Východní patriarchové: Zastavit terorismus a zvýšit pomoc uprchlíkům

28.1.2015 

V sídle patriarchátu maronitské církve v Berké se v úterý konalo setkání patriarchů a dalších představitelů východních křesťanských církví, informuje agentura Asia News. Jeho účastníci se zabývali dvěma zásadními tématy: situací křesťanských uprchlíků a reakcí mezinárodního společenství. Na schůzce byl přítomný apoštolský nuncius v Libanonu, arcibiskup Gabriele Caccia, a zástupci katolických, pravoslavných i evangelických charitativních organizací. Podle maronitského patriarchy kard. Raie je naléhavé pomoci věřícím, kteří navzdory válce dosud neopustili svou vlast. Je nutné zajistit jim práci, školy a ubytování, aby mohli setrvat ve svých původních zemích a pokračovat ve svých tradicích i křesťanském poslání.

Libanonský kardinál proto vyzval jak arabské, tak mezinárodní společenství k pomoci těmto uprchlíkům, která by jim umožnila návrat do vlasti. Toho lze dosáhnout ukončením války v Iráku a Sýrii mírovými prostředky, politickým vyjednáváním, seriózním dialogem a zneškodněním teroristických organizací. Pokud toho chtějí arabské a mezinárodní společenství docílit, mají ukončit finanční a vojenskou podporu teroristů a tam, kde je to nezbytné, uzavřít hranice, aby zabránili pohybu žoldáků, vyzval maronitský patriarcha a dodal: Politické a ekonomické zájmy neospravedlňují probíhající strašlivou agresi vůči lidstvu.

Podle východních křesťanských patriarchů je rovněž nutné pracovat na vyřešení arabsko-izraelské krize podle vzoru „dva národy – dva státy“, což by také umožnilo návrat palestinských uprchlíků do jejich domovů. Jak prohlásil patriarcha Rai, je zcela evidentní, že izraelsko-palestinský a izraelsko-arabský konflikt stojí u původu neštěstí, které dnes Blízký východ zažívá. Účastníci včerejší schůzky také apelovali na světové vlády i nevládní organizace, aby vyvíjely větší úsilí ve prospěch zajatců a unesených osob, ať již civilistů, vojáků, nebo církevních osobností. Biskupové řecko-pravoslavné a syrsko-pravoslavné církve z města Aleppa jsou v zajetí bezmála dva roky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.