Papež: Ďábel není mýtus a musíme mu čelit zbrojí pravdy

30.10.2014 

Křesťanský život je boj proti ďáblu, světu a tělesným žádostem – konstatoval papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Papež komentoval dnešní čtení z listu sv. Pavla Efesanům (6,10-20), zdůraznil, že „existuje ďábel“ a že „proti němu máme bojovat zbrojí pravdy“.

Petrův nástupce poukázal na skutečnost, že sv. Pavel užívá v souvislosti s křesťanským životem „vojenského slovníku“. Papež zdůraznil, že „život v Bohu je nutno bránit, musí se bojovat, aby bylo možné jej vést. Je třeba síly a odvahy, aby bylo možné obstát a zvěstovat. O pokrok v duchovním životě je nezbytné bojovat. Není to pouhé střetnutí, nýbrž ustavičný boj.“ Papež František poukázal na tři nepřátele křesťanského života: „ďábla, svět a tělo, tedy naše žádosti, které jsou ranami po prvotním hříchu. Spása – podotkl - je nám ovšem dána zdarma, ale jsme povoláni ji bránit.“

Před čím se bránit? Co mám dělat? »Obléci se do plné výzbroje Boží« - říká nám svatý Pavel. To co je Boží, nás brání, abychom čelili nástrahám ďáblovým. Jasné? Jasné. Nelze si představit duchovní život či křesťanský život bez odporování pokušením, bez boje proti ďáblu, bez výzbroje Boží, která nám dává sílu a brání nás.

Svatý Pavel zdůrazňuje – pokračoval papež – že „náš boj nevedeme proti maličkostem, nýbrž proti knížatům a mocnostem, tedy proti ďáblu a těm, co jsou jeho“.

Tuto generaci – a mnohé jiné – však přesvědčili, aby věřila, že ďábel je nějaký mýtus, postava či idea, představa zla. Ďábel však existuje a my proti němu máme bojovat. Říká to svatý Pavel, nikoli já! Boží Slovo tak praví. My o tom však nejsme moc přesvědčeni. Pavel pak popisuje tuto výzbroj, jednotlivé části Boží zbroje a říká: »stůjte tedy pevně, opásáni pravdou«. Toto je Boží výzbroj: pravda.

„Ďábel – řekl dále František – je lhář, otec lhářů, otec lži. Svatý Pavel říká, že je třeba opásat se pravdou, obléci se pancířem spravedlnosti. Nemůžeme být křesťané, aniž bychom se bez ustání snažili být spravedliví. To nelze. Velice by nám pomohlo, kdybychom si položili otázku: věřím anebo nikoli? Trochu věřím a trochu ne? Jsem trochu zesvětštělý a trochu ne? Bez víry totiž nelze postupovat vpřed, nelze bránit Ježíšovu spásu. Potřebujeme »štít víry«, protože ďábel po nás nehází květiny, nýbrž »ohnivé střely«, aby nás zabil. Musíme proto vzít »přílbu spásy a meč Ducha, to je slovo Boží« - řekl papež a vyzval k vytrvalé modlitbě: »při každé příležitosti proste a modlete se«“.

Život je vojenská služba. Křesťanský život je boj, krásný boj, protože na každém kroku našeho života, kdy Pán zvítězí, obdařuje nás radostí, obrovským štěstím. Radost z toho, že v nás zvítězil Pán spásou danou zdarma. Ano, všichni jsme v boji trochu líní a necháme se svádět žádostmi a pokušeními. Jsme totiž všichni hříšníci. Neklesejte však na mysli. Odvahu a sílu, protože Pán je s námi.

Končil papež František ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.