Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

12.8.2018 

Hřích překážkou pokroku?

Milan Glaser

Odmítavý postoj církve k nejvyšší možné trestní sankci světského ramene není výrazem přizpůsobení se tomuto světu, jak by se mohlo zdát - vždyť trest smrti je dosud právně zakotven v padesáti šesti státech světa; je spíše výrazem vítězství nad světem, a tím vítězstvím je víra (srov. 1 Jan 5,4). Postoj církve vyplývá z Božího zjevení a má mnohem širší a hlubší význam i původ, než  mu připisují politologicko-sociologické interpretace. Přehodnocení, ke kterému nepochybně v církvi došlo, se bezprostředně týká samotného rozlišení mezi tím, co je právo a co bezpráví. Vyslovením nepřípustnosti této sankce trestního práva z hlediska křesťanské víry klade církev meze pozitivnímu právu čili státu jako takovému. Nepřímo však napomáhá i k lepšímu chápání samotné smrti z hlediska křesťanské víry.

Podle biblického zjevení prvních třech kapitol Geneze souvisí smrt člověka s požitím plodů ze stromu poznání dobrého a zlého, jak to podává známý biblický příběh, jehož mýtický jazyk nijak neznemožňuje sdělení věroučné pravdy. Bůh stvořil člověka a usadil do zahrady Eden, kde byly rozmanité stromy, jejichž ovoce je chutné k jídlu, a mezi nimiž byl kromě stromu života také strom poznání dobrého i zlého.

Otázka tedy zní, zda smrt, před níž Bůh varuje Adama a Evu v souvislosti s možným požitím plodů toho druhého stromu, je jakási externí a dodatečná sankce za zanedbání poznaného božského pokynu, anebo imanentní důsledek jejich vlastního rozhodnutí z nich jíst. I bez ohledu na to, co znamená přesně v biblickém jazyce znamená ono požití plodů, rostoucích na stromě společného poznání dobrého i zlého, je možné zeptat se ještě přesněji: Je smrt pouhá planá hrozba ješitného a žárlivého Boha, jak ji člověku vysvětluje ďábel, anebo potence lidské svobody, která od počátku spolupracuje s Bohem na díle stvoření, ale zároveň může ke své vlastní škodě podcenit a podezřívat tvůrčí lásku Boha?

Výše zmíněné věroučné vymezení církevního postoje ke světské moci proto není projevem zesvětštění církve, nýbrž právě naopak, zakazuje světskou modloslužbu. Zakazuje zvláštní typ modloslužby, kdy se lidský tvor  přivlastněním si práva absolutní vlády nad životem druhého, pokouší napodobovat Boha, kterého špatně pochopil. Právě tato modloslužba totiž znemožňuje klanět se pravému Bohu. Její prorocká denunciace církevním učitelským úřadem je proto pokrokem v poznání Božího zjevení.

Správné porozumění tomuto věroučnému rozhodnutí je ovšem v dnešní době takřka znemožněno právě nejasným významem slova pokrok. Zcela totiž převážila osvícenská čili luciferiánská koncepce lidských dějin, která na té křesťanské parazituje. Lidstvo v těchto odcizených dějinách nemá začátek, ani konec, avšak nepřetržitě a neodvratně spěje k lepším zítřkům. Východiskem tohoto novověkého myšlení a hybatelem takzvaného pokroku však není nic jiného než odhlédnutí od provinění člověka ve vztahu k Bohu. Transcendentní lidská vina však tímto odhlédnutím existovat nepřestává, nýbrž neustále se vrací v přestrojení za údajnou překážku údajného pokroku, a to na politické a sociální rovině, nikoli na té duchovní a osobní, kam přirozeně a primárně patří.

Tento odosobňující a odlidšťující „přínos“ novověku se ve své nejryzejší formě projevuje totalitními ideologiemi. Jejich cílem však není rozbít demokracii, nýbrž dovést lidstvo k tomu, aby odepřelo důvěru a adoraci živému Bohu, jemuž právem patří.



Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti