Petrův nástupce: Výchova je úkonem lásky

13.2.2014 

Petrův nástupce dnes přijal na audienci členy Kongregace pro katolickou výchovu na závěr jejího plenárního zasedání. „Katolická výchova, řekl ve své promluvě papež, je jeden z nejdůležitějších úkolů církve věnující se nové evangelizaci v historickém a kulturním kontextu, který se neustále mění.“ Nejprve se papež zaměřil na hodnotu dialogu ve výchově, protože katolické školy a univerzity navštěvují mnozí nekatolíci nebo nekřesťané či nevěřící.

Katolické vzdělávací instituce nabízejí výchovu, která usiluje o celostní rozvoj lidství a odpovídá právu každého člověka na vzdělání a poznání. V plné úctě ke svobodě každého a pomocí vlastních vzdělávacích metod jsou povolány nabízet všem křesťanství, tedy Ježíše Krista jako smysl života, světa a dějin. Hluboké změny vedoucí k rozšíření multikulturních společností vyžadují, aby učitelé a profesoři užívali výchovných postupů konfrontace a dialogu s odvážnou a inovační věrností, která umí katolickou identitu přivést k setkání s různými „dušemi“ multikulturní společnosti.

Papež František pak zmínil kvalifikovanou přípravu formátorů:

Nelze improvizovat. Musíme si počínat seriózně. Na setkání s generálními představenými mužských řeholí jsem zdůraznil, že výchova se dnes obrací ke generaci, která se mění, a že každý vychovatel – a celá církev je matkou vychovatelkou – je povolán se měnit v tom smyslu, aby s mladými, které má před sebou, uměl komunikovat.

Výchova je úkonem lásky, předáváním života, řekl dále papež. A tato láska je náročná, vyžaduje ty nejlepší zdroje, probuzené nadšení a trpělivost ke společné cestě s mladými lidmi. Mladí mají zapotřebí kvalitní výuku a zároveň hodnoty nejenom verbálně vyjádřené, ale také dosvědčované. Ve výchově je proto koherence nevyhnutelným faktorem. Nelze růst a nelze vychovávat bez koherence, svědectví.

Proto potřebuje sám vychovatel neustálou formaci. Dovolím si v této souvislosti navrhnout také nezbytnost duchovní obnov a duchovních cvičení pro vychovatele. Je krásné pořádat vzdělávací kurzy toho či onoho, ale nezbytné jsou také kurzy duchovních cvičení a obnov, za účelem modlitby. Koherence je sice námaha, ale především dar a milost, o niž máme prosit.

Řekl Svatý otec na setkání s Kongregací pro katolickou výchovu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.