitosti svých jmenin

Vatikán. Svatý Jiří, jehož liturgická památka připadá podle všeobecného církevního kalendáře na dnešek, je vedle Panny Marie křestním patronem papeže Františka. V Čechách, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, kde je dnes slavnost sv. Vojtěcha, připadá svatý Jiří až na zítřek. Svatý otec tedy u příležitosti svých jmenin slavil dnes dopoledne eucharistii ve slavnostním prostředí paolinské kaple apoštolského paláce spolu se všemi kardinály sídlícími v Římě. Jménem několika desítek přítomných kardinálů mu popřál v úvodu mše svaté hojnost Božího požehnání a křesťanské statečnosti kardinál děkan, Angelo Sodano. Svatý otec pak kromě poděkování za projevené blahopřání, ve kterém vyjádřil radost ze společného setkání s kardinály, pronesl krátkou homilii, kterou přinášíme v plném znění:

Dnešní liturgické čtení říká, že právě ve chvíli, kdy vypuklo pronásledování, začaly misie církve. Křesťané se dostali do Fénicie, na Kypr a do Antiochie a hlásali Boží Slovo (Sk 11,19-26). Nesli v sobě apoštolskou horlivost, a právě tak se šíří víra. Někteří lidé z Kypru a Kyrény – ti druzí, kteří se tam stali křesťany – šli potom do Antiochie a oslovili také Řeky. To byl další krůček. A takto jde církev vpřed. Od koho pocházela tato iniciativa promluvit k Řekům? …o tom, co nechápal nikdo jiný než židé? … z Ducha svatého! Ten poháněl stále a stále, vždycky… Když se to však doslechli v Jeruzalémě, někdo poněkud znervózněl, a Barnabáš byl poslán na apoštolskou vizitaci. Snad můžeme s trochou nadsázky říci, že to byl teologický počátek Kongregace pro nauku víry, tedy tato Barnabášova apoštolská vizitace. On to uviděl a zjistil, že všechno jde dobře. A církev je tak více Matkou, Matkou více dětí, mnoha dětí. Stává se stále více Matkou. Matkou, která nám dává víru. Matkou, která nám dává identitu. Křesťanská identita však není nějaký průkaz totožnosti. Křesťanská identita je příslušnost k církvi a všichni patřili k církvi, k Matce církvi. Není totiž možné najít Ježíše mimo církev. Velký papež Pavel VI. řekl, že „žít s Ježíšem bez církve je absurdní dichotomie, stejně jako následovat Ježíše mimo církev a milovat Ježíše bez církve“. A tato Matka církev, která nám dává Ježíše, nám dává identitu, která není nějakým razítkem, je to příslušnost. Identita je příslušnost. A tato příslušnost k církvi je krásná.

A to je třetí věc, která mi přichází na mysl. První byl začátek misií, druhou církev jako Matka a třetí to, že jakmile Barnabáš viděl – jak praví Písmo – „že byl velký počet lidí získán pro Pána“ – když viděl ten zástup, zaradoval se. „Když viděl jak Boží milost působí, zaradoval se“ (Sk 11,23). A to je radost, která je vlastní šiřiteli evangelia, jak říkával Pavel VI. Je to „něžná a útěšná radost ze šíření víry“. A tato radost začíná pronásledováním, velkým zármutkem, který končí radostí. A tak jde církev kupředu, jak praví jeden světec – nevzpomínám si nyní který – „mezi »protivenstvími světa a útěchami od Pána«. Takový je život církve. Když se budeme chtít ubírat trochu mondénní cestou a vyjednávat se světem – jak chtěli a byli pokoušeni Makabejci ve své době – nikdy se nám nedostane útěchy od Pána. A pokud budeme hledat jenom útěchu, bude to útěcha povrchní, nikoli od Pána, bude to lidská útěcha. Církev však putuje mezi křížem a zmrtvýchvstáním, mezi pronásledováními a útěchami od Pána. Taková je to cesta, a kdo jde po ní, nezabloudí.

Mysleme dnes na misijní dimenzi církve, na ty, kteří vyšli ze sebe a vydali se na cestu. Také na ty, kteří se odvážili hlásat Ježíše Řekům, což bylo v té době skoro pohoršlivé. Mysleme na tuto Matku církev, která roste, roste novými dětmi, kterým dává identitu víry, protože nelze věřit v Ježíše bez církve. Říká to sám Ježíš v evangeliu: „Ale vy nevěříte, protože nepatříte k mým ovcím“ (Jan 10,26). Pokud nejsme „Ježíšovými ovcemi“, nedostává se víry. Je to jen odvar víry, víra bez podstaty. A mysleme na útěchu, kterou zakusil Barnabáš a kterou je právě ona „něžná a útěšná radost ze šíření víry“. A prosme Pána o tuto parrésii (odhodlanost, neohroženost), apoštolskou horlivost, která nás žene, abychom šli vpřed jako bratři, my všichni. Vpřed! Nesme kupředu Ježíšovo jméno v lůně svaté Matky církve, „hierarchické a katolické“, jak říkával sv. Ignác z Loyoly. Kéž se tak stane.

To byla homilie, kterou papež František pronesl u příležitosti svých jmenin při mši svaté, kterou spolu s kardinály sídlícími v Římě koncelebroval v paolinské kapli apoštolského paláce ve Vatikánu.

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti