Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

22.6.2013 

Papež František připomněl postavu Pavla VI.

Vatikán. Láska ke Kristu, láska k církvi, láska k člověku – tuto trojici postojů papež Pavel VI. plně stvrzoval svým životem. A tuto trojí lásku by si měl osvojit také každý dnešní katolík, zdůraznil Svatý otec dnes v poledne ve Vatikánské bazilice. Papež František oslovil asi pět tisíc poutníků ze severoitalské diecéze Brescia, kteří v bazilice slavili mši svatou se svým biskupem, při níž vzpomínali na svého rodáka Giovanniho Battistu Montiniho půl století od jeho nástupu na Petrův stolec.

Pavel VI. dokázal ve velmi těžkých letech dosvědčovat víru v Ježíše Krista.(...) Skutečně hluboce miloval Krista – nikoliv vlastnicky, nýbrž proto, aby jej zvěstoval. Vzpomeňme si, s jakým zanícením pronesl ve své homilii v manilské katedrále: „Kristus! Ano, potřebuji jej hlásat, nemohu o něm mlčet...“(...) Jsou to velká slova plná zápalu. Svěřím se vám, že promluvy Pavla VI. z Manily, ale také z Nazaretu, mi velmi pomohly a duchovně mne posílily. Stále se k těmto slovům Pavla VI. vracím. A co my? Milujeme Krista toutéž láskou? Je Kristus středem našeho života? Dosvědčují to naše každodenní skutky?

Také láska Pavla VI. k církvi byla strhující, radostná a zároveň protrpěná, láska na celý život, pokračoval Svatý otec v druhém bodě své promluvy. Papež Montini tuto lásku vyjádřil ihned svou první encyklikou Ecclesiam Suam.

Pavel VI. naplno prožíval trýzeň církve po II. Vatikánském koncilu, její nadějné a světlé okamžiky, jakož i utrpení. Církev miloval a bezvýhradně se jí vydal. „Chtěl bych jí obejmout, pozdravit a milovat v každé bytosti, která ji tvoří, v každém knězi a biskupovi, který ji vede, v každé duši, která s církví žije a usiluje o její slávu“, píše (Pensiero alla morte). Tak hovoří srdce pravého pastýře, ryzího křesťana, člověka schopného milovat! Pro Pavla VI. bylo zcela zřejmé, že církev je Matka, která přináší Krista a přivádí ke Kristu.

V apoštolské exhortaci Evangelii nuntiandi (1975), kterou Svatý otec František označil za nejvýznamnější dosud napsaný pastorační dokument, se Pavel VI. dotazuje na schopnost pokoncilní církve hlásat evangelium (srov. Evangelii nuntiandi,4,76).

Stejné otázky platí pro naši dnešní církev. Každý z nás nese zodpovědnost za odpověď, na otázku: Jsme skutečně církví sjednocenou s Kristem, abychom mohli vyjít a hlásat Krista každému člověku, především v místech, která nazývám „existenciálními periferiemi“? Nebo jsme uzavřeni sami do sebe, do svých skupin, do svých titěrných církví . Milujeme opravdu velkou církev, církev Matku, církev, která nás vysílá na misie a která nás vyzývá, abychom vycházeli ze sebe?

Při posledním veřejném zasedání Druhého Vatikánského koncilu, pokračujícím koncelebrovanou mší svatou, pronesl Pavel VI. homilii, která dodnes dokáže zasáhnout. Zejména v těch místech, kdy papež Montini shrnuje práci koncilu a mluví o pozornosti, jakou církev věnuje modernímu člověku, upozornil Svatý otec.

»Náboženství Boha, který se stal člověkem, se setkalo s náboženstvím člověka, který ze sebe dělá Boha (...) Veškeré bohatství křesťanské nauky bylo dáno do služeb člověka, církev se prohlásila za služebnici lidí. Koncil chtěl znovu dokázat jednotu katolického náboženství s lidským životem« ( Homilie, 7.12.1965). Tato slova jsou pro nás také dnes světlem – ve světě, který popírá člověka, kde se preferuje gnosticismus a pelagianismus, či Bůh bez těla – tedy nevtělený Bůh – anebo vůbec žádný Bůh, nýbrž prométeovský člověk, kráčející kupředu. V tomto čase opakujeme s Pavlem VI. – církev je služebnice lidí, věří v Krista, který se stal tělem, a proto slouží člověku, věří v něj a miluje ho. To je vnuknutí velkého papeže Pavla VI.

Zakončil Svatý otec František vzpomínku na svého předchůdce, který nastoupil na Petrův stolec 21. června 1963.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
27.11.20 50. výročí atentátu na Pavla VI.
24.8.20 Srpen osmašedesát: Výročí první papežské cesty do Latinské Ameriky
7.2.19 Církev si bude připomínat sv. Pavla VI. v den jeho kněžského svěcení
12.10.18 Kanonizace dvou mužů, kteří vydali život za církev
8.10.18 Pavel VI. byl především kněz, říká postulátor jeho kanonizační kauzy



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti