Benedikt XVI.: Evangelizace není věcí několika odborníků, ale celého Božího lidu

20.9.2012 

„Nová evangelizace potřebuje především věrohodné svědky,“ řekl Benedikt XVI. na setkání s biskupy, jmenovanými během uplynulého roku, kteří se v Římě účastnili sympozia pořádaného každoročně Kongregací pro biskupy.

Nelze totiž sloužit lidem, aniž by se předtím sloužilo Bohu. Vaše osobní úsilí o svatost Vás vás povede ke každodennímu asimilování Božího Slova v modlitbě a přijímání eucharistického pokrmu, abyste pro svou službu čerpali životodárnou mízu.“ Biskupové – řekl dále Benedikt XVI. mají usnadňovat a živit společenství a spolupráci všech složek svých diecézí:

Evangelizace totiž není věcí několika odborníků, ale celého Božího lidu vedeného jeho pastýři. Každý věřící má cítit odpovědnost za zvěstování a svědectví evangelia v církevním společenství a spolu s ním.

Evangelizace není nějaká dekorace - připomněl Benedikt XVI. slova ctihodného Pavla VI. (Evangelii nuntiandi, 20) – nýbrž má oživovat kořeny kultury a kultur, vycházet vždy od člověka a promítat se zpět do vztahů mezi lidmi a do jejich vztahu s Bohem.

K tomu slouží jako základ Katechismus katolické církve, bezpečná norma nauky víry a společenství v jediném krédu. Realita, ve kterém žijeme, vyžaduje, aby křesťan měl solidní formaci. Víra vyžaduje věrohodné svědky, kteří důvěřují v Pána a svěřují se Mu, aby byli ve světě živým znamením přítomnosti Zmrtvýchvstalého.“

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. přibližně sto dvaceti biskupům jmenovaným během uplynulého roku na závěr jejich sympozia.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.