Petrův nástupce: Staňme se hlasem lidí, kteří mlčky trpí hladem

10.12.2013 

Dnešek je Mezinárodním dnem lidských práv – 10. prosince 1948 přijalo Valné shromáždění OSN Všeobecnou deklaraci lidských práv. „Každý má právo na výživu”, píše se v pětadvacátém článku této listiny. Právě v souvislosti s právem na potravu dnes vyhlásila Caritas Internationalis „Kampaň proti hladu ve světě“. A papež František ji podpořil:

Srdce a pozornost církve se upírá na ty, kteří trpí v důsledku hladu, této veřejné ostudy. Pán se s nimi ztotožnil, když řekl: Měl jsem hlad a dali jste mi najíst. Když apoštolové Ježíši řekli o hladovějícím zástupu, vyzval je, aby šli hledat jídlo. Učedníci sami byli chudí, a proto nenašli než pět chlebů a dvě ryby, avšak s Boží milostí dokázali nasytit velký počet lidí. Dokonce sebrali všechny zbytky, a tak zabránili plýtvání.

Začíná Svatý otec videoposelství, které natočil na podporu kampaně, již dnes zahájila modlitební vlna. Lidé v různých částech světa si v poledne místního času vyhradili půl hodiny na modlitbu za ty, pro které není každodenní oběd samozřejmostí.

Je ostudné, že ve světě ještě dnes miliarda lidí trpí hlady. Nemůžeme se otočit na druhou stranu a předstírat, že toto utrpení neexistuje. Jídlo, které má svět k dispozici, by postačilo k nasycení každého. Podobenství o rozmnožení chlebů nás učí právě toto: jestliže máme dobrou vůli, nikdy se nevyčerpá to, co máme k dispozici. Naopak, ještě zbude – a to nesmí přijít nazmar.

Udělejme ve svém srdci prostor této naléhavé otázce, žádá papež František. Je nutné respektovat právo na dostatečnou výživu, které nám dal Bůh.

Sdílejme v křesťanské lásce to, co máme, s těmi, kdo jsou nuceni čelit mnoha obtížím, aby utišili natolik primární potřebu jako hlad. Zároveň podporujme spolupráci s chudými lidmi, aby díky plodům své a naší práce mohli žít důstojným životem.

Petrův nástupce svou výzvu rozšiřuje na celé lidstvo, což je ostatně také cílem charitní kampaně.

Vyzývám všechny světové instituce, celou církev a každého z nás, abychom se – jako jediná lidská rodina – stali hlasem všech lidí, kteří mlčky trpí hladem. Ať se tento hlas promění v burácení, které bude s to otřást světem.

Iniciativa světové charitní sítě s jejími více než dvěma sty členy, včetně Charity České republiky, se však kromě institucí a podnikatelů obrací také na každého jednotlivce.

Tato kampaň má být rovněž výzvou pro nás všechny, abychom uvědoměleji nakládali s potravinami. V našem zacházení s jídlem se častokrát dopouštíme plýtvání nebo špatně využíváme zdrojů, které máme k dispozici. Musíme si také přestat myslet, že by naše každodenní skutky neměly dopad na životy těch, kteří – ať blízcí čí vzdálení – na vlastní kůži zažívají hlad. Ze srdce vás tedy prosím, abychom naši Charitu podpořili v této ušlechtilé kampani a abychom jednali jako jedna rodina, která chce zajistit jídlo všem.

Modleme se k Bohu, aby nám dal tu milost uvidět svět, ve kterém nikdo nebude muset umírat hlady. Prosím o tuto milost a žehnám vám, končí papež František své videoposelství. Cílem kampaně je také legislativní ukotvení práva na potravu, upozorňuje generální sekretář Caritas Internationalis, Michel Roy:

Nelze žít bez jídla a pití – toto právo před 65 lety uznala Všeobecná deklarace lidských práv, avšak je nutné je proměnit v národní legislativu. Kupříkladu Brazílie zahájila vládní program „Stop hladu – Fome zero“ a věci se změnily. Kdyby všechny země přijaly zákon o právu na výživu, vlády by se v tomto smyslu cítily více zavázány. V mnoha zemích, kde je hlad silný, to vlády považují za cosi normálního, protože to tak bylo vždycky. Avšak problém hladu se týká každé země, včetně Itálie. Bylo by však snadné říci, že hlad je otázkou politiky. Týká se nás všech a našeho životního stylu. Je tu nezbytná solidarita a bratrství - což je také téma Světového dne míru 1. ledna příštího roku.

Uvedl Michel Roy na tiskové konferenci, která dnes prezentovala mezinárodní charitní kampaň „Jedna rodina lidstva, jídlo pro všechny“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.