COMECE vybízí EU k zákazu biotechnologií užívajících lidské embryonální buňky

9.10.2012 

Evropští biskupové vítají zprávu o udělení Nobelovy ceny za medicínu dvěma vědcům, kteří se zabývají výzkumem alternativ k použití embryonálních kmenových buněk. Prestižní ocenění obdržel John B. Gurdon z Velké Británie a Shinya Yamanaka z Japonska „za objev, že dospělé kmenové buňky mohou být přeprogramovány na pluripotentní“.

Komise evropských biskupských konferencí označuje udělení cen za milník v uznání klíčové role, které mohou neembryonální kmenové buňky sehrát v rozvoji nových terapií. Horizon 2020, vědecký program zaměřený dosud na eticky problematický a ekonomicky nejvýhodnější výzkum embryonálních buněk by tak mohl být přesměrován na výzkum neembryonálních kmenových buněk. Prohlášení COMECE upozorňuje, že podle rozhodnutí evropského soudu v případě Greenpeace versus Brüstle zakázalo patentování biotechnologií užívajících embryonální kmenové buňky.

Navzdory těmto nedávným vědeckým zjištěním a právním rozhodnutím však Evropská komise nadále ponechává otevřené fondy pro výzkum na lidských embryonálních kmenových buňkách v rámci zmíněného programu Horizon 2020. Evropští biskupové proto vybízejí instituce Evropské unie, aby přijaly opatření, která zamezí jakémukoli výzkumu předpokládajícímu ničení nebo používání lidských embryí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.