Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

11.10.2015 

O rodině jinak

Milan Glaser

„Již od počátku křesťanství byla rodina ideologicky atakována. Například tzv. gnostiky. Dnes je však tento útok radikálnější a spíše než ideologicky je veden technologicky. Není to otázka teorie, nýbrž praxe, účinných prostředků, které mají produkovat lidská individua mimo pohlavní komunikaci“ – říká francouzský katolický filosof Fabrice Hadjadj, který se ve své poslední knize - mající ve svém titulu otázku Co je to rodina? - věnuje tématu, jímž se zaobírá probíhající biskupská synoda v Římě.

Čelíme tedy technologické destrukci rodiny? – táže se italský žurnalista tohoto gymnaziálního učitele a otce šestičlenné rodiny. Ten odpovídá:

„Co je dnes místem, kde se tká rodinné předivo? Kde se setkávají, konverzují a někdy hádají generace, ale přitom prostřednictvím toho nejprvotnějšího úkonu společného jídla nadále komunikují a sdílejí se? Tímto místem je tradičně stůl. Dnes se však stále častěji jenom hltá ve dveřích ledničky, aby bylo možné se co nejrychleji vrátit k zapnutému monitoru. Nejedná se o individualismus, ale spíše jakýsi „dividualismus“, protože každý má na svém monitoru otevřeno více oken, rozštěpuje se, rozdrobuje a rozptyluje. Ztrácí svoji tvář, aby získal mnoho „profilů“, ztrácí svoje příbuzenství, aby měl svoje heslo. Stůl v rámci genealogické a tělesné komunikace sdružuje. Namísto toho tablet či jiný elektronický přístroj v rámci technologické a odtělesněné komunikace způsobuje rozpad. Technologické inovace kromě toho sugerují, že to novější je lepší než to starší, čímž rozbíjí úctyhodnost toho, co je starší, a zkušenost vůbec. A pokud mizí stůl, stává se hlavou rodiny adolescent. On totiž umí nejlépe zacházet s poslední elektronickou výbavou, a děda, ani táta jej nemají čemu učit,“ uzavírá svoji odpověď Fabrice Hadjadj.

Francouzský filosof klade ve zmíněné knize jednu velice provokativní otázku. Vycházeje z předpokladu, že děti potřebují především lásku a výchovu, proč by měla být právě rodina, ve které se dítě narodilo, privilegovaným místem jeho růstu. Nemohlo by to být i nějaké jiné místo? A sám odpovídá:

„Je to otázka, kterou položil Aldous Huxley v románu Brave New World (česky Konec civilizace): Pokud máte dítě cestou pohlavní komunikace, pak je to jednoduše proto, že jste spal se ženou. Tím se však nedostává žádných záruk vašim reprodukčním či pedagogickým kvalitám. A proto by bylo pro blaho nového stvoření lépe, aby bylo dáno do inkubátoru a vychovávali jej specialisté. Tato argumentace je velmi silná. Pokud budou křesťané nadále definovat rodinu jako místo výchovy a lásky, nedokáží tuto argumentaci vyvrátit, ba dokonce budou dávat zbraně svým protivníkům, kteří budou argumentovat tím, že dva muži schopní citu a vyškolení v pedagogice jsou mnohem vhodnější k tomu, aby byli matkou a otcem. Problémem je primát technologie před genealogií. Ten totiž předsedá této myšlence a tlačí nás k tomu, aby byla matka nahrazena umělou dělohou a otec expertem.
Za tím vším vězí omyl, podle něhož se usiluje o blaho dítěte a nebere se do úvahy jeho bytí. Bytí dítěte je bytím syna či dcery jednoho muže a jedné ženy prostřednictvím pohlavního sjednocení. Z tohoto sjednocení vychází dítě jako určitý přebytek lásky. Není produktem představy, ani výsledkem projektu, nýbrž člověkem, který povstává jedinečně, nevypočitatelně a předstihuje všechny naše plány. Otec tímto jednoduchým faktem, že předal život, dostává autoritu, která nemá konkurenci, a to mnohem lepší než jakákoli profesionální kompetence. Otec totiž dítěti manifestuje především fakt, že je dobré být, zatímco experti ukazují, že je dobré mít úspěch. Zmíněná bezkonkurenční autorita dále nutí otce uznat před dítětem, že není absolutním Otcem, a obracet se společně s ním k tomu Otci, od kterého pochází veškeré otcovství,“ konstatuje Fabrice Hadjadj.

„Rodina je místem daru a nevypočitatelné recepce života, který se vyjadřuje s námi a někdy nám navzdory, a v tajemství bytí nás neustále posouvá vpřed“ – říká Fabrice Hadjadj v jedné z odpovědí na otázku Co je to rodina?, kterou dal do titulu své nejnovější knihy (Qu’est-ce qu’une famille? suivi de La Transcendance en culottes, Salvator, Paris 2014), která vyšla letos také italsky.

S využitím rozhovoru Fabrice Hadjadjiho pro časopis Tempi.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.4.20 Fabrice Hadjadj: Modlitba jako lidštější a hlubší možnost konfrontace se zlem
3.12.19 Hadjadj: Ježíš by se dnes narodil v komunitě Archa
6.9.16 Dialog s islámem musí být veden mužně - říká Fabrice Hadjadj
15.5.16 „Kolik“ je důležitější než „proč“
7.4.16 Hadjadj: Obyčejný život člověka je největším dílem Stvořitele



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti