Syrsko-katolický patriarcha: Mezinárodní demokracie zradila své vlastní principy

27.2.2015 

Křesťanů, které na severovýchodě Sýrie unesli teroristé z tzv. Islámského státu, je nejméně 350. Nejméně patnáct jich bylo zabito při obraně svých vesnic. Na útěku jsou nejméně tři tisíce lidí, mezi nimi také věřící syrsko-katolické církve. Pro Vatikánský rozhlas hovoří její patriarcha, Ignác Júsif III. Júnan (Ignác Youssif III. Younan).

”Situace je dramatická. Ze stovek lidí – křesťanů a civilistů – jsou rukojmí, určitě dvacet jich bylo zavražděno. Jde o genocidu! Žádáme své bratry a sestry v Evropě, zejména katolíky – opravdové katolíky – aby nezapomínali na své blízkovýchodní bratry a sestry, kteří snášejí toto pronásledování.”

S jakou výzvou se obracíte na mezinárodní společenství?

”Apeluji na spravedlnost. Mezinárodní společenství – Organizace spojených národů, Spojené státy americké a Evropská unie – nás bohužel skutečně zradily! Hledí si pouze vlastních ekonomických zájmů, tedy ropy. Spojily se s vládními systémy, které jsou ve světovém měřítku nejvíce integralistické, kde neexistují občanská ani náboženská svoboda, kde ženy téměř nemají práva. Zapomínají na principy pravé demokracie.”

Jak je možné džihádisty zastavit?

”V první řadě tím, že se přestanou vyzbrojovat takzvané umírněné opozice. Na Blízkém východě totiž neexistuje umírněná opozice! Dokud se nenaučíme zřetelně oddělovat náboženství od politiky, nikdy nebudeme mít skutečnou, demokratickou a umírněnou opozici. To je vše pouhý klam!

Papež se trvale modlí za křesťany, pronásledované v Sýrii a Iráku…

”Jsme Jeho Svatosti opravdu velmi vděčni. Od začátku svého pontifikátu byl konfrontován s tímto blízkovýchodním dramatem, které přináší pronásledování, vraždy a deportace. Věříme, že Svatý otec bude nadále hájit slabé, kterých si naopak nevšímají země, ženoucí se za vidinou ropy jako toho, co zachrání jejich hospodářství. Národy Evropské unie a severní Ameriky by se měly zamyslet nad zakládajícími principy a hodnotami svých zemí, a nikoli je zrazovat. Svatý otec všude hlásá, že člověk žije nejen z chleba, ale z každého slova, které vychází z Božích úst. A to jsou slova pokoje a pravdy.”

Říká patriarcha syrsko-katolické církve, Ignác Júsif III. Júnan.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.