Katalánská církev má novou blahoslavenou

8.10.2011 

V horské obci La Seu d´Urgell v katalánské autonomní provincii dnes byla blahořečena Anna Maria Janer Anglarill, zakladatelka Institutu sester Svaté rodiny z Urgellu. Beatifikaci předsedal kard. Angelo Amato, SDB, prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení. Ve své promluvě připomněl, že katalánské církvi přibyl další vzor svatosti, po loňské beatifikaci mučedníka španělské občanské války, kněze Josého Samsó i Elíase.

Nová blahoslavená se narodila 18.12.1800 v katalánském městě Cervera. Již odmalička cítila povolání k péči o nemocné a potřebné, která vyústila ve vstup do kongregace Sester lásky. Věnovala se nemocným a výchově v dívčí škole. Později se stala novicmistrovou a představenou řádu. Po zrušení řeholí a konfiskaci církevního majetku roku 1836 byla donucena k francouzskému exilu, trvajícímu až do roku 1844. Po svém návratu obnovila svou službu v nemocnici v Castelltortu, dokud ji diecézní biskup nevyzval, aby se ujala chudinské nemocnice v La Seu d´Urgell. Zde 29. června 1859 vznikl Institut sester Svaté rodiny z Urgell, který se věnuje péči o chudé a nemocné, výchově dětí a problematické mládeže. Následující revoluční dějinné údobí opět řeholnice tvrdě zasáhlo; první generální kapitula se tak sešla po více než třiceti letech od založení kongregace a zvolila Matku Janer navzdory jejímu vysokému věku první generální představenou Institutu na tříleté období 1880-1883. Katalánská blahoslavená zemřela v pětaosmdesáti letech, 11.1.1885.

Kard. Amato ve své promluvě citoval z apoštolského dopisu Benedikta XVI., v němž řeholnici definuje jako „pokornou a silnou ženu, milosrdnou ke všem, zejména potřebným a nemocným“. Ctnosti rodného Katalánska – „neúnavná práce, nadání pro řád a organizaci, nezměrná laskavost“ – se v jejím životě snoubí s „velkou láskou k Bohu a k bližnímu“, píše dále Svatý otec.

Papežův vyslanec přítomným věřícím připomněl, že tato žena nadprůměrně vysoké postavy a vznosného zjevu vystupovala vždy s jednoduchostí a skromností.

„Velkou ctnost lásky doprovázela pokora – malá, avšak nepostradatelná ctnost k uskutečňování ryzí lásky“, zdůraznil kard. Amato. Bl. Ana María je živým kompasem, jehož střelka směřuje k Bohu a vyzývá nás, abychom důvěřovali v jeho neustálou přítomnost a žili v radosti. Tento kompas však míří také k potřebným dnešní doby. Apoštolát sester Svaté rodiny se zaměřuje právě na tyto „nové chudé“ – rozpadlé rodiny, přistěhovalce, hledající, pesimisty, připomněl kard. Amato. Téměř tři sta řeholnic Institutu dnes působí v jedenácti zemích - ve farnostech, nemocnicích, školách a domovech pro seniory.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.