Prohlášení generálního sekretariátu biskupské synody

14.10.2014 

Biskupská synoda o rodině pokračovala dnes zasedáním v menších jazykových skupinách, ve kterých se bez přítomnosti papeže Františka diskutovalo o zprávě generálního sekretariátu synody z diskusí prvního týdne všeobecného zasedání, tzv. relatio post disceptationem. Tato zpráva vyvolala již včera po jejím přednesení v synodní aule kritické reakce několika synodálních otců, reprodukované a zesílené sekulárními sdělovacími prostředky. Vatikánský tiskový mluvčí proto dnešní tiskovou konferenci na žádost generálního sekretariátu synody zahájil následujícím prohlášením:

Generální sekretariát synodu vzhledem k reakcím a diskusím, které následovaly po zveřejnění zprávy relatio post disceptationem, jejíž povaha nebyla často pochopena správně, prohlašuje, že dotyčný text je pracovním dokumentem, který shrnuje vystoupení a debatu prvního týdne a nyní je podán k diskusi členům synody v menších skupinách, jak stanoví jednací řád zasedání biskupské synody.

Doplním ještě - pokračoval otec Lombardi - že práce menších jazykových skupin (tři kroužky anglicky, tři italsky, dva francouzsky a dva španělsky) budou předloženy generální kongregaci ve čtvrtek dopoledne a předpokládá se, že shrnutí zpráv těchto menších skupin bude zveřejněno, aby byla zřejmá dynamika synodu: nejprve úvodní zpráva referenta, tzv. Relatio ante disceptationem a následná diskuse; potom zpráva z diskuse, tzv. Relatio post disceptationem, o níž se pak diskutuje v Menších skupinách a nakonec závěrečná zpráva Relatio Sinodi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.