Papež připomněl 25. výročí pádu Berlínské zdi

9.11.2014 

V poledne přišlo na Svatopetrské náměstí přibližně 40 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František v promluvě hovořil o dnešní liturgické připomínce Posvěcení lateránské baziliky a v samotném závěru řekl:

Dnešní svátek nás vybízí, abychom rozjímali o společenství všech církví, tedy křesťanských společenství, a analogicky nás podněcuje, abychom přispívali k překonání nepřátelství a lhostejnosti v lidstvu, budovali mosty porozumění a dialogu a vytvářeli z celého světa jedinou rodinu vzájemně smířených, bratrských a solidárních národů. Církev je znamením tohoto nového lidstva, jehož je předzvěstí, když svým svědectvím žije a šíří evangelium, poselství naděje a smíření všech lidí.
Prosme o přímluvu Nejsvětější Pannu, aby nám pomáhala stát se jako ona „Božím domem“, živým chrámem Jeho lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy papeže před modlitbou Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František připomněl jeden historický mezník:

Před 25 lety, 9. listopadu 1989, padla Berlínská zeď, která dlouhý čas rozdělovala město a byla symbolem ideologického rozdělení Evropy a celého světa. Tento pád nastal nečekaně, ale byl umožněn dlouhým a namáhavým úsilím mnoha lidí, kteří se o to zasazovali a modlili a trpěli kvůli tomu, někteří až k oběti vlastního života. Jednu z hlavních rolí měl přitom svatý papež Jan Pavel II. Modleme se, aby se s Pánovou pomocí a ve spolupráci se všemi lidmi dobré vůle, šířila kultura setkání schopná bořit všechny zdi, které dosud rozdělují svět a nikdy nedošlo k tomu, aby byli nevinní lidé pronásledováni, ba dokonce zabíjeni pro svoji víru a náboženství. Kde je zeď, tam je uzavřeno srdce. Jsou potřeba mosty, nikoli zdi!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.