O čem mluvili s papežem Františkem?

14.2.2014 

říkají biskupové České republiky

Biskup Jiří Paďour:
Bylo to nádherné, jak si to nikdo nedovede představit. Sedli jsme si do půl kruhu. Svatý otec neměl žádný projev, ale shrnu-li to, mluvil v podstatě na všechna možná a běžná témata naší pastorace. Bylo evidentní, jak se v tom ve všem orientuje, jako farář i jako biskup.

Biskup Jan Vokál:
Zdrželi jsme se asi půl druhé hodiny ve společném rozhovoru. Nejprve pan kardinál Duka za celou biskupskou konferenci prezentoval takové resumé stavu církve, historie a vývoje církve v naší vlasti.

Kardinál Dominik Duka:
Abych neříkal pouhá suchá statistická data, která potom nevypovídají o souvislostech, tak jsem představil Českou republiku ve dvacátém století: situaci po I. světové válce, po II. světové válce, dvě emigrační vlny, což jsou situace, které katolickou církev početně, ale takříkajíc i z hlediska odborných kádrů nesmírně oslabily, a že v této situaci pak církev žila čtyřicet let. A musel jsem taktéž připomenout rozvoj církevního života po listopadu 1989, kdy se podařilo obnovit všechny struktury nejenom po stránce duchovní. Potom následovalo naše zhodnocení toho, kam by církev měla kráčet. Mohl jsem jménem ostatních biskupů papeže ujistit, že přijímáme jeho výzvu, aby církev byla misionářskou, a že jsme si také plně vědomi, že církev musí žít ve skromnosti. Ani nový zákon o částečném odstranění křivd a majetkové vyrovnání nedává církvi možnost žít prostopášně. Bude muset naopak opravdu hospodařit. Řekl jsem také, že je nutné, aby laici v církvi nebyli jenom laiky, ale aby zaujímali důležitá postavení jako odborníci v oblasti finanční, ekonomické a správní a aby existovala určitá otevřenost a celá společnost mohla vidět, jak církev žije a co koná.

Komentoval papež František tuto naši specifickou problematiku kolem restitucí?

Jistě, že ji komentoval, protože ví, že je to velká diskuse. Vyjádřil plnou důvěru, že o tyto věci budeme schopni pečovat.

Arcibiskup Jan Graubner:
Jeho vyjádření bylo velmi lapidární a stručné: Co bylo ukradeno, to se má vrátit. To je otázka spravedlnosti. Druhou věcí je otázka zodpovědného postoje, kdy je třeba myslet na další generace. Všechno má sloužit apoštolátu a službě společnosti, ve které žijeme a proto je potřebné se o to dnes postarat se vší odbornou zodpovědností.

Kardinál Miloslav Vlk:
Samozřejmě, přišla řeč také na restituce, když řekl: Spravedlnosti a práva je jistě zapotřebí. Tahle slova mě poměrně překvapila a v celé té debatě o restitucích nepadlo vůbec slovo »chudá církev«. Papež viděl, že pro činnost církve, kterou jsme mu vylíčili, je třeba mít prostředky, abychom ji mohli rozšiřovat a zvětšovat.

Pak se mluvilo o svědectví křesťanů a především o svědectví v době komunismu.

Biskup Jan Vokál:
Byl velmi zasažen příkladem mnoha nedávných mučedníků i svědectvím našich biskupů, kteří byli poměrně nedávno vězněni, a řekl také, že tento příklad věrnosti a víry je pro něho osobně povzbuzující.

Kardinál Miloslav Vlk:
My jsme reagovali tím, že jsme mu řekli o tom, jak nás bl. Jan Pavel II. během návštěvy u nás v roce 1990 inspiroval k tomu, abychom sepsali tato svědectví, tedy jakési martyrologium. Řekl jsem, že je to již víceméně hotové dílo, které se bude překládat do angličtiny, a papež na to řekl, že je potřebné, aby se tato svědectví šířila dál a tak sloužila ostatním.

Arcibiskup Jan Graubner:
Zaujala mne ještě jiná věc. Například, když byla řeč o těch, kteří mají rádi starou liturgii a vrací se k ní, bylo patrné že papež mluví s velikou láskou, pozorností a citlivostí vůči každému, aby nezranil. Kromě toho měl však i poměrně silný výraz, když řekl, že u staré generace tomu rozumí, jestli se vrací k něčemu, co zažila, ale že není schopen pochopit mladou generaci, která se k tomu vrací. »Když se ptám konkrétněji a víc – dodal papež – zjišťuji, že je to spíše jakási móda. A pokud je to móda, tak je to věc přechodná, které není potřebné věnovat tolik pozornosti. Jenom je třeba s určitou trpělivostí a laskavostí se chovat k lidem, kteří propadli určité módě. Považuji však za obrovsky důležité jít na hlubinu, protože pokud nepůjdeme do hloubky, tak nás nezachrání liturgická forma ani taková, ani taková«.

Kardinál Dominik Duka:
Je také zajímavé, že papež zůstal řeholníkem a při fotografování se mne vyptával, kolik máme řeholníků, kolik dominikánů v Praze a podobně. Nezapřel zde tedy svoji původní „profesi“, tedy své jezuitské povolání řeholníka.

Biskup Jiří Paďour:
Pan biskup Vokál se papeže zeptal, co by nám poradil pro duchovní život. A on se trochu usmál a řekl: To je ohromná otázka! Modlit se, samozřejmě.

Za rozhovor poděkovala Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.