Papež svěřil lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské

13.10.2013 

V rámci Roku víry vyvrcholil dnes za účasti více než 100 tisíc věřících Den mariánské úcty, který začal už sobotní vigilií. Byl naplánován právě na tento den, na který připadá výročí posledního zjevení Matky Boží ve Fatimě. Z tohoto důvodu byla také dnes na Svatopetrském náměstí vystavena mariánská soška, před níž Petrův nástupce v závěru mše svaté svěřil celé lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské. Papež František podal ve své homilii k zamyšlení tři body: 1.Bůh nás překvapuje, 2. Bůh nás žádá o věrnost, 3. Bůh je naše síla a mimo jiné řekl

Maria přisvědčila Bohu a toto její přitakání otřáslo jejím prostým životem v Nazaretu. Nebylo však jediné, ba dokonce bylo pouze prvním z mnoha přitakání, která svým srdcem učinila ve chvílích radosti, ale i bolesti, a tato přitakání vyvrcholila pod křížem. Dnes je zde mnoho matek. Pomyslete na to, kam až sahá Mariina věrnost Bohu: nazírá svého jediného Syna na kříži. Věrná žena, stojící na nohou, zdrcená v nitru, ale věrná a silná.
A já se ptám: jsem křesťanem „přerušovaně“ anebo vždycky? Kultura provizorního a relativního vstupuje také do života víry. Bůh nás žádá, abychom byli věrní každý den ve všedních skutcích a dodává, že i když my nejsme věrní, On je vždycky věrný a Svým milosrdenstvím nám neúnavně nabízí ruku, aby nás pozvedl, povzbudil k pokračování v cestě, k návratu k Němu a k vyznání naší slabosti, aby nám daroval Svou sílu. A toto je definitivní cesta: stále s Pánem i ve svých slabostech a také ve svých hříších. Nikdy však nevstupovat na cestu provizoria. Ta zabíjí. Víra je definitivní věrnost, jako ta Mariina.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Svatého otce je ZDE

V závěru dopolední eucharistie pak Svatý otec předstoupil před sošku Panny Marie Fatimské a pronesl následující zásvětnou modlitbu:

Blahoslavená Panno Maria Fatimská
S novou vděčností za tvoji mateřskou účast
spojujeme svůj hlas s hlasem všech pokolení,
která tě blahoslaví.

Oslavujeme v tobě veliké skutky Boha,
který se nikdy neunaví sklánět se milosrdně
k lidstvu, souženému zlem a zraněnému hříchem,
aby jej uzdravil a zachránil.

Přijmi s mateřskou laskavostí
úkon zasvěcení, který dnes s důvěrou konáme,
před touto nám tak drahou soškou.

Jsme si jisti, že každý z nás je v tvých očích cenný
a že ti nic není cizího z toho, co je v našich srdcích.
Necháváme se dosáhnout tvým něžným pohledem
a dostává se nám útěšného pohlazení tvého úsměvu.

Střež náš život ve svých rukou:
požehnej a posil každou touhu po dobru;
oživuj a syť víru;
podporuj a osvěcuj naději;
vzbuzuj a vdechuj lásku;
veď nás všechny cestou svatosti.

Nauč nás své přednostní lásce
vůči maličkým a chudým,
vyloučeným a trpícím,
vůči hříšníkům a zbloudilým srdcím:
všechny shromáždi pod svoji ochranu
a všechny přiveď ke svému milovanému Synu Ježíši, našemu Pánu.

Potom v krátkém pozdravu před polední modlitbou Anděl Páně papež poděkoval věřícím za jejich účast a připomněl dnešní beatifikaci 522 mučedníků z dob pronásledování církve ve 30. letech 20. století ve Španělsku. Beatifikace se konala v Tarragoně a papež nahrál pro účastníky tamější beatifikační liturgie videoposelství, které bylo promítnuto na jejím začátku.

V závěru dopolední bohoslužby před bazilikou sv. Petra, ještě než se Svatý otec vydal v džípu na obvyklou projížďku mezi stotisícový zástup jejích účastníků po Svatopetrském náměstí i daleko do ulice Via della Conciliazione, udělil po společné modlitbě Anděl Páně všem apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.