Katolictví není slučitelné se zednářstvím

14.1.2012 

Předseda Portugalské biskupské konference Mons. José da Cruz Policarpo v závěru zasedání její stálé rady kritizoval přímé zasahování zednářských lóží do politických záležitostí. Lisabonský patriarcha dodal, že se polici veřejně nepřiznávají ke svému členství v zednářských uskupeních. Z hlediska církve je však nejdůležitější fakt, že “katolictví není slučitelné se zednářstvím, neboť zednáři odmítají podstatu víry – Boží Slovo a nadpřirozené Zjevení”, zdůraznil portugalský kardinál.

Kardinál Policarpo v této souvislosti připomněl poslední oficiální dokument Svatého stolce v tomto ohledu, kterým je “Prohlášení o zednářství” Kongregace pro nauku víry z 26. listopadu 1983, podepsané kardinálem Josephem Ratzingerem. V dokumentu se důrazně uvádí, že principy zednářských sdružení jsou neslučitelné s učením katolické církve. Věřící, kteří by se stali členy zednářských lóží, se nacházejí ve stavu těžkého hříchu a nemohou přistupovat ke svatému přijímání. Papežská kongregace tímto dokumentem rovněž potvrzuje předchozí vyjádření z let 1974 a 1981, která zakazují katolíkům vstup do zednářských spolků pod trestem exkomunikace.

Předseda Portugalské biskupské konference po zasedání ve Fatimě rovněž sdělil, že biskupové analyzovali dokument občanského sdružení, které usiluje o vyhlášení referenda o zákazu potratu a eutanazie. “Domnívám se, že by společnost jako celek měla pochopit, že sami občané – a nejenom katolická církev - mají zájem na definování nedotknutelnosti lidského života”, komentoval aktivitu tohoto sdružení lisabonský kardinál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.