Petrův nástupce: Růst sociální nerovnosti ohrožuje demokracii

2.10.2014 

„Sociální právní stát a zvláště právo na práci nesmějí být závislé na finančních a měnových trzích“ – řekl mimo jiné papež František členům Papežské rady Iustitia et Pax u příležitosti jejího plenárního zasedání věnovaného encyklice Caritas in veritate. Pět let po vydání této encykliky prohlásil Petrův nástupce tento dokument za „zásadní pro evangelizaci společnosti“, protože „nabízí cenné ukazatele pro působení katolíků ve společnosti, v institucích, v ekonomice, ve finančnictví a v politice“. Encyklika Benedikta XVI. - podotkl dále ve své promluvě – „přitáhla pozornost také k nebezpečím globalizace, pokud není orientována k dobru národů. Globalizace sice umožnila hromadění úhrnného bohatství celku i mnohých států, ale vyhrotila rozdíly mezi sociálními skupinami a vytvořila nerovnosti a novou chudobu i ve státech považovaných za bohaté. Miliardy lidí žijí za méně než dva dolary na den, konstatoval papež František.

Růst nerovností a chudoby ohrožuje inklusivní a účastnickou demokracii, která vždy předpokládá ekonomii a trh, které nevylučují a jsou nestranné. Je proto třeba překonávat strukturální příčiny nerovností a chudoby.

Papež v této souvislosti poukázal na tři zásadní nástroje sociální inkluse těch nejchudších, jak je zmiňuje exhortace Evangelii gaudium, totiž vzdělání, přístup ke zdravotní péči a práce pro všechny.

Sociální právní stát nemá být demontován, zvláště základní právo na práci. Nemůže být považován za proměnnou veličinu finančních a měnových trhů. Je základním dobrem pro důstojnost, založení rodin a realizaci obecného dobra a pokoje. Vzdělání a práce, přístup k sociálnímu zabezpečení všem - to jsou klíčové prvky rozvoje i spravedlivé distribuce dober jak pro dosažení sociální spravedlnosti, tak sociální sounáležitosti i svobodné a zodpovědné účasti na politickém životě pojímaném jako správa věcí veřejných (res publica). Vize, které usilují o zvyšování rentability za cenu omezování trhu práce, které vylučuje další lidi, nejsou v souladu s ekonomií sloužící člověku a obecnému dobru, ani s inklusivní a účastnickou (participativní) demokracií.

Papež František dále zdůraznil, že starost o chudé a sociální spravedlnost „vyžaduje hluboké reformy, které povedou k redistribuci produkovaného bohatství a univerzalizaci volného trhu, aby sloužily rodinám, a k redistribuci suverenity jak na rovině národní, tak nadnárodní“. Petrův nástupce připomněl také potřebu vidět aktuální sociální otázky jakožto otázky životního prostředí a svazek mezi ekologií životního prostředí a lidskou ekologií.

Princip Lásky v pravdě je maximálně aktuální. Láska plná pravdy je totiž základem pro vytváření onoho míru, který je dnes obzvláště žádoucí a nutný pro dobro všech. Umožňuje překonat nebezpečné fanatismy, konflikty zájmů o zdroje, migrace biblických dimenzí, přetrvávající metly hladu a chudoby, obchodování s lidmi, ekonomické a sociální nespravedlnosti a nerovnosti, a nevyváženosti v přístupu ke kolektivním dobrům.

Řekl dnes papež František členům Papežské rady Iustitia et Pax vedené kardinálem Peterem Turksonem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.