Zpráva o náboženské svobodě na světě: každé 3 minuty umírá jeden křesťan

18.10.2012 

Náboženská svoboda je stále porušovaná. V posledním roce se situace ještě zhoršila. Pouze jedna čtvrtina států plně respektuje lidská práva v této oblasti. Za oběť pronásledovaní nejčastěji padají křesťané. Statisticky každé tři minuty někdo položí život za víru v Krista, vyplývá z výroční zprávy o náboženské svobodě zpracované papežskou nadací Pomoc církvi v nouzi (Kirche in Not).

V čele černého seznamu je opět Saúdská Arábie, Pákistán a Irán. Obecně platí, že náboženská svoboda je nejčastěji porušovaná v muslimských oblastech. V některých zemích světa se situace značně zhrošila během uplynulého roku, například v Tunisku, Libyi, Egyptě, Sýrii a Číně. V naposled jmenované zemi vláda stále intenzívněji usiluje o kontrolu všech náboženství – a katolické církve především. Raport poukazuje také na stále silnější vliv islámských radikálů v afrických zemích, jako Keňa, Mali, Nigérie nebo Čad.

Zpráva nadace Pomoc církvi v nouzi konstatuje také pozitivní jev, kterým je stále větší vědomí problému. Projevuje se jak ve zvýšeném zájmu médií o otázky náboženské svobody, tak i v parlamentních iniciativách v zemích jako Itálie, Německo či Belgie. Pozitivně je po této stránce hodnocena také činnost Evropského parlamentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.