Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

22.4.2020 

Katecheze u příležitosti 50. výročí Dne Země

Papežova katecheze 22. dubna 2020, knihovna Apoštolského paláce

Česká sekce RV

(Gn 2,8-9.15)

 

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Na dnešek připadá 50. ročník Dne Země. Je to příležitost k obnovení našeho úsilí milovat náš společný dům, pečovat a něj a o nejslabší členy naší rodiny. Jak nám ukazuje tragická pandemie koronaviru, pouze ujmeme-li se společně těch nejkřehčích, můžeme čelit globálním výzvám. Encyklika Laudato si´  má v podtitulu právě „péči o společný domov“. Dnes budeme společně trochu uvažovat o této odpovědnosti, ktera charakterizuje „naše přebývání na této zemi“ (Laudato si´, 160). Musíme povyrůst v povědomí péče o společný domov.

Byli jsme učiněni z pozemské matérie a plody země nás udržují při životě. Jak nám ale připomíná kniha Geneze, nejsme jednoduše „pozemští“, máme v sobě také dech života, který pochází od Boha (srov. Gen 2, 4-7). Žijeme tedy ve společném domě jako jediná lidská rodina a v biodiverzitě spolu s ostatním Božím stvořením. Jako imago Dei - Boží obraz - jsme povoláni k péči a úctě vůči všemu stvoření, k lásce a soucitu vůči našim bratrům a sestrám, zejména těm nejslabším, abychom napodobovali lásku, kterou Bůh chová k nám a kterou zjevil ve Svém Synu Ježíši, jenž se stal člověkem, aby s námi tuto situaci sdílel a zachránil nás.

V důsledku egoismu postrádáme svoji odpovědnost ochránců a správců země. „Stačí však upřímně pohlédnout na realitu, abychom zjistili, že náš společný domov velice chátrá“ (Laudato si´, 61). Znečistili jsme jej a vyplenili, čímž jsme ohrozili svůj vlastní život. Proto vznikla různá mezinárodní i lokální hnutí, aby probouzela svědomí. Upřímně si cením těchto iniciativ a bude ještě nezbytné, aby naši potomci vyšli do ulic učit nás tomu, co je zřejmé, že totiž nebudeme mít budoucnost, pokud zničíme životní prostředí, které nás nese.

Chybili jsme v péči o Zemi, o náš domov-zahradu, a v péči o svoje bratry. Hřešili jsme proti Zemi, proti svému bližnímu a nakonec proti Stvořiteli, dobrému Otci, který pečuje o každého a chce, abychom žili pohromadě ve společenství a prosperitě. A reaguje Země? Jedno španělské přísloví říká: „Bůh odpouští stále, lidé někdy, příroda nikdy.“ Země neodpouští. Pokud jsme uškodili Zemi, bude odpověď velice ošklivá.

Jak můžeme obnovit harmonický vztah k Zemi a ke zbytku lidstva? Často ztrácíme vizi harmonie, kterou působí Duch svatý. I ve společném domově, na Zemi, v našich mezilidských vztazích, s bližními, nejchudšími, se Zemí... Jak obnovit tuto harmonii? Potřebujeme se dívat novým způsobem na svůj společný domov, který - aby bylo jasno - není skladištěm vytěžitelných zdrojů. Přirozený svět je pro nás věřící „evangeliem stvoření“ a vyjadřuje tvůrčí moc Boha, který utváří lidský život a umožňuje světu existovat společně s tím, co obsahuje, k záchově lidstva. Biblická zpráva o stvoření končí takto: »Bůh viděl všechno, co udělal, a hle – bylo to velmi dobré« (Gen 1,31). Když vidíme tyto přírodní tragédie, které jsou odpovědí Země na naše špatné počínání, říkám si: „Pokud bych se nyní zeptal Pána, co si o tom myslí, nedomnívám se, že mi řekne: „Je to velmi dobré!“. Zničili jsme Pánovo dílo.

Slavením Dne Země jsme zváni k opětovnému nalezení smyslu posvátné úcty k Zemi, protože není pouze naším, ale také Božím domovem. Odtud v nás vyvstává vědomí, že stojíme na zemi svaté!

Drazí bratři a sestry, „probuďme v sobě estetické a kontemplativní cítění, jež do nás vložil Bůh“ (Querida Amazonia, 56). Prorocký rozměr kontemplace si osvojujeme především od přírodních národů, které nás učí, že nemůžeme pečovat o Zemi, pokud k ní nechováme lásku a úctu. Ony umějí „žít dobře“, avšak nikoli ve smyslu mít se dobře, nýbrž žít v harmoniii se Zemí. A tuto harmonii nazývají „dobrým životem“.

Současně potřebujeme ekologickou konverzi, která se projevuje konkrétními činy. Jako jediná a vzájemně propojená rodina potřebujeme společný plán na zažehnání hrozeb, doléhajících na náš společný domov: „Vzájemná závislost nás zavazuje k  tomu, abychom uvažovali o jediném světě, o společném projektu“ (Laudato si´, 164). Jsme si vědomi důležitosti spolupráce mezinárodního společenství na ochranu našeho společného domu. Vybízím ty, kdo mají příslušnou pravomoc, aby řídili tento proces, který povede ke dvěma důležitým mezinárodním konferencím: COP15 o biodiverizě v Kchun-ming (Čína) a COP26 o klimatických změnách v Glasgow (Velká Británie). Tato dvě setkání jsou velice důležitá.

Chtěl bych povzbudit k organizování sladěných aktivit na národní a lokální úrovni. Je dobré, aby z každého sociálního postavení vyrůstalo souběžně také lidové hnutí „zdola“. Samotný Den Země, který připadá na dnešek, se zrodil právě takto. Každý z nás může přispět se svojí troškou: „Nesmíme si myslet, že tyto snahy svět nezmění. Takové skutky šíří ve společnosti dobro, které vždy ponese ovoce nezávisle na tom, co jsme schopni vidět, protože vzbuzují v lůně této země dobrotu, která má vždy tendenci šířit se – někdy i neviditelně“ (Laudato si´, 212).

Snažme se v tomto velikonočním čase obnovy milovat a zhodnocovat velkolepý dar země, našeho společného domova, a pečovat o všechny členy lidské rodiny. Jako bratři a sestry, jimiž jsme, obraťme se s úpěnlivou prosbou k našemu nebeskému Otci: »Sešli svého Ducha a obnov tvář země« (srov. Žl 104,3).

 

Přeložil Milan Glaser



Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti